16. Maj 2025, 00:10:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 85   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1053429 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
deva
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #855 Poslato: 11. Oktobar 2018, 18:28:15 »

Parovodna cijev na dužini od 2,2m visi oko 7-8cm prema tabarci..,kotao punim oko 65 l(2/3), ali danas ne pulsira pa je moguće da je negdje slabije dihtanje bilo.
Sačuvana

Jedno stvarno bogatstvo je bogatstvo duše, ostala su dobra podložna velikim gubitcima.
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #856 Poslato: 12. Oktobar 2018, 10:32:30 »

...pogledaj nekoliko postova na ovoj stranici teme..
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=16.450
Sačuvana
deva
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #857 Poslato: 12. Oktobar 2018, 23:20:37 »

...pogledaj nekoliko postova na ovoj stranici teme..
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=16.450
A šta drugo reći nego..hvala , već sam to bio pročitao..ali godine čine svoje.. Huh?
Sačuvana

Jedno stvarno bogatstvo je bogatstvo duše, ostala su dobra podložna velikim gubitcima.
chadjo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #858 Poslato: 16. Oktobar 2018, 09:32:30 »

Pozdrav Svima,

pročitah ovih 60-ak strana, uglavnom shvatih sve, ali bih hteo da Vas pitam za mišljenje. Trenutno koristim kazan čije su slike u prilogu, nije savršen ,ali za početak i neku osnovnu praksu je dovoljan. U planu je nabavka većeg kazana od nekih 400l, ali tek kada se malo finansijski popravim  Smiley ... Naime, na ovom kazanu od 150l sam ove godine dobio rakiju kojom sam prilično zadovoljan, ali imam jednu nedoumicu oko tabarke. Pošto sam picajzla oko svega što mesecima čitam na ovom forumu, hteo sam da na tabarci koja je očigledno predimenzionirana postignem temperaturni režim raspodele temperature od 65 stepeni u gornjoj zoni do nekih 14 stepeni u donjoj zoni. Za te potrebe sam napravio elektroniku koja pali bunarsku pumpu i upumpava hladnu vodu temperature 14 stepeni u tabarku, a sve u zavisnosti od temperature u gornjoj zoni. Medjutim, bez obzira na broj kazana ne mogu da postignem temperaturu preko 55 stepeni na vrhu. Neko rešenje sam postigao uranjanjem sonde u sredinu tabarke, tamo regulišem temperaturu na nekih 35 stepeni, u donjoj zoni imam 14-15 stepeni konstantno , a u vrhu tabarke sam opet na pomenutih 55. Ideja mi je da smanjim veličinu tabarke sa 820l koliko sada ima na nekih 400l i hteo sam da je uradim od PVC-a jer me nervira rdja koja se nakuplja na limu. Da li plastika može da utiče negativno na raspodelu temperatura i takođe me zanima vaše mišljenje o kazanu generalno? Sve sugestije su dobrodošle ... hvala unapred.

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #859 Poslato: 16. Oktobar 2018, 18:55:22 »

Kazan je jako lijep.  Thumb
Neće ti plastična tabarka ništa smetati kod uspostavljanja temperaturnog režima.  
Bitna je proporcija kondenzatora i tabarke u odnosu na zapreminu kazana. Zapremina kondenzatora je 10% od zapremine kazana, 15 litara, i tabarka u napunjena vodom je 2,5 puta veća od kazana, 375 litara je onaj dio pod vodom.
Normalno da voda mora dolaziti u tabarku polako i slobodnim padom, izvana na dno tabarke.  
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Peps
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #860 Poslato: 27. Oktobar 2018, 08:31:32 »

U planu sam da kupim nov kazan, pa ako znate dobrog kazandziju da mi preporučite? Prednost onima iz BiH, mada dolaze u obzir i iz Srbije, ali po mogućnosti bliže granici. Valjevo, Šabac, Ruma itd
Sačuvana
Peps
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #861 Poslato: 02. Decembar 2018, 08:48:46 »

Hajde mi bar pomozite oko specifikacija kazana. Uzeo bih kazan od 100 do 120 litara sa mjesacem u obliku kruške. Debljinu dna bih uzeo nekih 5mm. Sad me zanima koju dužinu i promjer parovodne cijevi uzeti? I koju zapreminu tabarke?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #862 Poslato: 02. Decembar 2018, 11:22:08 »

Imaš ovdje nešto o tome.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=16.msg44126#msg44126

Dno od 5 mm je sasvim primjereno za tu zapreminu kazana. Parovodnu cijev inače rade u dobrim mjerama. Dužina 3 metra plus oni savijeni dijelovi. Tabarka 2,5 puta veća od zapremine kojom se puni kazan. Kondenzator 10% od zapremine kazana. 
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Peps
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #863 Poslato: 02. Decembar 2018, 14:09:06 »

Hvala na odgovoru. Na tako nešto sam i ja mislio da idem
Sačuvana
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #864 Poslato: 12. Januar 2019, 09:43:25 »

Imam nekoliko pitanja...koji je problem kod predimenzioniranog hladnjaka osim što zauzima veći prostor od nužnoga...u kakvoj su vezi debljina dna s volumenom i oblikom kotla...kakav je utjecaj nedovoljno čistog bakra na kvalitetu rakije...da li je kod debljeg dna teže smanjiti tok ako imam prejaku vatru...i tome slično... Hvala.
Sačuvana

Pitam jer ne znam
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #865 Poslato: 12. Januar 2019, 11:54:18 »

Čuo sam kontradiktorne podatke o padu spojne cijevi, jedan da mora imati pad prema kotlu a drugi da pad bude prema hladnjaku...onaj da visi prema kotlu je čovjek opravdao boljim refluksom...da li bi mi netko mogao pojasniti što je bolje i u kojem slučaju?
Sačuvana

Pitam jer ne znam
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #866 Poslato: 12. Januar 2019, 19:29:49 »

http://www.sveovinu.com/index.php?topic=16.msg29276;topicseen#msg29276

P.S. Nisam vidio prethodnu poruku od ove na koju sam ti odgovorio pa hajd sad kad sam već krenuo.  Grin
1. Nemogućnost uspostavljanja poželjnog režima rada tabarke.
2. U pravili rastu sa svakih novih 100 litara za 1 mm.
3. Prije svega lošija katalitička sposobnost.
4. Ne, nego suprotno. Bolji provodnik daje bolji odziv na promjenu.
Sačuvana

Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #867 Poslato: 20. Januar 2019, 14:04:08 »

Hvala, siguran sam da će mi ovo pomoći pri kupnji novog kotla.
Sačuvana

Pitam jer ne znam
srpko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #868 Poslato: 20. Februar 2019, 10:57:16 »

Pozdrav svim članovima foruma, zlata je vredan zaista. Od juče sam vlasnik nečega sto moglo biti bar solidan kazan, te vam se obraćam za iskustvenu i stručnu pomoć. Radi se o kazanu o kojem nemam previse podataka sto se tice proizvodjača, ali po slikama će se mozda javiti neko ko ima nešto slično.
Dno kazana je 5mm, bočna strana je 2mm. Spoljni prečnik dna kazana je 86 cm, dubina kazana od unutrašnjosti dna do krajnje visine bočnih strana je 31 cm. Kapa kazana je visine 50 cm u unutrašnjosti (u najvisoj tacki) a prečnika je 45 cm. Toliki je naravno I prečnik otvora gde kappa naleže. Parovodna cev je obima 50mm, dužine 3 metra u pravoj liniji plus krivine. Spaja se holenderima.
Kondenzator je spoljne visine 91,5 cm i spoljnog prečnika 30,5 cm. Visina unutrašnje ispune je 86 cm, prečnika 26 cm. On je u sasvim solidnom stanju što se tiče lima, ali mu je lula katastrofalno rešena. Ne predstavlja najnižu tačku i dobar deo destilata se zadržava. To se jasno vidi i na slikama.
 Bakar na dnu i bocnim stranama je u sasvim solidnoj kondiciji. Očistio sam ga od garezi, prljavstine i video sam I jedno oštećenje na bočnoj strani koje jasno vidite na slikama. Udarac je ulubio lim I nastala je ta pukotina, nadam se da letovanje tu može pomoći. Drugih vidnih oštećenja na dnu I bokovima nisam primetio.
Bakarni lim poklopca bočnih strana je u haoticnom stanju. Vidite I sami. Taj bakarni lim skoro da nema pola milimetra. Toalet papir je deblji od toga. To je za menjanje. Zasto i kako je pored solidnih debljina dna i bočnih strana stavljen tako loš lim na poklopcu, to ni vlasnik od kog sam kupio kazan ne zna. Kazan je njegovog pokojnog oca.
Mešač je u ok stanju manje više. Zupčanici su u redu, lanac mi se cini da je na jedno mestu klimav, spoljni mesingani ulaz za šipku ručice je propao u smislu zaptivanja. Biksne koje sve to povezuju nisu biksne nego klasicni šrafovi. Zarđali naravno. I žicu sa sve izolacijom sam našao unutra. I tu treba ljubavi, čitaj valute.
Kazan će na prikolicu i nameravam da ga koristim za svoje potrebe i izdajem. Izdavanje nije primarno. Jasna mi je mera od 2.5x više od zapremine kazana za tabarku. Kondenzator svakako treba da rešim pa me interesuje kojih dimenzija da ga ostavim.
Takođe me i kapa kazana interesuje. Shvatio sam u načelu pojam refluksa te me interesuje da li postojeću kapu mogu prepraviti ili da radim novu. Takođe me interesuje preporuka za otvor na koji naleže kappa u smislu prečnika, da i to uradim kad već menjam gornji lim poklopca kazana.
Izliv kazana je takođe dobio po ušima jer je je neki DrMrSci uspeo da otkine mesinganu prečku koja zateže poklopac pa su se ušice malo pokrivile I povukle za sobom I bakarni lim, ali mi se čini da će to moći da se reši grejanjem i ispravljanjem čekićem, a prečku ću naravno sanirati.
Svestan sam živaca i ulaganja, sve sa prikolicom zajedno sam platio 250e pa sam rešio da polako skupim novac i do sezone šljive i ja budem spreman.

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #869 Poslato: 20. Februar 2019, 23:43:34 »

Sve zavisi šta želiš dobiti kao krajnji rezultat.
Mnogo bi lakše bilo krenuti od nule, a vjerujem i jeftinije. Kada se ovo proda kao bakar na vagu može se još nešto sitno i zaraditi.
Pa polako od početka, sa dobrim postavkama.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 85   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.139 sekundi sa 21 upita.