Za Alambika i društvo
Na forumu gdje vas izgleda više nema postavio sam neka pitanja koja me zanimaju a onda shvatio da ste na ovom forumu aktivni pa ću biti slobodan da ponovim identićno pitanje i ne mogu da ne pokažem iskreno poštovanje spram mnogoćega napisanog na forumima gdje se pojavljujete pod istim pseudonimima.
Hvala za stručno, uvjerljivo i argumentovano pojašnjenje o osnovnim principima destilacije sa aspekta fizićkih promjena...
Na postavljenu tezu da je za sirovu rakiju najbolje, pre prepicanja, ostaviti neko vreme da se stabilizuje (1-2 meseca, a može i duže) stvarno me zanima iz kog razloga i molim te za pojašnjenje, kao i odgovor na pitanje, ako je uobičajena brzina destilacije sa kotlom od 100 litara (a to je 70-80 litara komine), iznosi između 3-5 litara na sat, kolika je na kotlu od 300 litara.
Pozdrav,
Аламбик се вратио са турнеје на којој је било брдо меса са роштиља, пуно добрих вина и одличних воћних ракија право у Васкршњи пост па да се онда, зато, после ових баханалија, прихватимо коначно поново посла.
Верујем да сте ме то питали на ввв форуму, из Крижеваца, али нажалост, не стижем више тамо (иако ми је жао, добар је и то форум).
Ово за одлежавање сирове ракије пре пепицања прочитао сам на неколико места а слаже се и са мојим знањем о дестилацији. Наиме, први услов за квалитетан дестилат је квалит сировине. Стабилизована ракија је другачија од младе, тек изашле из хладионика.
Ја верујем да су ову чињеницу први у пракси пронашли Србијанци (под Србијанцима ми Пречани зовемо оне из "уже" Србије"). У Србији, међу шљивама, шљива дозри, и преври, некако баш у најнезгодније време, кад су јесењи пољопривредни радови у пуном јеку. Како је у Србији обичај од старине да се ракија препиче, људи су, кад ком преври, настојали да је бар једном испеку, а онда је оставе док не позавршавају остале сезонске послове, па тек онда тамо, пред Светог Николу, препичу.
Вероватно су тада и приметили да је ракија тад боља него кад је одмах препичу.
Дакле, да скратим причу: другачија сировина, под истим условима дестилације, даје другачији квалитет дестилата, а стабилизована ракија је другачија од нестабилизоване.
А за брзину дестилације: не ради се ту толико о величини казана него о величини надграђа. Ако смо за наш казан од 100 литара констатовали да је оптимална брзина дестилације 3-5 литара на сат и сад набавили казан од 300 литара који је у сваком погледу повећан три пута, и брзина се може повећати толико.
Али, ако је казан повећан тако да је добио дубину, а капак и све остало је заправо од казана од 100 литара, онда брзину не треба повећавати (навео сам екстреман пример да неко прави казан од 300 литара као да је и од 100, само запремину казану добија дубином).
Дакле, код већег казана очекујемо да је сразмерно и све остало повећано, па зато кажемо, овако теоретски и угрубо, да се сразмерно може повећати у брзина дестилације.
Ето, толико ја о томе знам, и тако о томе мислим.
Поздрав и вама бистрице и останите и даље са нама.