06. Decembar 2024, 09:40:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 83   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1016832 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #15 Poslato: 26. Februar 2009, 22:03:42 »

Mislim da su ovi kazani za rakiju duboki a uski.Debljina bakarnog lima je zalosna.Nema nista bez kovanog kazana.Jedna kazandzijska radnja se nalazi u Valjevu.Kazandzijska radnja Pavle Cebic-pogledajte sajt ima lepih stvari.http://www.kazanzarakiju.com/
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #16 Poslato: 05. Mart 2009, 08:00:42 »

Za Alambika i društvo
Na forumu gdje vas izgleda više nema postavio sam neka pitanja koja me zanimaju a onda shvatio da ste na ovom forumu aktivni pa ću biti slobodan da ponovim identićno pitanje i ne mogu da ne pokažem iskreno poštovanje spram mnogoćega napisanog na forumima gdje se pojavljujete pod istim pseudonimima.
Hvala za stručno, uvjerljivo i argumentovano pojašnjenje o osnovnim principima destilacije sa aspekta fizićkih promjena...
Na postavljenu tezu da je za sirovu rakiju najbolje, pre prepicanja, ostaviti neko vreme da se stabilizuje (1-2 meseca, a može i duže) stvarno me zanima iz kog razloga i molim te za pojašnjenje, kao i odgovor na pitanje, ako je uobičajena brzina destilacije sa kotlom od 100 litara (a to je 70-80 litara komine), iznosi između 3-5 litara na sat, kolika je na kotlu od 300 litara.

Pozdrav,

Аламбик се вратио са турнеје на којој је било брдо меса са роштиља, пуно добрих вина и одличних воћних ракија право у Васкршњи пост па да се онда, зато, после ових баханалија, прихватимо коначно поново посла.
Верујем да сте ме то питали на ввв форуму, из Крижеваца, али нажалост, не стижем више тамо (иако ми је жао, добар је и то форум).

Ово за одлежавање сирове ракије пре пепицања прочитао сам на неколико места а слаже се и са мојим знањем о дестилацији. Наиме, први услов за квалитетан дестилат је квалит сировине. Стабилизована ракија је другачија од младе, тек изашле из хладионика.
Ја верујем да су ову чињеницу први у пракси пронашли Србијанци (под Србијанцима ми Пречани зовемо оне из "уже" Србије"). У Србији, међу шљивама, шљива дозри, и преври, некако баш у најнезгодније време, кад су јесењи пољопривредни радови у пуном јеку. Како је у Србији обичај од старине да се ракија препиче, људи су, кад ком преври, настојали да је бар једном испеку, а онда је оставе док не позавршавају остале сезонске послове, па тек онда тамо, пред Светог Николу, препичу.
Вероватно су тада и приметили да је ракија тад боља него кад је одмах препичу.
Дакле, да скратим причу: другачија сировина, под истим условима дестилације, даје другачији квалитет дестилата, а стабилизована ракија је другачија од нестабилизоване.

А за брзину дестилације: не ради се ту толико о величини казана него о величини надграђа. Ако смо за наш казан од 100 литара констатовали да је оптимална брзина дестилације 3-5 литара на сат и сад набавили казан од 300 литара који је у сваком погледу повећан три пута, и брзина се може повећати толико.
Али, ако је казан повећан тако да је добио дубину, а капак и све остало је заправо од казана од 100 литара, онда брзину не треба повећавати (навео сам екстреман пример да неко прави казан од 300 литара као да је и од 100, само запремину казану добија дубином).
Дакле, код већег казана очекујемо да је сразмерно и све остало повећано, па зато кажемо, овако теоретски и угрубо, да се сразмерно може повећати у брзина дестилације.

Ето, толико ја о томе знам, и тако о томе мислим.
Поздрав и вама бистрице и останите и даље са нама.
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #17 Poslato: 26. Mart 2009, 21:37:01 »

Pozdrav svim ljubiteljima, proizvodjacima kvalitetne rakije,
Sa velikim zadovostvom pocinjem druzenje sa vama. Vec nekoliko godina se bavim proizvodnjom kajsijevace i moram da Vam se pohvalim da je solidnog kvaliteta. Jos uvek nisam otkrio sve tajne ali razmenjujem iskustva sa prijateljima i sve vise napredujem. Imao bih puno pitanja, ali polako, bice vremena. Posedujem AGROMEX-ov kazan od 120l, znam da nije bas idealan ali meni sluzi. Resio sam da mu promenim parovodnu, bakarnu cev, sa novom od INOX-a posto sam procitao u literaturi da je to bolja varijanta. Moje pitanje je:Da li postoji preporuka za njenu duzinu s obzirom da je precnik 28mm. Orginalna parovodna cev sada je duzine 1m na ravnom delu plus krivine 20cm i 50cm (ukupno 1.7m), cini mi se da je to kratko. Posto mi se desilo nekoliko puta zagorevanje kazana i pored resetke na dnu kazana, imam ideju kako da je ucvrstim da se ne podize prilikom vrenja. Da li smem da iskoristim bakarnu cev koja se upotrebljava za instalacije grejanja? Da li je ona od bakra koji zadovoljava kvalitet za kazane? U stvari imam nameru da resetku (ulozak) oduprem sa kupolom, sa bakarnom cevi kako se ona ne bi podizala i izazivala zagorevanje. Sta mislite o ovoj ideji?
Pozdrav,
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #18 Poslato: 27. Mart 2009, 23:37:28 »

Pozdrav jagnjilac

Ako nemas isparljivih kiseljina u kljuku onda ti inox nece poboljsati kvalitet destilata a bakar koji se koristi za izradu kazana treba da bude sto cistiji. Ne znam tacno kakvog kvaliteta tj. cistoce su bakarne cevi koje se koriste za centralno, mozda neko drugi zna...
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #19 Poslato: 28. Mart 2009, 06:26:09 »

A da li znas kako se utvrdjuje optimalna duzina parovodne cevi? Da li je ona uopste bitna za kvalitet destilata?
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #20 Poslato: 28. Mart 2009, 09:09:09 »

Ne znam da li je kvalitet destilata povezan sa duzinom parovodne cevi. Imamo clana koji se zove Kazandzija, mozda mu je to i zanimanje pa ce ti on reci Smiley
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 28. Mart 2009, 13:47:22 »

Ја не знам на који би начин пароводна цев утицала на квалитет дестилата, изузев ако је узлазне путање.
То јест, ако пароводна цев од капка према хладионику има узлазну путању онда и она (сама пароводна цев) представља део надграђа казана и у том случају њезина дужина може бити од значаја.
Ако је хоризонтална, а нарочито ако пада према хладионику, тада нема никакве важности њена дужина, изузев ако није толико кратка да је хладионик толико близу пећи да се вода за хлађење непотребно загрева од пећи.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #22 Poslato: 28. Mart 2009, 14:20:47 »

Moze uticati na kvalitet rakije ako u komini ima dosta isparljivih kiselina, sircetne prvenstveno koja se iskondenzuje i sa bakrom parovodne cevi gradi acetate koji rakiju boje plavkasto....
Jagnjilac ako vec hoces da stavis cev od inoxa onda neka (po dimenzijama) bude ista kao ova od bakra, valjda su ti koji su pravili kazan znali sta rade Roll Eyes
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #23 Poslato: 28. Mart 2009, 19:07:53 »

Sto se tice parovodne cevi, mislim da vise nemam nikakve dileme. Hvala Vam za savete koje ste mi dali u vezi nje. Molim ako neko zna da li smem da upotrebim bakarnu cev za centralno grejanje, da unutar kazana ucvrstim resetku koja sprecava zagorevanje kazana (poruka  br. 125)? Da li je ona od zadovoljavajuce cistoce bakra koja dakle, moze da se ''kuva'' u kazanu a da ne utice na kvalitet destilata?
Pozzz,
Sačuvana

markonis
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.26

« Odgovor #24 Poslato: 06. April 2009, 08:33:08 »

Pogledajte Des-ve kazane , konkretno koristim kotao od 120 lit. sa mesalicom vec 20 godina i nemam nikakve zamerke cak sta vise mislim da su najbolji kazani u regionu kad je odnos cena kvalitet u pitanju.
www.des.backabanat.com
www.lion-group.rs 

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 06. April 2009, 11:35:13 »

Meni se ne svidjaju,lim je prilicno tanak.Dosta su duboki,trebali bi biti plici a siri.Ne dopada mi se ni spirala u hladioniku,mislim da se bolji efekat postize sa vise ravnih cevi.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 06. April 2009, 23:00:55 »

Ја сам, после много премишљања, купио ДЕС-ов од 200 литара (чекам на испоруку).
Био сам на лицином месту и видео их у фази производње. Чине се врло солидни а цена им је ниска.
Касније, кад га почнем користити, реферисаћу о утисцима.
Sačuvana
dax
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.52

« Odgovor #27 Poslato: 07. April 2009, 12:14:44 »

Drago mi je ste pomenuli DES - ove kazane. Ja imam jedan od 160 litara. Sad ce biti treca sezona kako ga koristim i prezadovoljan sam. Ne bih se slozio sa Saletom o proporcijama kazana i debljinama materijala.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #28 Poslato: 07. April 2009, 12:25:03 »

Daxe, zanima me jedna stvar, da li hvalis DES kazane samo zato sto radis u toj firmi (kao i markonis) pa zelis da ih izreklamiras ili ih stvarno koristis i mozes reci da su dobri?
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #29 Poslato: 07. April 2009, 12:34:32 »

Да, врло је могуће да је дакс неко из ДЕС-а Cheesy Cheesy, па да сваки циган свога коња хвали Cheesy
Шалим се. А на то указују и смајлови.
Рекох: био сам на лицином месту, у ДЕС-овом погону, који, истини за вољу није баш репрезентативан (не зна се шта је хаотичније, производна хала или канцеларије, све личи више на "нехијенско насеље" испод Газеле него на озбиљну производну организацију), али без обзира на то казани им делују врло поуздано и свакако су намењени онима који хоће да на занатски традиционалан начин производе ракију. Ако сад поредимо њихове цене са ценама других произвођача сличних казана, онда су ДЕС-ови отприлике 40% цене осталих, а можда и мање.
Али, рекох, мој први утисак је добар, за остало ћемо се још чути кад казан(е) пустим у погон.

Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 83   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.027 sekundi sa 21 upita.