|
bistrica
|
 |
« Odgovor #360 Poslato: 10. Decembar 2013, 22:18:57 » |
|
Gdje to držiš kazan, kod komšije u apoteci? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #361 Poslato: 10. Decembar 2013, 22:57:02 » |
|
A do cvjeca je bilo.....  Sto nisi odmah rekao....  Ovo vec lici na destileriju... svaka cast!  I propratna "mehanizacija" I elektronika ti je za primer! Za proizvodstvo kvalitetne kaplice to ti je potrebno....pedanterija i organiziranost ,a ne secer i voda....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #362 Poslato: 11. Decembar 2013, 00:10:10 » |
|
Jon, a sto zaboravi Biljanu sto platno belese ! Il ne smes pomenuti ,mozda se Pero naljuti ... Kad ga ona izglanca ( veselu masinu ) rezultat se vidi na slici ...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #363 Poslato: 11. Decembar 2013, 01:12:45 » |
|
Ne bih se meni jagnjilac naljutio...ni u kom slucaju,garantovano! Jon, a sto zaboravi Biljanu sto platno belese ! Procitao sam ovo nekoliko puta, ali nikako da skontam poruku...  ...objasni mi to, ako mozez.  Ne "glanca" mu ga Biljana,znao bih ja to....(ali ako treba i ona I "Lihnida" ce)  ....glanza ga sa Ballistol-om.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
baradon
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #364 Poslato: 12. Decembar 2013, 17:56:17 » |
|
Uradio sam nekoliko skica za kazan. Evo predloga za kazan, sa mešalicom, od 125 litara. Šta je ovde dobro a šta nije?  Spajanje poruka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #365 Poslato: 12. Decembar 2013, 18:44:30 » |
|
Prvo bi se trebalo odgovoriti na pitanje šta to kod primjera 1 i 2 ima bilo kakvu prednost u odnosu na ovaj broj 3 da bi se trošilo vrijeme i uzimali u obzir ili ozbiljnije razmatrali kao opcija. O prednostima kazana koji liči na ovu trojku koju si nacrtao sam napisao pola romana na forumu pa da se ne ponavljam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
baradon
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #366 Poslato: 12. Decembar 2013, 19:00:09 » |
|
Kod 1 i 2 nivo kljuka uvek ostane iznad plamena. Prilikom prepeka ne treba dodavati vodu. Ovo su moje pretpostavke, zato sam i pitao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #367 Poslato: 12. Decembar 2013, 19:13:16 » |
|
Kod prepeka je štetno i potpuno nepotrebno dodavati vodu čak i kada je taj kazan najobičnija sklepana skalamerija, tako da to nije stvar koja se uopšte dovodi u pitanje u iole ozbiljnoj priči o destilaciji. Cjelokupan nivo kljuka treba da bude u okviru ložišta u kojem se razvijaju već navođene izrazito visoke temperature jer to onda daje aromatski doprinos destilatu a bočne stranice ionako nisu uopšte izložene plamenu od trenutka kada destilat krene na lulu jer bi to značilo njegovo previše brzo izlaženje što se ne treba dozvoliti jer se tako dobiva rakija slabijeg kvaliteta pa čak i ne tako veliki gubitak etanola zbog većeg zaostajanja u kazanu nakon destilacije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
baradon
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #368 Poslato: 12. Decembar 2013, 19:43:54 » |
|
U svakom slučaju hvala na odgovoru. Kazan broj 2 sam pokušao da uradim po ugledu na nemačke.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #369 Poslato: 12. Decembar 2013, 20:17:59 » |
|
Nijemci jesu velesila u mnogim stvarima ali isto tako u mnogima nisu ni blizu. Kao što u dizajnu ne mogu opepeliti talijanima tako kod kazana za rakiju nisu ni do koljena francuzima. Pogledaj ove slike koje pokazuju mrtvu zonu zagrijavanja kod kazana za destilaciju čak i kada su bočne stjenke grijane po cijeloj površini a kod tebe u varijanti 2 bočne strane kao da i nisu u ložištu, pogotovo gornja zona. Dodatno još što oblik posude utiče da sferna ili ukošena površina daje bolji i ravnomjerniji prenos toplote nego ona okomita. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
baradon
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #370 Poslato: 12. Decembar 2013, 20:56:36 » |
|
Sve vreme pričam o kazanu sa mešalicom? Iz ranijih postova zaključio sam da mešalica omogućava ravnomerni prenos toplote i da je oblik manje važan. Da li se Vaš komentar odnosi i na kazan sa mešalicom?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #371 Poslato: 12. Decembar 2013, 21:19:57 » |
|
Jeset manje važan sa aspekta ravnomjerne zagrijanosti smjese u sredini lonca i na njegovoj površini ako postoji mješalica ali nije u odnosu na prostor oko stjenki kazana ako se one zagrijavaju dosta manje ili nikako. Ovdje govorim o temperaturama koje su jače od onih na kojima smjesa ključa. U pitanju je igra u kojoj kljuk ne smije zagorjeti a treba da bude na bakarnim površinama lonca kazana izložen većim temperaturama nego što je prosječna temperatura kljuka u ključanju. Tako nastaju aromatska jedinjenja koja ne mogu nastajati u temperaturnom rasponu ključanja alkoholno vodene smjese.
P.S. Nešto kao ukus i aroma mesa koje je kuhano, nedovoljno pečeno, pečeno na roštilju i prepečeno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Marinke
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #372 Poslato: 17. Januar 2014, 13:41:36 » |
|
Poštovani forumaši, Pošteno sam se zagrejao da kupim hobi kazan od 30l za svoje potrebe. Kako imam malu količinu voća (tu mislim na šljivu i grožđe) ovaj kazan bi mi bio dovoljan. A isto tako bih želeo da eksperimentišem i sa drugim voćem kao što je crna ribizla, dren, trnjina... Stvarno bi mi značilo da neko ko ima iskustva sa ovakvim kazanom kaže da li vredi ovo kupovati. Evo i linka proizvođača i karakteristika kazana na koji sam se nameračio http://www.des-kazani.rs/proizvodi/kazani-za-rakiju/kazan-za-rakiju-hobi-30l/Hvala unapred! Pozdrav!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #373 Poslato: 16. Jul 2014, 19:49:51 » |
|
Hvala. Jos samo da nadjem dovoljno mali kazan, kako bih mogao da uradim prepek, imam 270 kg komine.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #374 Poslato: 16. Jul 2014, 19:54:16 » |
|
Odgovaraju ti i oni po 100-120 litara,
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|