08. Oktobar 2024, 20:21:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: POMOC - Kvarenje crnog vina  (Pročitano 16211 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Milanov
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Poslato: 01. Septembar 2012, 12:15:50 »

Potrebna mi je vasa strucna pomoc.

Proslogodisnje crno vino je pocelo u staklenim balonima da penusa - vri. Dobija slatkast ukus bez nekog posebnog mirisa, a nije promenio ni boju.

Sta da radim da prestane vrenje i da se vino smiri u staklenim posudama?

Unapred hvala,

Milan
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 72

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #1 Poslato: 03. Septembar 2012, 13:37:13 »

Nemoj ga smirivati, skini cep i umesto njega stavi ili previracu ili vatu. i kada prestane previranje i vino se potpuno umiri vino pazljivo otoci sa taloga i sumporisi sa 5 grama vinobrana i bice to dobro.
Sačuvana
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Don Julijan

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 08. Septembar 2012, 14:19:35 »

Ne znam da li je pametno stavljati vinobran u crveno vino. Izbledeće.
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #3 Poslato: 08. Septembar 2012, 18:29:45 »

Ne znam da li je pametno stavljati vinobran u crveno vino. Izbledeće.
Izvinite ali na ovu izjavu morao sam da reagujem, mnogo je amaterska i neprofesionalna. Vinobran, kao što je dosada hiljadu puta rečeno treba stavljati i u širu i u vino radi zaštite vina od kvarenja, i tačka. Pri dodavanju vinobrana  u vino ono privremeno oduzima boju, ali nakon nekoliko dana kada se veže sa vinom, vinu se vraća prvobitna boja. Dok je kod šire to malčice drugaćije, naime sumpor  donekle utiče na razgradnju pokožice pa se bojene materije lakše ispiraju iz nje, tako da vinobran umalome utiče i na intenzivniju boju vina. Ovaj komentar ne pišem da bih kontrirao Don Julijanu,već onima koji ne čitaju sve postove da se ne bi zabunili. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 14. Novembar 2013, 09:14:58 »

Grožđe (Crni Burgundac 21% slasti) sam tretirao vinobranom prilikom muljanja 15. sep. sa 50gr/400 kg..otočio sa komine nakon šest dana pa skinuo sa taloga 7.oct. uz dodatak od 5gr (vinobrana)/100l. Vino je u staklenkama..sa vrenjevima. Pre dvadesetak dana, kada su pale temperature, nivo vina u balonima se snizio..za 4-5 cm ali me to nije brinulo sve do prošle nedelje kada sam primetio formiranje sivkaste skrame na površini ( i to na četiri od šest balona). Odmah sam papirnatim ubrusima skramu pokupio ali..juče vidim, počela je ponovo da se formira. Probao sam vino-diskretno rezi ali ne kisi. Sutra nameravam da ga pretočim. Šta da preduzmem povodom pojave sivkaste skrame?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 14. Novembar 2013, 10:48:17 »

Kakva je bila fermentacija,aerobna ili anaerobna?Kakav je kvalitet grozdja bio?Skrama je tegljiva ili se razbija kao tanak led kada je dodirnes?
Sačuvana
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 14. Novembar 2013, 11:27:09 »

Grozđe je bilo zdravo..ubrano dan pre muljanja. Prvih par dana sam kominu mešao a potom zavrnuo poklopce do kraja (poklopci imaju kao nekakav vrenj). Nakon toga je vino otoceno u staklenke sa pravim vrenjevima i do pre dvadesetak dana ispunjavalo je balone do samog vrha. Skrama je baš kao led..razbije se pri dodiru.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 14. Novembar 2013, 11:50:53 »

Mozda je u pitanju "vinski cvet"

Vinski cvet

Ova vrsta kvarenja ispoljava se u vidu presvlake na površini vina. Navlaka je beličasta do prljavo sive boje. U početku je tanka, a kasnije postaje deblja i naborana. Dobila je naziv jer pri uzimanju uzorka ona se razbija i podseća na cvetiće rasute po površini vina. Ispod navlake vino je bistro, ali na dnu suda gde vino odležava delovi navlake se talože. Boja vina sa “vinskim cvetom” je uglavnom nepromenjena, dok se ukus sve više menja kako bolest uzima maha. Miris vina je veoma neprijatan. Što se tiče hemijskih promena, nastaju CO2 , voda , sirćetna kiselina koja utiče na kiselost vina. Ukoliko vino duže ostane pod navlakom gubi svoja svojstva.

"Vinski cvet" se javlja uglavnom kod vina koja imaju sadržaj alkohola manji od 12% i ako su izlože na dodiru sa vazduhom, tj. ako se čuvaju u nedovoljno punim posudama. Izazivači ove bolesti su nepoželjni kvasci, a zaštita je sprečavanje dodira vina sa vazduhom, odnosno redovno dopunjavanje sudova sa vinom. Ukoliko se vino čuva u bocama, one moraju biti koso polože ne, a zupušač uronjen u vino. Kada u vinu dodje do pojave ove bolesti sud sa vinom treba dopuniti, pomoću cevi ili creva koje ide ispod navlake, pri čemu se podiže nivo vina do otvora suda, a odatle se lakše može pokupiti i ukloniti prevlaka. Vina sa jače razvijenom bolešću, mogu se pasterizovati, a kasnije kupažirati (mešati) sa nekim zdravim vinom sličnih osobina.
Sačuvana
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 14. Novembar 2013, 12:21:28 »

Si, 'fala..sutra cu skramu ukloniti, pretočiti uz malo vinobrana u napuniti do vr'a. Problem je što tu količinu ne merem popiti na brzaka Cheesy
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #9 Poslato: 14. Novembar 2013, 12:53:51 »

Nisam neki ekspert, naprotiv tek počinjem da se bavim vinom, ali gutam svaku moguću literaturu, tako da uzmeš sa rezervom ovo šta ću napisati.

Buni me informacija da je pao nivo za 4-5 cm, gde je vino, teško da je moglo da ispari?

Kao moguće objašnjenje  Huh? mogu da dam iz ličnog slučaja, naime moj balon od 20 l  žutine, prilikom prvog pretakanja nisam dodao vinobran, već sam samo dolio posle skidanja sa taloga, jedno litar šardonea (kupio u maloj vinariji na Fruškoj gori 2 litra rinfuz za ličnu konzumaciju), kasnije sam se ,,uspaničio'' da nisam (jesam) pogrešio, pa sam odlučio da nosem kontrolišem na nekih 3-4 dana jel sve ok, u nekom trenutku mi se učinilo da miris nije baš kako treba pa sam odlučio da ipak dodam vinobran, iz balona sam otočio jedno litar vina u koji sam dodao nešto manje od 1/4 kesice vinobrana, odokativno, i onda sam to vino vratio u balon. Zašto sve ovo pišem, zato što se tada u balonu krenuli mehurići da se pojavljuju kao da kuva vino, ne nešto intenzivno, ali ipak da izbijaju, nakon par dana se na grliću balona videla upravo slična siva skrama koju opisuješ, ali više uz zid balona što sam objasnio kao ovu posledicu dodavanja vinobrana i tih mehurića, nakon toga miris koji sam osetio nije ga više bilo. Poenta, možda je i kod tebe posledica dodavanja vinobrana i sličnog procesa kao što je bilo i kod mene? a možda i grešim, nek neko slobodno ispravi i doda ako smatra da treba.

p.s. sad za vikend ću pretakati vino iz balona u inox pa ću da vidim kakvo je?! Scratchhead
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 14. Novembar 2013, 13:09:00 »

Moguce je da fermentacija nije bila zavrsena,kada si odsuo i ponovo dosuo vino u balon,dodao si i odredjenu kolicinu kiseonika,koja je mozda ponovo pokrenula kvasce.Skrama koja se javi uz zidove suda je posledica fermentacije.
Sačuvana
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 14. Novembar 2013, 15:01:26 »

Nivo u balonima je pao sa padom temperature u prostoriji u kojoj je vino a k'o za inat i ja sam ove godine stalno nešto petljao oko vrenjeva..skidao da ih operem, vraćao pa opet skidao da ih prepravim..mazao ih vinobranom (spolja) jer su ih obletale mušice, pa to prao i...logično je da je vino na to ''provetravanje'' odreagovalo  Angry. U prilog ovome ide i činjenica da ona dva balona bez skrame imaju tip vrenja koji obuhvata grlić pa njih nisam maltretirao.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 21 upita.