23. Januar 2025, 18:34:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 79 80 [81] 82 83 84   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1029068 puta)
jugav i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
srpko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1200 Poslato: 17. Decembar 2022, 20:19:20 »

Nije. Prevelik otvor i ogromna kapa. Na kazanu od 160 litara koji on pravi "po svom", otvor i kapa su kao za kazan od 400-500 litara. Takođe, ukoliko ne budeš izričit u zahtevima i vrlo verovatno njemu dosadan, očekuj estetske nedostatke koji su na ovo ludo vreme i još luđe cene još više iritantniji nego što jesu. Prohromska kružna vrata koja nudi izbegavaj, izgledaju VAU a kvalitet im je kao iz provincije Gvanžu. Blaga katastrofa. Mesingani lanac za mešanje mu je nejasno zategnut kao struna, bukvalno stoji krut kao da je zaleđen. Kugla ventil izbegavaj, nije rešenje. Gust kom zapinje i smara. Klasična vrata su pravo rešenje. Završna obrada bi mogla biti bolja. U stvari, morala bi, nego eto ne bih da ispadnem gnjida i glumim pamet, pa eto biram reči. Možda čovek pročita i možda to bude od koristi.

Kazan svakako kvalitetom odskače od ostatka Srbije koja nudi skuplje a lošije, pogotovo tu mislim na lakrdije sa "kovanim" kazanima i hvaljenje kazandžija od strane kupaca na sva usta samo zato što su i oni kupili.

Nisam ostao potpuno razočaran onim što sam video, ali jesam očekivao više. Najgore je što sam ja čoveku dao preporuku, pa sam baš jako obesio nos. On je jako zadovoljan, ja da je za mene ne bih bio.

Ima par stranica unazad kazan od 120 litara, Čvrkić. Snimak na Jutjubu. Ja nešto lepše, na našim prostorima, nisam video. Čini se takođe da je zaista kovan potpuno. Vlasnik to verovatno bolje zna, pitaj ga.
Sačuvana
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1201 Poslato: 17. Decembar 2022, 20:56:29 »

Na veliku zalost, Cvrkicevi kazani nisu citavi kovani, vec je samo kovan kapak... Ni dno , ni bocne strane nisu kovane i on mi rece da nema tehnologiju da iskuje dno a da se ne izvitoperi... Mozda mu se tako i ne radi, lakse mu je da zaradi pare a da nije kovan...
Lepi jesu, ali dzabe kad nisu kovani
Sačuvana
n82o
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1202 Poslato: 18. Decembar 2022, 05:15:12 »

Srpko, šta misliš o kazanima Stanimira Stanića?

Bistrice, bez obzira na zapreminu kazana, kad kupujem
da tražim da prečnik spoja kazana i kalpaka bude
40 cm?
Sačuvana
n82o
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1203 Poslato: 18. Decembar 2022, 05:25:45 »

Zapremina kalpka bi trebala biti 20% od
zapremine kazana, ili se varam?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1204 Poslato: 18. Decembar 2022, 09:06:46 »

Već ti je Srpko sve rekao u ovoj poruci iznad. Moglo bi to sve biti bolje, u stvari moralo bi.
To vaši za sve lokalne kazadžije pa i one najbolje među njima.
Da, zapremina „loptastog“ dijela kape je okvirnih 20%.
A i ja sam ti sve već rekao za prečnik spoja kape kazana. Biraj najmanji koji su naše kazandžije u stanju napraviti.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
n82o
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1205 Poslato: 18. Decembar 2022, 09:31:38 »

Definitivni uzimam kazan kod majstor Stanimira od 250l.
Valjda ću naći negde idealne mere i idealnu proporciju
kazana od 250l.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1206 Poslato: 18. Decembar 2022, 09:54:15 »

Tako često ispadne i najbolje za sve.  Smiley
Kreni u potragu umjesto da dangubiš čitajući praznu priču na forumu.
Nikada ne treba gubiti nadu. Tako se i Kolumbu posrećilo pa mu pripisuju da je otkrio Ameriku.  Cheesy
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
srpko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1207 Poslato: 18. Decembar 2022, 20:56:43 »

Definitivni uzimam kazan kod majstor Stanimira od 250l.
Valjda ću naći negde idealne mere i idealnu proporciju
kazana od 250l.

O idealnim proporcijama kazana je Bistrica pisao tekstove koji su detaljni kao magnetna rezonanca. Sve ti je odavno ovde na forumu, nema teme koja nije razrađena maksimalno i u detalje.
Čitaj i skroluj, dok ti oči ne pobele  Smiley Znam šta te čeka  Wink
Sačuvana
vladant
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #1208 Poslato: 11. Januar 2023, 12:29:05 »

Dokumentarac na tv-u
Kraljevo, pre drugog velikog rata
Imali pristojne kazane za to vreme

Sačuvana

Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam...
...cuvaj, sklanjaj staklo, bice srce, vaskrsavam.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1209 Poslato: 11. Januar 2023, 21:19:50 »

Ma da, odavno je već prisutan takav primjereniji oblik kazana na prostorima bivše nam države. U Srbiji je on bio dominantan na prostorima Vojvodine. Južnije na žalost nije čak ni danas. Masovno su prisutni drugačiji oblici kazana koji ni blizu ne mogu parirati kvalitetom.
Mora bit da su vam to komunisti nakon Drugog svjetskog rata namjerno utrapili.  Smiley  Cheesy
Sačuvana

Pepito
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1210 Poslato: 27. Januar 2023, 12:46:49 »

Poštovani forumaši, novi sam član i prije svega želim da sve pozdravim.

Radim na prijektovanju svog kazana od 500 litara, radi se o neto zapremini tj. zapremini
 kojom se puni kazan i imam nekoliko nedoumica pa vas molim da mi pomognete u rešavanju istih.

Da počnemo od kondezatora i tabarke. Naime, da li je odgovarajuć kondezator visine 150 cm, prečnika spoljašnjeg cilindra 44 cm i prečnika unutrašnjeg cilindra 40 cm, koji bi bio cca. 45 litara zapremine po mojoj računici. Zapravo, da li je to dobar odnos prečnika i visine sa jedne strane i spoljašnjeg i unutrašnjeg cilindra sa druge. Zatim, da li je odgovarajuća tabarka za takav kondezator prečnika 92 cm, tj udaljenost strane kondezatora od strane tabarke 24 cm, koja bi, ako se uzme da je visina do koje se puni vodim od 160 cm ( 5 cm od dna kondezatora i 5 cm preko vrha istog ) imala zapreminu od cca. 1063 litra.

Dalje, pričamo o kazanu, tj njegovom loncu, elem, pročitao sam na forumu da kazan prečnika dna 110 cm, prečnika gornje zone tijela kazana od 140cm i bočnih stranica 40 cm daje cca. 450 litara zapremine, e sad me interesuje koliko da ga "pojačam" da bih dobio tih dodatnih 50 litara. Zapravo volio bih da znam dvije stvari, koji je to optimalni odnos između dna i gornje zone tijela kazana tj. optimalni nagib bočnih strana kazana za ove konkretne gabarite, a druga stvar je kako se što preciznije utvrđuje zapremina kazana s obzirom na udubljenost dna, da ne kažem konkavnost, koja mu blago smanjuje zapreminu.

Treće pitanje, naravno tiče se kape kazana, i glasi oću li pogriješiti ako budem išao sa kapom dimenzija 40 cm : 60 cm : 90 cm za ovu zapreminu ili treba "pojačati" i  opet jedno pitanje koje je proizvod moje znatiželje a to je kako se računa što preciznije zapremina kape s obzirom da se radi o, da tako kažem, nepravilnoj lopti.

Nadam se da sam se precizno i razumljivo izrazio u postavljenim pitanjima.

P.S. Znam da sam bio opširan, ali rekoh bolje da sve što me zanima sažmem u jednoj poruci.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1211 Poslato: 31. Januar 2023, 19:10:50 »

Citat
Da počnemo od kondezatora i tabarke. Naime, da li je odgovarajuć kondezator
Jeste, sve dok si u proporcijama kondenzatora 8-10% zapremine kazana i tabarke duplo veće od njega, za ovu dimenziju kazana. Nisam provjeravao računicu pa su na oko i ostale dimenzije u zadovoljavajućem okviru.

Citat
pročitao sam na forumu da kazan prečnika dna 110 cm, prečnika gornje zone tijela kazana od 140cm i bočnih stranica 40 cm daje cca. 450 litara zapremine, e sad me interesuje koliko da ga "pojačam"
Pojačaj ga za 4,6 cm na dužini bočne stranice. Dobit ćeš 515 litara projekcije sa ravnim dnom. Ispupčenje ti uzima okvirno 15 litara pa ispadne 500. Ako je veće ispupčenje onda ga lako namiriš usipanjem u kazan nešto malo iznad obrve. Dobivaš cca. 15 litara na 1 cm visine, a imaš "rezerve" i na ispustu za džibru.      

Citat
Zapravo volio bih da znam dvije stvari, koji je to optimalni odnos između dna i gornje zone tijela kazana tj. optimalni nagib bočnih strana kazana za ove konkretne gabarite,
Za ovakva pitanja postoje i jednostavni odgovori. Svako projektovanje zahtijeva multidisciplinarnu stručnost a za opštu upotrebu bi moglo poslužiti i prastaro pravilo. Što je oku ugodno to je vjerovatno i konstrukciono prihvatljivo.

Citat
a druga stvar je kako se što preciznije utvrđuje zapremina kazana s obzirom na udubljenost dna, da ne kažem konkavnost, koja mu blago smanjuje zapreminu.
Pomoću integrala.

Citat
Treće pitanje, naravno tiče se kape kazana, i glasi oću li pogriješiti ako budem išao sa kapom dimenzija 40 cm : 60 cm : 90 cm za ovu zapreminu ili treba "pojačati"
Pojačaj visinu za nekih 10%.

Citat
i opet jedno pitanje koje je proizvod moje znatiželje a to je kako se računa što preciznije zapremina kape s obzirom da se radi o, da tako kažem, nepravilnoj lopti.
I opet integrali. Smiley
Sačuvana

Pepito
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1212 Poslato: 02. Februar 2023, 13:52:23 »

Bistrice, hvala puno na odgovorima.

Pošto sam ušao u pregovore sa par kazandžija i kako oni su oni, hvala bogu, odmah počeli da me ubjeđuju kako debljine lima koje ja tražim nisu neophodne, volio bih da znam kolika je to debljina lima kape kazana ispod koje ne bi trebalo da idem ako želim dobru i kvalitetnu kapu koja ispunjava svoju funkciju.

Pozdrav.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1213 Poslato: 02. Februar 2023, 18:49:37 »

Imaš to ovdje u tabeli.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=16.msg68486#msg68486
Sačuvana

Pepito
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1214 Poslato: 03. Februar 2023, 15:50:06 »

Zahvaljujem na odgovoru.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 79 80 [81] 82 83 84   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 21 upita.