16. Jun 2025, 11:40:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Alkoholmetar  (Pročitano 89801 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Poslato: 19. Jun 2012, 17:32:38 »

Alkoholmetar
Alkoholmetar  meri rastvor alkohol /vode.
U zavisnost jacini alkohola alkoholmetar propada vise ili manje u tom rastvoru.
U principu radi se o Arhimedov zakon.
Alkometar je napravljen tako da meri ekspanziju rastvora na odredjenu temperaturu navedjenu najcesto ili gotovo uvjek na samom mjericom. Zato upotreba ove sprave radi se obavezno na toj temperaturi.Ako nije moguce odrzavati temperaturu navedjenu na alkoholometru,treba da se napravi korekcija merenja prema odredjenu tabelu ili matematicke formule,za da bi dobili tacno ocitavanje numeracije i jacine alkohola.
Najbolji su alkoholometri sa ugragjenim termometrom.
Pre upotrebe i merenja ,alkoholmetar treba da se ocisti od masnih naslaga(vrucom vodom) i dobro da se obrise sa mekom pamucnom ili lenenom krpom. Ovo radite polako da vam se ne slomi alkoholmetar(jer se meni to desilo jednom)
Alkoholmetar moze da pokaze tacan rezultat ako je rastvor koga merite bistar.Znaci izbegavajte merenje zamucen rastvor.
Alkoholometar drzi se isklucivo za njegov tanki deo iznad papirne skale.Uronite ga lagano u rastvor da se ne namokri gornji deo kod skale i stime bi se izgubila preciznost merenja zbog natezivanje alkoholmetra. Ako se pojave vazdusne meurice, provrtite par puta alkoholmetar u rastvoru da bi se otkacile od njega.Obezbedite izjednacenost temperature alkoholmetra,prostorije i rastvora koga mjerite . Ako nije ista, cuvajte sve skupa 1-2 saata u istoj prostorii.
Merenje sa alkoholmetarom najbolje se vrsi u dovoljno sirokoj menzuri i ocitava se vrednost ispod strelice(osim ako to nije drugacije preporucano od proizvoditelja):

Evo i slike alkoholmetra sa termometrom. Cena mu je ovisna od kvalitet i gde se kupuje ( 40-55 EUR )
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 20. Jun 2012, 22:59:39 »

Nesto mi je poznat ovaj alkoholmetar. Da nije proizvodjac mozda, ALLA France?
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 20. Jun 2012, 23:22:56 »

Thumb Tako je i cena mu je 55 eur.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 20. Jun 2012, 23:30:59 »

Koja je to marža, dinar na dinar.  Cheesy Cheesy
Malo sam nakon ove poruke sa cijenom špijunirao, jer je neprirodno velika, što i nije bilo naročito teško jer jon neoprezno ostavlja puno vidljivih tragova za tako nešto.  Cool
http://www.ebay.de/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360203011301#ht_1124wt_699

Teško da je u pitanju neko od ozbiljnijih evropskih proizvođača koji drže takve cijene, jer oni u principu ne rade ovu manje preciznu skalu od 0-100. Vjerovatno su kinezi.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 20. Jun 2012, 23:47:52 »

Cheesy
Sliku sam skinuo sa internet-a! Ne prodajem to nikome- nebojte se ! Grin
Ali cena AllA je tolika za njihov alkoholmetar, tako su mi bar rekli da kosta kad su mi ga dali.
Nisam video da sam sliku skinuo nehotice sa e-Bay gde mu je cena 26 eur,kako sto sam video!
Skinuo sam sliku sa Google pictures jer me mrzelo da slikam svoj a ovaj najvise lici na njega! Grin
Jebi ga CIA je CIA i nema da promasi! Cheesy
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 21. Jun 2012, 18:04:00 »

Oprosti jagnjilac sto sam izbrzao sa mojom porukom Smiley
I ja sam mislio kad sam skinuo sliku sa net-a, da je to na slici ALLA France!
Bistrica je sad mene "kliznuo" i to bez Lagavulina. Cheesy Thumb
Danas sam skoro 3 saata izgubio da nadjem cene i model firme ALLA -ali nikako da ih nadjem  Cheesy Cheesy!

Nasao ja i cene do 160 EUR za precizni alkoholmetar ali ono sto je meni trebalo ne...
Sto je ocitavanje skale % manja (40-45%;45-50%.......)- to su alkoholometri skupli !
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 21. Jun 2012, 23:18:38 »

Jon, nemas potrebe da se izvinjavas, meni se ucinilo da su od istog proizvodjaca (ALLA France) od kojeg sam ja nabavio zejeni set alkkoholmetara. Nabavka je bila mnogo komplikovana ali sam uspeo. Evo ih poredjani kao vojnici u stroju. Besprekorno su tacni. Dobio sam i sertifikat o kvalitetu za svaki ponaosob.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 21. Jun 2012, 23:45:23 »

Thumb
Hvala ti,pao mi kamenj sa srca.
Meni je tecak (muz tetke)veliki ljubitelj domace rakije,pa kad dolazi svaki put mu dam koju flasu i on je meni poklonio moj.
Razlika je malo u obliku od tvojih "lepotana".
Rekli su mi da ce mi donjeti i jednu kolekciju od Schliessmann-a , sa termometarom.
Slomio sam jednog kad sam ga brisao sa malo vlaznijom pamucnom krpicom-umro sam od muke Cheesy
Sačuvana

armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 27. Avgust 2012, 01:30:38 »

IMA LI KO INFO KAKVI SU ONI HRVATSKI, PROIZVODE LJUDI  ISHIROMETRE ?
Sačuvana

IMA TU NECEGA
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 28. Avgust 2012, 20:22:45 »

Pronasao sam neke vrlo interesantne tabele za alkohol.
Nisam uspeo da stavim link na forum ali probajte sami ili mozda administrator ili urednici znaju to bolje od mene pa to urade.
Pisite na google:

www.metas.ch/Alkoholtafel

Klikni na web-sajt!(Nekako se samo namjestilo  Cheesy)
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 29. Avgust 2012, 20:14:01 »

Koliko sam ukapirao, tabele se odnose na alkoholmetre sa referentnom temperaturom od 20oC. Koja je sustinska  razlika izmedju tabele1 i tabele2?
Cemu u praksi, prakticno sluzi ova treca tabela?

Jon, svaka cast sto si ovo nasao i objavio. Sto ne nadje to zimus. dohfly  Thumb
Ja sam se, svojevremeno ubio da ih nadjem ali ove mi se vise dopadaju.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 29. Avgust 2012, 20:22:06 »

Bas me raduje ako sam ti mogao pomoci  Smiley
I ja imam nekoliko tabela ali Svajcarci su svajcarci...preciznost je njihova "slabost"  Grin
Pokusacu da napravim prevod i objavicu ga! Thumb
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 29. Avgust 2012, 20:58:29 »

Tabela 1
sluzi za odredjivanje sadrzaj alkohola u rastvor alkohol-vode u referentnoj temperaturi ,navedjeno u prozentima mase ,iz prikaza ne-elektronskom mjernom spravom,kod bilo koje okolinske temperature izmedju-10oC i +35oC. Sadrzaj alkohola kod referentne temperature moze da se otcita na tacku preseka kolone temperature i redice sadrzaj alkohola.
Tabela 2
sluzi za odredjivanje sadrzaj alkohola u rastvor alkohol-vode u referentnoj temperaturi ,navedjeno u prozentima volumena, iz prikaza ne-elektronskom mjernom spravom,kod bilo koje okolinske temperature izmedju-10oC i +35oC. Sadrzaj alkohola kod referentne temperature moze da se otcita na tacku preseka kolone temperature i redice sadrzaj alkohola.
Tabela 3
sluzi za odredjivanje sadrzaj alkohola u rastvor alkohol-vode kod referentne temperature iz ukupne mase sa spojem sadrzaja alkohola kod referentne temperature odredjena iz tabele 1 ili tabele 2 .Kolicina alkohola kod referentne temperature = ukupna masa x Faktor(sadrzaj alkohola).
Ako sam pogresio sa terminima(srbsko/hrvatskim/bosanskim) molim da me urednici ili administrator isprave! Smiley
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 29. Avgust 2012, 21:45:15 »

Tabelom jedan je iskazan maseni (težinski) procenat učešća alkohola u smjesi i ona se ne može upotrebljavati za korekciju temperature kod naših alkoholmetara, jer jedna litra alkohola ne odgovara težini od jedan kilogram. Upotrebljava se ova pod brojem 2, jer je tamo iskazan zapreminski-volumenski procent alkohola, što i jeste uobičajena mjerna jedinica.
Za drugo pitanje jedinu praktičnu primjenu vidim u situaciji da na osnovu vage, temperature i mjerenja alkoholne snage rakije odrediš njenu tačnu količinu u litrama, ako ti je zapremina posude nepoznata a nemaš neki drugi jednostavniji način da to uradiš.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #14 Poslato: 02. Februar 2013, 18:10:00 »

Preporuka za pavilnu upotrebu alkoholometra

Destilat koji se mjeri,prvo mora da bude dobro homogenizovan.
Alkoholometar i menzura (ili bilo koja druga posuda gde se vrši mjerenje ) mora da budu besprekorno čisti.Pored cistote(fleke i masnoču), alkoholometar pre upotrebe mora da bude i apsolutno suv.Ja ga brisem "magicnom krpom".
Sad ”operite”(napunite i ispraznite) menzuru dva-tri puta sa destilatom koji želite da izmeri.
Polako nalijte nakrivenu menzuru sa alkoholom tako kako što punite pivo u cašu, da bude bez pjene.
Tako če te izbeči stvaranje vozdušne mehurčiče u menzuru što ometa na pravilno merenje destilata.
Spuštate alkoholometar polako u destilat, držeci ga za samog vrha (iznad paprine skale) sve dok ne pliva sam u destilatu.
Treba da se vodi racun o tome da alkoholometar ne potone više od 5mm, nego što bi slobodno plivao u destilatu.
Deo alkoholometra koji je iznad površine destilata treba da ostane suv, jer bi davao pogrešne mjere ako bude bezpotrebno dublje uronjen u destilatu.
Stranično rastojanje od najdeblji deo alkoholometra do zidova menzure treba da bude najmanje 7.5mm a rastojanje do dna menzure treba da bude minimum 2 cm.Ako je vise onda je bolje.Bitno je alkoholometar da ne ljepi na zidove menzure.
Posle najmanje 1 a bolje je 2 minute mozete očitati jačinu alkohola.
Obavezna i mnogo bitna je momentalna temperatura destilata kad vrsite mjerenje.
Najbolje je ako imate alkoholometar sa termometrom,ako ne onda morate da izmerite temperaturu destilata laboratoriskom ili drugim termometrom.
Korekcije na otčitanu jacinu destilata sa izmjerenom temperaturom, treba da napravite tablicom.
Može i formulom ali je bolje i preciznije tabelom.
To je najcesti razlog da se dobiju različite mere kod jačine destilata(u jesen,zimu,prolječe ili na ljetu)kad mjerimo alkoholometrom.
I na par mojih prijatelja,iako cuvaju destilate u staklenim posudama, dobro zatvorene, im” ulegne” malo rakija od zimos do ljeta ,bar za par stepena (2-3 pa nekad i 5 stepena) ovisno nadvorešne temperature kad mere svoj destilat. Smiley
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.231 sekundi sa 21 upita.