07. Februar 2025, 15:08:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 84   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1035263 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
pop1964
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #45 Poslato: 10. Avgust 2009, 23:14:43 »

pozz evo i mene, nov sam na forumu, ali i ja sam cuo da postoje dve vrste bakra i navodno je zenski bolji, tj za moj kazan u selu svi tvrde da ne bakarise, e sad ko je tu u pravu stvarno ne znam, mada mi se pojavljivalo nesto plavo u rakiji od kajsije...

Izgleda da je najbolje resenje da kazan sto cesce bude u upotrebi.
Od 17.07.danonocno  pecem kajsijevacu,na pocetku (prva 2-3 kazana)je bilo i plave i braon i zute boje u prvencu.
Posle se sve to iscistilo tako da sada curi bistra rakija ko sa izvora.Nemam pojma sta mu je.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #46 Poslato: 11. Avgust 2009, 00:03:53 »

Evo ovde mozete prouciti dosta o kazanima [Uredjaji za izvodjenje destilacije (pecenje rakije)

Postoji vise vrsta kazana koji se koriste za pecenje rakije ; bosanski, makedonski, srbijanski kazani, koji se medjusobno razlikuju po mjestu gdje su nastali, ali i po konstrukciji.Pored ovih kazana u danasnje vrijeme se koriste tkz.alambici koji mogu biti pokretni i nepokretni.Dalje se oni dijele na prevrtace kod kojih je kazan pokretan i obrtanjem se prazni, i na pokretne kod kojih se kazan prazni preko specijalnog otvora.Postoji podjela i prema nacinu zagrijavanja (direktno i indirektno) itd.Bilo o kom tipu aparata da se radi, svi oni imaju iste osnovne dijelove sto uostalom proizlazi iz samog principa gradnje aparata i destilacije.To su : kazan, kapak, parovodna - spojna cijev (spaja kazan sa hladionikom) i hladionik (kondenzator).

Kazan

Alambici su aparati za destilaciju cija zapremina kazana iznosi od 80 - 200 litara. Oni rade s prekidima, tj, njima se izvodi tkz. dvokratna destilacija.Njima se ne moze u toku jednog radnog ciklusa (jednom destilacijom) dobiti destilat (rakija) potrebne jacine (prepecenica), vec se dobiva sirova meka rakija, koja se podvrgava ponovnoj destilaciji i tako nastaje prepecenica.

Kazan u kome se vrsi zagrijavanje prevrelog vocnog kljuka ili kljuka od grozdja ili komine od voca ili grozdja radi destilacije, obicno je cilindricnog, lucnog ili poluloptastog  oblika.Kazan je izradjen od elektrolitickog bakra visoke cistoce i dobro je uglancan radi lakseg pranja.Debljina dna kazana aparata za destilaciju je oko 2,0-2,5 mm i to predstavlja losu stranu ovih aparata.Zbog relativno tankog dna dolazi brzo do progorijevanja ako se koristi direktna vatra, a cesto moze doci i do zagrijavanja sirovine koja se destilise, uslijed cega se dobiva destilat losih organoleptickih osobina (ukusa, mirisa i boje ) tkz. dimljiva rakija.Preporucuje se da, progorjelo dno kazana debljine 2mm bude zamjenjeno bakrom debljine 5 mm.

Kazan se radi iskljucivo od bakra iz vise razloga:

bakar je veoma dobar provodnik toplote
otporan je na dejstvo organskih kiselina koje se nalaze u prevrelom kljuku
pozitivno djeluje na okus i miris destilata
bolji je od bilo kojeg drugog metala (nehrdjajuci celik, aluminijum itd.)
U kazan moze biti ugradjena i mjesalica ili postavljena resetka, koja sprecava kontakt cvrstih djelova kljuka sa dnom kazana, a samim tim i zagorijevanje sadrzaja u kazanu tokom destilacije.

Kapak ili kupola se nalazi na kazanu i predstavlja poklopac kazana.On prihvata alkoholno-vodene pare koje se stvaraju tokom zagrijavanja (destilacije) u kazanu i usmjerava ih u parovodnu cijev, koja ih dalje sprovodi u hladionik.Zapremina kapka obicno iznosi 10% od kazana.I on se obicno izradjuje od bakra.

Parovodna (spojna) cijev spaja kapak sa hladionikom.Obicno se izradjuje od bakra, ali postoje misljenja da je bolje ako se izradi od nehrdjajuceg celika jer kad prevrli kljuk sadrzi nesto vise isparljivih kiselina (prije svega sircetnu kiselinu) bakar se jedini sa ovom kiselinom i nastaje jedinjenje tkz. kupriacetat.To jedinjenje ima plavozelenu boju, dospijeva u destilat (rakije) i ovaj poprima tu boju ili se u njemu izdvaja plavozeleni talog od njega.Pri tome mnogo ne pomaze ni kalaisanje unutrasnjosti spojne cijevi.

Hladionik (kondenzator) moze biti sacinjen od spiralno savijene cijevi i tanjirastog izgleda, ali u obliku vertikalnih cijevi.Bilo o kojoj formi kondenzatora da se radi, on je postavljen u rezervoar (sud) kroz koji protice voda.Cijevi kondenzatora su obicno bakarne.One moraju biti dovoljno duge da alkoholnovodne pare, koje u njega dospijevaju iz kazana preko spojne cijevi, budu potpuno kondenzovane (prevedene u tecnost).U protivnom, dolazi do gubitka u alkoholu, uslijed cega se dobiva manje rakije..Voda za hladjenje treba da se krece u suprotnom smjeru od kretanja alkoholno-vodnih para kroz kondenzator, tj. odozdo navise.Dobar hladionik u toku destilacije prevodi alkoholno-vodne pare u tecnost temperature koja je za oko 2oC iznad temperature vode koja ulazi odozdo u hladionik.Voda koja izlazi iz hladionika treba da ima temp. oko 65oC.Rakija koja izlazi iz hladionika trebalo bi da ima temp. od 15 do 17 stepeni C.

Pec (loziste) treba da bude tako postavljeno na nivo dzibre (ostatak u kazanu nakon zavrsetka destilacije) da bude bar za 10 cm iznad nivoa do koga doseze plamen u toku destilacije.Ovo je potrebno zbog toga sto bi kapi tecnosti koja kljuca prskale na zidove kazana te bile zahvacene plamenom i doslo bi do zagorijevanja.

/color]
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #47 Poslato: 11. Avgust 2009, 01:41:07 »

to muski ili zenski bakar su price bez osnove postoji razlika u kvalitetu bakra i u tome je razlika , sta mislite gde zavrsi onaj silni bakar koji sakupljaci sekundarnih sirovina vuku okolo , e kad ti onda kazandzija napravi kazan od takvog bakra to bi bio "muski" ;-)  Laugh
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #48 Poslato: 11. Avgust 2009, 02:11:38 »

Нисам потпуно сигуран али мислим да термини мушки и женски бакар имају смисла и да се ради, у ствари, о анодном и катодном бакру (позитивни, катодни, је мушки а негативни, анодни, женски).
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #49 Poslato: 11. Avgust 2009, 06:16:32 »

Neznam dali znate da se bakru moze promjeniti svojstvokad ga ugrijete do usijanja,a zatim ga ubacite u hladnu vodu.Ja sam sa mojim cjevima tako uradio.Kad ih se grije u vatri izlazi neki zeleni dim iz njega,poslje toga bakar izgleda malo drugacije. whistlefly
Sačuvana

kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #50 Poslato: 15. Avgust 2009, 00:30:15 »

Ovako su izgledali kazani kod nas u Slavoniji.Samo moji su imali veci kazan i na gumenim tockovima.
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #51 Poslato: 29. Avgust 2009, 11:26:52 »

Plava boja se javlja zbog kupriacetata, to je so sircetne kiseline i bakra a ima plavu boju...
Ono sto je Vladan napisao za pH vrednost komine ima smisla. Ako je komina kisela znaci da u njoj ima sircetne kiseline koja je isparljiva i u kontaktu sa bakrom u parovodnoj cevi gradi pomenuto jedinjenje koje boji destilat u plavo...
Sačuvana
prezontije
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #52 Poslato: 02. Septembar 2009, 01:32:44 »

Ljudi za tu plavo-zelenkastu rakiju nije kriv bakar vec kazandzija.Aparat(hladionik) je iz dva dela.Svi spojevi moraju se letovati kalajem a da bi se kalaj vezao za bakar,bakar se mora dobro ocistiti jer kalaj nece da hvata za prljavo.Kazandzije to uglavnom ciste tzv. gasenim sosgasom.Znaci gde se letuje namaze se cetkicom sosgas i onda kalaj hvata.E posle toga ti spojevi i sva mesta gde je curela ta kiselina moraju se dobro oribati,jer ukoliko kiselina ostane ona nagriza bakar i bakar od nje pozeleni.Kada pecete rakiju para koja prelazi u tecno stanje spira to zelenilo i zato imate rakiju u boji,tako da zablude o muskom i zenskom bakru su padaju u vodu.Alambik je to lepo objasnio zasto se zovu muskim i zenskim.
Sačuvana
cafu
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 39

Bakarni delovi kazana prevrtaca

Windows XP
Browser:

« Odgovor #53 Poslato: 24. Septembar 2009, 17:38:08 »

Sale to su kazani proizvedeni masinskim putem pomocu presa , velikih kalupa i masina za trukovanje, ako znas kako se to radi i sta se desava sa mateijalom kad prodje kroz te masinearadi. I ja sam iz valjeva i prozivodim rucno kovane kazane koji se izradjuju  drvenim cekicima. Iste mozes ih pogledati  na:
www.kazandzija.co.rs
Pzdrav svima
Sačuvana
vladan2009
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #54 Poslato: 07. Oktobar 2009, 17:46:16 »

pozdrav svima posebno alambiku.Ovo mi je prvo obracanje forumu i nadam se da cemo se ubuduce vise druziti.
1.sto se tice zakljucane teme i diskusije oko hladnjaka (zmija ili zvono)mislim da je prednost zvona zbog vece povrsine hladjenja.
2.Sto se tice brzine destilacije rakija koja curi iz hladnjaka treba da je vertikalna(90 stepeni u odnosu na pod) sto se u praksi pokazalo 3-4 l na sat za sto kila tropa(za kazan od dvesta litara je 6-8 l na sat tj.funkcija je priblizno linearna)
3.Hteo bih da otvorim temu deflegmatori(tipovi,koje rakije rakije destilovati sa deflegmatorom a koje bez njega itd
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #55 Poslato: 08. Oktobar 2009, 00:14:54 »

Pozdrav vladane
Otvori slobodno temu, ne znam sta cekas Cool
Sačuvana
vladan2009
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #56 Poslato: 11. Oktobar 2009, 02:40:04 »

otvorio bih aki ne znam kako
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #57 Poslato: 11. Oktobar 2009, 10:05:33 »

Otvori Opce teme i tamo ces vidjeti na gornjoj desnoj strani Nova Tema klikni na to i otvori novu temu.
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #58 Poslato: 11. Oktobar 2009, 20:36:47 »

Kazanpasa ti je vec odgovorio, ja cu dopuniti sa slikom...

Nadjes, odgovarajuci forum, kliknes na NOVA TEMA i gotovo Wink
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #59 Poslato: 12. Oktobar 2009, 23:33:03 »

Posto sa moim kazanom destilacija traje stvarno dugo (1/2L za sat vremena).Razmisljam stalno sta da uradim da to ubrzam?Doso sam na ideju da probam ugraditi nnesto kao tratjer unutar kazana,ali neznam dali bi to pomoglo.Zato se obracam vama za savjet,sta vi mislite kako bi ubrzo.Posuda kazana mi je 50L,a ja koristim 20 do 25L .Sto znaci da iznad imam 25 do 30L slobodnog prostora za sakupljanje pare+ odvodna cjev 50mmx1200mm i na kraju spiralu16mmx2600mm.Zadnje pecenje rakije od grozdjica 2 kazana mi je trajalo oko 10 sati.Inace kvalitet rakije je super,samo mi se cini da je to ipak predugo.Da kad startam idem sa jakom vatrom(plin na 2 plamenika).Kad dovuce do 60-ak C ugasim veliki plamenik i ostavim na malom.Na 83C procuri (55 minuta od satrtanja vatre).Tad jos malo smanjim plamen,rakija nikad ne curi tankim mlazom nego uvjek samo kapa (1 sat za pola litre).Unapred hvala.
Sačuvana

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 84   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.03 sekundi sa 21 upita.