Pozdrav svim članovima foruma, zlata je vredan zaista. Od juče sam vlasnik nečega sto moglo biti bar solidan kazan, te vam se obraćam za iskustvenu i stručnu pomoć. Radi se o kazanu o kojem nemam previse podataka sto se tice proizvodjača, ali po slikama će se mozda javiti neko ko ima nešto slično.
Dno kazana je 5mm, bočna strana je 2mm. Spoljni prečnik dna kazana je 86 cm, dubina kazana od unutrašnjosti dna do krajnje visine bočnih strana je 31 cm. Kapa kazana je visine 50 cm u unutrašnjosti (u najvisoj tacki) a prečnika je 45 cm. Toliki je naravno I prečnik otvora gde kappa naleže. Parovodna cev je obima 50mm, dužine 3 metra u pravoj liniji plus krivine. Spaja se holenderima.
Kondenzator je spoljne visine 91,5 cm i spoljnog prečnika 30,5 cm. Visina unutrašnje ispune je 86 cm, prečnika 26 cm. On je u sasvim solidnom stanju što se tiče lima, ali mu je lula katastrofalno rešena. Ne predstavlja najnižu tačku i dobar deo destilata se zadržava. To se jasno vidi i na slikama.
Bakar na dnu i bocnim stranama je u sasvim solidnoj kondiciji. Očistio sam ga od garezi, prljavstine i video sam I jedno oštećenje na bočnoj strani koje jasno vidite na slikama. Udarac je ulubio lim I nastala je ta pukotina, nadam se da letovanje tu može pomoći. Drugih vidnih oštećenja na dnu I bokovima nisam primetio.
Bakarni lim poklopca bočnih strana je u haoticnom stanju. Vidite I sami. Taj bakarni lim skoro da nema pola milimetra. Toalet papir je deblji od toga. To je za menjanje. Zasto i kako je pored solidnih debljina dna i bočnih strana stavljen tako loš lim na poklopcu, to ni vlasnik od kog sam kupio kazan ne zna. Kazan je njegovog pokojnog oca.
Mešač je u ok stanju manje više. Zupčanici su u redu, lanac mi se cini da je na jedno mestu klimav, spoljni mesingani ulaz za šipku ručice je propao u smislu zaptivanja. Biksne koje sve to povezuju nisu biksne nego klasicni šrafovi. Zarđali naravno. I žicu sa sve izolacijom sam našao unutra. I tu treba ljubavi, čitaj valute.
Kazan će na prikolicu i nameravam da ga koristim za svoje potrebe i izdajem. Izdavanje nije primarno. Jasna mi je mera od 2.5x više od zapremine kazana za tabarku. Kondenzator svakako treba da rešim pa me interesuje kojih dimenzija da ga ostavim.
Takođe me i kapa kazana interesuje. Shvatio sam u načelu pojam refluksa te me interesuje da li postojeću kapu mogu prepraviti ili da radim novu. Takođe me interesuje preporuka za otvor na koji naleže kappa u smislu prečnika, da i to uradim kad već menjam gornji lim poklopca kazana.
Izliv kazana je takođe dobio po ušima jer je je neki DrMrSci uspeo da otkine mesinganu prečku koja zateže poklopac pa su se ušice malo pokrivile I povukle za sobom I bakarni lim, ali mi se čini da će to moći da se reši grejanjem i ispravljanjem čekićem, a prečku ću naravno sanirati.
Svestan sam živaca i ulaganja, sve sa prikolicom zajedno sam platio 250e pa sam rešio da polako skupim novac i do sezone šljive i ja budem spreman.