ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #900 Poslato: 21. April 2019, 09:24:37 » |
|
Lovranski molim te pazljivo sa tim ciframa. Ako moja lepsa polovina slicajno procita ovo moja karijera rakijasa je zavrsena. A nije jos ni pocela. Ja je ubedio da mi je dovoljno 2k eur 
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #901 Poslato: 21. April 2019, 10:20:20 » |
|
Samo da dođe doma pokušat ču zaboraviti cifru. Moram mali ispravak napisat. Dogovorio sam ja detaljno kazan ali kada sam čuo cifru tražio sam barem: Deblje dno I sada bočne stranice Neču prihvatiti u suprotnome. Perverzno...pa je ali mislim da u svim mojim opcijama i sa malo sreće bit če najmanje perverzno. Što mi možda i ne paše......zezam se. Jedna stvar još koja mi prolazi kroz glavu duže vrijeme a i spomenuta je već i na temi. Dali omjere kazana, hladionik itd... računam po smjesi koju u max. Kolicini mislim puniti u kazan ili o njegovoj max. zapremnini do vrha.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stop
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #902 Poslato: 21. April 2019, 10:46:09 » |
|
Podrazumeva se da je zapremina kazana onaj deo koji se puni kljukom, nikako posuda puna do vrha.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #903 Poslato: 21. April 2019, 11:49:03 » |
|
Lovranski, perverzno je to što obojica surljate ko guske u magli. Daj sredi se malo, i promisli pa onda djeluj. Plaćaš mu kazan duplo skuplje od njegove vrijednosti i još ga moraš moljakati da ti nešto uradi onako kako treba. Novac je tvoj pa je i problem tvoj, ali onda ne razumijem sva tvoja pitanja na forumu. Kao da se prvi put susrećeš sa izradom i kupovinom kazana. Ne razumijem nimalo tvoj razlog, komplikovane uvozne procedure i sl.. Svako će ti ga riješiti za par hiljada EUR-a, i još će reći kako odavno nije vidio većeg diletanta i lakše zarade.
Između ostalog pitaš da li sa dnom prečnika od 93 cm možeš navući zapremina kazana na 300 litara, jer ti treba veći. Kada ti se odgovori da može i 350 ti biraš za isti novac 250. Ne znam gdje sve leži ono što te sputava i ograničava ali znam sigurno da nisi spreman za narudžbu kazana u ovom trenutku. Izvini ako me sve ovo tvoje dotiče na ovaj način. Ionako je odavno bilo vrijeme da se isključim iz ove priče. Besmisleno je.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #904 Poslato: 21. April 2019, 13:05:47 » |
|
Situacija je malo kompleksnija....objasnit ću jednom. Ali hvala poslušat ču te.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chadjo
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #905 Poslato: 17. Maj 2019, 17:54:27 » |
|
Pozdrav svima,
Duze vreme planiram kupovinu novog rucno radjenog kazana od 400l sa uputstvima koja sam ovde procitao. Danas sam bio kod majstora u Rumi, g. Stanica i video jedan kazan uzivo koji je spreman za isporuku. Moram reci da sam odusevljen detaljima i kvalitetom izrade, kao i ljubaznoscu domacina. Ono sto me malo zagolicalo je to sto mi je g. Stanic rekao da vise ne radi kazane vece od 220l. Razlog, godine i los kvalitet vecih diskova u Sevojnu i ne zeli da radi sa njima jer prave probleme prilikom proizvodnje, a i prilikom koriscenja kasnije. Preporucio mi je 8mm dno, stranice 2mm i ostao je zacudjen kada je cuo zahtev za duzinom parovodne cevi. Oko ovoga bismo se verovatno nagodili, ali me zanima vase misljenje i iskustva oko ovoga sto rekao za diskove veceg precnika. Cena za 220l je 4400 eur sada kod njega.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
solevac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #906 Poslato: 17. Maj 2019, 21:35:54 » |
|
Nije Sevojno jedina firma, koja ima veliki izbor proizvoda od bakra u Srbiji  Ovi se kunu ( http://www.astaco.rs/b2b/index.php?cPath=2_36_77&osCsid=r9hdj0m9akbaauoha24hvc7j76) da im je bakar 99. procentne elektrolitičke čistoće. Medjutim, imaju diskove debljine do 4 mm. Nisam kazandžija  pa ne znam, da li bi mogla da se uzmu dva ovakva diska, pa da se muškim kujenjem spoje. Ili pak, da se ujedini nekoliko lampek fanova, pa da uzme ovako nešto od 6 mm http://www.astaco.rs/b2b/product_info.php?cPath=2_36_49&products_id=1293&osCsid=q47hanp1bdpb8f2ot634avgg13  Sve je ovo naravno na nivou ad hoc hipoteze, može da bude, ne mora da znači.
|
|
|
Sačuvana
|
Хегел моли свога пријатеља Шелинга да га посаветује где би се у Јени могао јефтино настанити, тј. да то место буде близу где има једноставне хране, много књига и „ein gutes Bier“.
|
|
|
kicca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #907 Poslato: 17. Maj 2019, 21:59:56 » |
|
Niti je Sevojno jedina firma gde se moze nabaviti bakar, niti Stanić jedini kazandžija. Ovaj kazan od 220l za te pare bih mu tražio stranicu deblju od 2mm, javiće se neko strucniji ja isto vec neko vreme sakupljam informacije i pogledam tako neki kazan kada sam u prilici lično kada budem kupovao provericu i Mandarića video sam jedan kazan, meni izgleda kvalitetno...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #908 Poslato: 17. Maj 2019, 22:28:29 » |
|
Niti je Sevojno jedina firma gde se moze nabaviti bakar, niti Stanić jedini kazandžija. Ovaj kazan od 220l za te pare bih mu tražio stranicu deblju od 2mm, javiće se neko strucniji ja isto vec neko vreme sakupljam informacije i pogledam tako neki kazan kada sam u prilici lično kada budem kupovao provericu i Mandarića video sam jedan kazan, meni izgleda kvalitetno...
Jeste kvalitetan ali ne nadaj se nižoj cijeni, osim ako neće da se cenka. Za ovu zapreminu su mu stranice 2mm.Dno 6mm.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
kicca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #909 Poslato: 18. Maj 2019, 11:29:46 » |
|
Čađo verujem da sad očekuješ neki odgovor od Bistrice a odgovor je na prethodne dve strane pogledaj diskusiju sa lovranskim mozda ti pomogne, kazan ako se koristi kako treba se kupuje jednom u životu tako da cena tu ne igra puno( ako je u realnim okvirima)ali izvedba svakako mora biti da si zadovoljan ostatak života.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chadjo
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #910 Poslato: 18. Maj 2019, 15:31:41 » |
|
Čađo verujem da sad očekuješ neki odgovor od Bistrice a odgovor je na prethodne dve strane pogledaj diskusiju sa lovranskim mozda ti pomogne, kazan ako se koristi kako treba se kupuje jednom u životu tako da cena tu ne igra puno( ako je u realnim okvirima)ali izvedba svakako mora biti da si zadovoljan ostatak života.
Citao sam celu temu. Zao mi je sto u Rumi nisam naisao na zapreminu koja bi me zadovoljila, cena mi je bitna, ali nije najbitnija. Moja briga je ako odem kod drugog majstora jureci zapreminu da cu uzeti bakar losijeg kvaliteta. Nisam strucnjak da ga prepoznam na oko  Danas sam obisao i dva novosadska majstora, svideo mi se Mandaricev kazan, kao i dogovor. Oblik kape je jedino sto je nepromenjivo, ovo ostalo smo lako precizirali. Gledam na sve strane i dalje, ne zurim toliko.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #911 Poslato: 18. Maj 2019, 15:57:40 » |
|
Moja briga je ako odem kod drugog majstora jureci zapreminu da cu uzeti bakar losijeg kvaliteta. Nisam strucnjak da ga prepoznam na oko Za kvalitet bakra mu tražiš atest, kao i za sve drugo. Ovako izgleda.. 
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
solevac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #912 Poslato: 18. Maj 2019, 17:42:39 » |
|
Neki zanati su prosto nerazdvojivi jedni od drugih. Tako na primer, dva zanata, koji se nikad neće razdvojiti, su zanat pečenja rakije i kazandžijski zanat (ako se nekad bude ugasio jedan zanat, nestaće i drugi). Razlozi su jednostavni, jer sem što kazandžija dok kuje, bitno (u pozitivnom smislu, za naš zanat) menja teksturu bakra, ovaj bakar najlakše se i najlepše se kuje, ono što su stari zvali crveni bakar, ili ženski bakar. Ranije su kazandžije kupovale veliki grumen, i od toga pravili kazan. Od grumena napraviti kazan, moguće je samo od ženskog bakra. To je ono, što se sad imenuje kao bakar elektrolitičke čistoće, i to je onaj bakar koji nama, fanovima rakija vrhunskog kvaliteta, najviše i jedino treba. Grci i Rimljani su, crveni bakar, za koji su tad jedino i znali, svrstavali u red plemenitih metala, i to ne bez razloga, jer je to bakar, koji je u rudi, bio u blizini zlata, te je verovatno od njega, i poprimio neke plemenite osobine. Taj bakar je najmekši (mek je gotovo kao zlato) i prave kazandžije njega najradje rabe i samo od njega mogu napraviti pravu refluks alembik kapu. Tek su ove savremene valjaone, počele da plasiraju takozvani muški bakar, ili bakar koji je, kada je nastajala planeta Zemlja, bio vezan za neki neplemeniti metal. Drevni narodi, za tu leguru nisu ni znali, te se to, do skoro (misli se na nekih 300 god  ) nije ni znalo, niti računalo za bakar. To je onaj bakar, koji se izvlači i valja kao lim, i koristi se u fabričkom pravljenju različitih proizvoda, od nazovi bakra. Naravoučenije, najbolji i najčišći bakar je onaj, koji dobar i čuveni kazandžija, najrađe kuje.
|
|
|
Sačuvana
|
Хегел моли свога пријатеља Шелинга да га посаветује где би се у Јени могао јефтино настанити, тј. да то место буде близу где има једноставне хране, много књига и „ein gutes Bier“.
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #913 Poslato: 18. Maj 2019, 18:04:41 » |
|
Ajde sad na stranu ti alhemijski izrazi,  koliko bakra ima u toj posebnoj rudi? I sumnjam da ćeš ijednog u srbiji naći da radi sa grumenima,  svi uzimaju od sevojna. Mislim svi za koje sam čula.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #914 Poslato: 18. Maj 2019, 19:43:17 » |
|
Ma da, sve to ipak malo drugačije izgleda, čak suprotno. Suprotno od inače balkanskog „objektivnog“ novinarstva i mitologije prisutne na svakom koraku. Gdje ima malo mjesta za razum vladaju mitovi i mito-manija. Za kvalitet upotrebljenog bakra, ne samo kod kazana, je bitna njegova čistoća. Ona najvišeg stepena se dobiva isključivo postupkom vezanim za savremenu tehnologiju, za koju drevni narodi nisu imali mogućnost primjene. Bitna razlika postoji kod anodnog i katodnog bakra. Anodni je onaj iz topionice koji ide na elektrolizu i ima čistoću od 99,7% bakra. Katodni je onaj koji se u elektrolizi sa nečiste anoda nakuplja na katodi. Tako se dobiva čistoća bakra od 99,95 - 99,99%. Normalno da je katodni mekši jer je čistiji. Međutim Izrazi muški i ženski imaju više veze sa tvdočom bakra i plastičnosti pri njegovoj obradi. Tvrdoča bakra i njegova manja ili veća podesnost za oblikovanje je prije svega stvar načina obrade u valjaonici. Najčešće su one toplim valjanjem pa se zato takvi limovi i ploče iz Sevojna nazivaju poluproizvodima. Takav bakar je pogodan za oblikovanje, obradu kovanjem, jer je mekši. Međutim nije isključeno ni da se radi kao produkt hladnog valjanja. Time je manje pogodan za oblikovanje jer je prije svega tvrđi i ima manju istezljivost i manju plastičnost.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|