O.K. ako bistrica kaže, onda mora biti tako!!! Ja naviko' da slušam ovog čoveka.

Samelji tu masu, i izmeri šećer Ekslovim širomerom u soku koji si procedio i ostavio da odstoji 15 minuta. Pošto bih ja išao na vino od maksimalnih 10% alkohola, korekciju šećera izvršiti tako da u ukupnoj masi bude oko 16% šećera( po Babou). Ja nemam čak ni pretpostavku koliko bi ta masa mogla imati šećera u sebi inicijalno, ali ajde recimo oko 10%. Znači korekcija šećera bi bila oko 77 grama šećera po litri-dodati. što će reći 77gx20 litara, to je 1540 grama šećera.
Sve ovo je tako ako se ne bi popravljale i kiseline. Što onda znači da se dodaje i voda pre samog starta. Mislim da je poželjno smanjiti kiseline ali u kojoj meri ja to ne mogu reći jer sam tanak sa "napamet znanjem"t.j. uvek konsultujem priručnik.
Sve u svemu: dodati vodu, sabrati ukupnu količinu mase, izmeriti nivo šećera, izračunati koliko dodati šećera, dodati šećer, dodati vinobran 10 grama na 120 litara komine+hrana za kvasce, dobro promešati, ostaviti da odstoji, dodati kvasce.
Naravno proveriti koliko vode??? NIsam ni blizu priručnika, da bih napisao sada bilo kakvu preporuku.
To je neka logika, ali da pravim ja, ne bih ništa bez priručnika, jer bavim se sa nekoliko različitih poslova i nemam nameru da sve nosim u glavi. Uz to postoji i formula za izračunavanje potrebnog dodavanja šećera a i vode, radi smanjivanja kiselina.