dino80
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #840 Poslato: 25. Jul 2018, 13:27:35 » |
|
Hvala ti Goja na brzom odgovoru.promjer parovodne cijevi je 52mm Znaci to je Dobro.sto se duzine tice Mozda se Moze 1 metar duza naruciti,provjerit cu.spirala Ili culindan ide po zelji kupca,Znaci za iste pare jedno Ili drugo.kod ovog modela Nema vodenog zaptkivanja,sve se Radi sa Sarafima I maticama.i prodavac Kaze da se Svi rezervni dijelovi proizvode I Mogu naruciti po potrebi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #841 Poslato: 25. Jul 2018, 13:41:04 » |
|
Sve ok,lakše je bar meni sa vodenim zazvaranjem to su mi po želji uradili umesto šrafova što se cevke tiče može šta hoćeš a moj predlog je 4 metra a to u vezi cilindra ili spirale da za iste pare biraš to je nemoguće spirala je bila oko 11000 din a cilindar više od 40000 din Vidi razmisli nije to loš kazan a za te novce teško da možeš da nađeš bolji
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #842 Poslato: 25. Jul 2018, 14:47:55 » |
|
Bolje sto nemas vodenog zaptivanja, jer kod vodenog imas gubitak u alkoholu. Pozz
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #843 Poslato: 25. Jul 2018, 18:35:22 » |
|
Zdravo raja,interesuje me dali je se iko susretao Ili koristio Ovaj Kazan od destilatori subotica exclusieve 120 litara.pise da je dno Kazana 5 mm debelo A zidovi 2 mm,sa elektricnom mjesalicom.cijena u bijeljini je 3500 maraka,Sto I Nije puno para.hocu da ga kupim Ali bih Radi cuo misljenje uglednih forumasa.hvala vam. Preskupo za industrijski nivo izrade kazana. Ako mu je cijena sa neupotrebljivom igračkom od spirale 3.540 onda te nužno ispadne 4.000 maraka. Za taj novac možeš kupiti i pravi kazan.  Imaš relativno blizu Bijeljine jako dobrih kazandžija. Majstorović u Brčkom na primjer, kao jedan od poznatijih... par njih u Doboju sa naročito povoljnim cijenama.  Ovaj kazan je na primjer rađen u Doboju, zapremine 110 litara, i plaćen je 4.000 KM. Za kazan od 100 litara ćeš na telefonski upit odmah dobiti cijenu od 4.000-4.200 KM, u zavisnosti od debljine bakra. Dno od 5 mm se uklapa u tu cijenu. Evo još poneka slika.  Pa neka informacija bude kompletna. Majstor Velo, Doboj, ++387 53 225 761 i ++387 65 950 028 Ne javlja se na mobilni jer stalno nešto radi. Može se dogovoriti kontakt sa suprugom na fiksni. Ovaj prvi sa 53.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dino80
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #844 Poslato: 25. Jul 2018, 18:58:43 » |
|
https://www.olx.ba/artikal/28041967/kazan-za-rakiju/ Kao prvo Hvala ti na savjetu.dali mislis na ove Kazane od gospodina ljubomira iz doboja,Ako ne dali onda Imas nekog iskustva sa doticnim gospodinom.mrni bi odgovarao Kazan od netto 100 litara.i Jos jedno pitanje,dali je istina da ukus rakije od potpuno istih sljiva bude razlicit iz industriskog I kovanog kazana iste zapremine.jos jednim Hvala na vremenu I ulozenom trudu 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #845 Poslato: 25. Jul 2018, 19:20:34 » |
|
Ne, ovaj na slici koju sam postavio je radio majstor Velo. Isto iz Doboja. Nisam naručivao kazan ni kod jednog od njih dvojice, nego jedan dosta davno kod ovog majstora iz Brčkog. Izrada mu je bila bolja i od Stanića, od kog sam kasnije kupovao. Takve stvari se inače ne kupuju telefonskim pozivom. Moraš pogledati šta i kako radi, i sve do u najsitniji detalj dogovoriti, bez obzira ko je u pitanju. Ne može biti baš tolika razlika ali ona itekako postoji. Ne samo kroz razliku toplo valjanog i kovanog bakra nego i kroz sve ostale karakteristike kazana. Mnogo ih je vidljivo i golim okom. Kada bih reprojektovao ovakav ili sličan industrijski kazan ama baš ni jedan detalj i ni jedna dimenzija mu ne bi ostali isti.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Sale VR
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #846 Poslato: 01. Avgust 2018, 22:29:41 » |
|
Veliki pozdrav svima  Nisam pisao odavno  Evo da pitam i ja naseg Bistricu neko pitanjce Interesuje me koliko cm treba da bude ispod povrsine vode cilindricni kondezator u tabarci, jer sam pravio nov kondezator i nisam zapamtio kolika je bila udaljenost na staroj tabarci? Unapred Hvala!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #847 Poslato: 01. Avgust 2018, 22:45:38 » |
|
Postoji jedan bitan zahtjev, da je potopljen u vodi pa stavi onoliko koliko ti neće biti problem da ga ispoštuješ. Voda intenzivno isparava pa ako ti ne radi dotok, a mora biti i takvih situacija u kvalitetnom režimu rada tabarke, tada nivo može da padne i za nekih par centimetara od nivoa izlazne cijevi za toplu vodu. Na drugoj strani za cilindar je najbolje da njegov vrh bude tamo gdje je i najtoplija voda, što bliže vrhu nivoa vode u tabarci. Treči, i vrlo bitan faktor je pravilno dimenzionorana tabarka i režim destilacije. Četvrto, tvoja brižnost za kvalitet obavljene destilacije i režim rada tabarke. Pa bi u dobrim okolnostima to bilo 3-4 centimetra. U onim ne baš idealnim 5-7, a u onim nešto opuštenijim, u stvari aljkavijim i 7-10 cm. Na tebi je da izabereš. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #850 Poslato: 17. Septembar 2018, 11:58:21 » |
|
Dobro izgleda,i meni bi prvi na redu bio elektromotor.  Ne znam šta ti je bila inspiracija za boje na tabarci,ali baš je Rasta. Mogu da zamislim Bob Marlija kraj kazana 
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #851 Poslato: 17. Septembar 2018, 15:53:19 » |
|
Vidim da ima plinski gorionik, Kako funkcionise, tj kolika je potrosnja plina ?
Pozz
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
rnovak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #852 Poslato: 18. Septembar 2018, 11:11:35 » |
|
To je ovakav plamenik koji je izradio jedan od članova foruma  Nije idealan, ali će za još koju godinu biti odličan... imam sad druge prioritete  Na starom (tzv. slovenskom) mi je isti taj plamenik stajao pre daleko od dna kazana (bar na 10-15 cm) pa je bio vrlo neučinkovit - trošio sam cca 12 kg plina za obradu 100 kg voća (to bi bilo ugrubo prosjek za pečenje, prepek + čišćenje na 100 kg materijala). Sad mi je taj plamenik postavljen tako da je plamen na cca 4 cm od dna kazana (dakle puno manji su gubitci) pa bi rekao da trošim oko trećinu plina manje s novim kazanom. Realno mi je to još teško procijeniti jer sam vrlo malo odradio s njim na novom kazanu, ali i na prvu mogu reći da su uštede primjetne. Da napomenem i da ložište kazana nije iznutra obloženo šamotom. Inače plamenik itekako ima dovoljno snage (mislim oko 25 kW), a u radu ga moram više obuzdavati nego da bi mu falilo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deva
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #853 Poslato: 11. Oktobar 2018, 01:18:38 » |
|
No, evo jednog pitanja za koje ne znam kuda bih ga smjestio..  Naime, prilikom destilacije mi se javlja pulsiranje na luli (potiče vjerovatno iz kotla, jer i tamo čujem kako komina pulsira tijekom vrenja) te mi mlaz rakije pleše naprijed-nazad. Ne znam da li to može utjecati na kvalitetu ali, nije baš neki prizor..  Plamenik je sa dva kruga (13kw) i ima fini mirni plamen koji se da fino regulirati. Kotao nigdje ne pušta, barem nisam primjetio..tako da ne mogu se dosjetiti gdje bi mogao biti problem.. 
|
|
|
Sačuvana
|
Jedno stvarno bogatstvo je bogatstvo duše, ostala su dobra podložna velikim gubitcima.
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #854 Poslato: 11. Oktobar 2018, 17:21:21 » |
|
Jako zagrijavanje na nedovoljno napunjenom kazanu, položaj parovodne cijevi, izostanak potpunog dihtovanja spojnih mjesta, loša stanje lemljenih mjesta ili oštećenje na sistemu za destilaciju. Vjerovatno nešto od ovog, moguće i u kombinaciji.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|