Da počnemo od kondezatora i tabarke. Naime, da li je odgovarajuć kondezator
Jeste, sve dok si u proporcijama kondenzatora 8-10% zapremine kazana i tabarke duplo veće od njega, za ovu dimenziju kazana. Nisam provjeravao računicu pa su na oko i ostale dimenzije u zadovoljavajućem okviru.
pročitao sam na forumu da kazan prečnika dna 110 cm, prečnika gornje zone tijela kazana od 140cm i bočnih stranica 40 cm daje cca. 450 litara zapremine, e sad me interesuje koliko da ga "pojačam"
Pojačaj ga za 4,6 cm na dužini bočne stranice. Dobit ćeš 515 litara projekcije sa ravnim dnom. Ispupčenje ti uzima okvirno 15 litara pa ispadne 500. Ako je veće ispupčenje onda ga lako namiriš usipanjem u kazan nešto malo iznad obrve. Dobivaš cca. 15 litara na 1 cm visine, a imaš "rezerve" i na ispustu za džibru.
Zapravo volio bih da znam dvije stvari, koji je to optimalni odnos između dna i gornje zone tijela kazana tj. optimalni nagib bočnih strana kazana za ove konkretne gabarite,
Za ovakva pitanja postoje i jednostavni odgovori. Svako projektovanje zahtijeva multidisciplinarnu stručnost a za opštu upotrebu bi moglo poslužiti i prastaro pravilo. Što je oku ugodno to je vjerovatno i konstrukciono prihvatljivo.
a druga stvar je kako se što preciznije utvrđuje zapremina kazana s obzirom na udubljenost dna, da ne kažem konkavnost, koja mu blago smanjuje zapreminu.
Pomoću integrala.
Treće pitanje, naravno tiče se kape kazana, i glasi oću li pogriješiti ako budem išao sa kapom dimenzija 40 cm : 60 cm : 90 cm za ovu zapreminu ili treba "pojačati"
Pojačaj visinu za nekih 10%.
i opet jedno pitanje koje je proizvod moje znatiželje a to je kako se računa što preciznije zapremina kape s obzirom da se radi o, da tako kažem, nepravilnoj lopti.
I opet integrali.