Nisam neki ekspert, naprotiv tek počinjem da se bavim vinom, ali gutam svaku moguću literaturu, tako da uzmeš sa rezervom ovo šta ću napisati.
Buni me informacija da je pao nivo za 4-5 cm, gde je vino, teško da je moglo da ispari?
Kao moguće objašnjenje
mogu da dam iz ličnog slučaja, naime moj balon od 20 l žutine, prilikom prvog pretakanja nisam dodao vinobran, već sam samo dolio posle skidanja sa taloga, jedno litar šardonea (kupio u maloj vinariji na Fruškoj gori 2 litra rinfuz za ličnu konzumaciju), kasnije sam se ,,uspaničio'' da nisam (jesam) pogrešio, pa sam odlučio da nosem kontrolišem na nekih 3-4 dana jel sve ok, u nekom trenutku mi se učinilo da miris nije baš kako treba pa sam odlučio da ipak dodam vinobran, iz balona sam otočio jedno litar vina u koji sam dodao nešto manje od 1/4 kesice vinobrana, odokativno, i onda sam to vino vratio u balon. Zašto sve ovo pišem, zato što se tada u balonu krenuli mehurići da se pojavljuju kao da kuva vino, ne nešto intenzivno, ali ipak da izbijaju, nakon par dana se na grliću balona videla upravo slična siva skrama koju opisuješ, ali više uz zid balona što sam objasnio kao ovu posledicu dodavanja vinobrana i tih mehurića, nakon toga miris koji sam osetio nije ga više bilo. Poenta, možda je i kod tebe posledica dodavanja vinobrana i sličnog procesa kao što je bilo i kod mene? a možda i grešim, nek neko slobodno ispravi i doda ako smatra da treba.
p.s. sad za vikend ću pretakati vino iz balona u inox pa ću da vidim kakvo je?!