Preporuka za pavilnu upotrebu alkoholometraDestilat koji se mjeri,prvo mora da bude dobro homogenizovan.
Alkoholometar i menzura (ili bilo koja druga posuda gde se vrši mjerenje ) mora da budu besprekorno čisti.Pored cistote(fleke i masnoču), alkoholometar pre upotrebe mora da bude i apsolutno suv.Ja ga brisem "magicnom krpom".
Sad ”operite”(napunite i ispraznite) menzuru dva-tri puta sa destilatom koji želite da izmeri.
Polako nalijte nakrivenu menzuru sa alkoholom tako kako što punite pivo u cašu, da bude bez pjene.
Tako če te izbeči stvaranje vozdušne mehurčiče u menzuru što ometa na pravilno merenje destilata.
Spuštate alkoholometar polako u destilat, držeci ga za samog vrha (iznad paprine skale) sve dok ne pliva sam u destilatu.
Treba da se vodi racun o tome da alkoholometar ne potone više od 5mm, nego što bi slobodno plivao u destilatu.
Deo alkoholometra koji je iznad površine destilata treba da ostane suv, jer bi davao pogrešne mjere ako bude bezpotrebno dublje uronjen u destilatu.
Stranično rastojanje od najdeblji deo alkoholometra do zidova menzure treba da bude najmanje 7.5mm a rastojanje do dna menzure treba da bude minimum 2 cm.Ako je vise onda je bolje.Bitno je alkoholometar da ne ljepi na zidove menzure.
Posle najmanje 1 a bolje je 2 minute mozete očitati jačinu alkohola.
Obavezna i mnogo bitna je momentalna temperatura destilata kad vrsite mjerenje.
Najbolje je ako imate alkoholometar sa termometrom,ako ne onda morate da izmerite temperaturu destilata laboratoriskom ili drugim termometrom.
Korekcije na otčitanu jacinu destilata sa izmjerenom temperaturom, treba da napravite tablicom.
Može i formulom ali je bolje i preciznije tabelom.
To je najcesti razlog da se dobiju različite mere kod jačine destilata(u jesen,zimu,prolječe ili na ljetu)kad mjerimo alkoholometrom.
I na par mojih prijatelja,iako cuvaju destilate u staklenim posudama, dobro zatvorene, im” ulegne” malo rakija od zimos do ljeta ,bar za par stepena (2-3 pa nekad i 5 stepena) ovisno nadvorešne temperature kad mere svoj destilat.