12. Decembar 2024, 16:04:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 81 82 [83] 84   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1017549 puta)
0 članova i 9 gostiju pregledaju ovu temu.
Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1230 Poslato: 05. Oktobar 2024, 22:04:30 »

Postovani clanovi foruma,

Pokusavam ovih dana da nadjem kotao sarantskog tipa, zapremine 200-300 litara.
Danas sam gledao jedan koji mi se svideo jer je veoma kvalitetno izradjen (kovani bakar, prilicno debeo, mnogo dobrih detalja), ali mi se cini da su mu proporcije prilicno lose. U nastavku su dimenzije:
- precnik kotla 105 cm, visina do koje se puni oko 25 cm
- zapremina kotla 220 litara (po mojoj proceni)
- debljina dna 7 mm
- precnik otvora za kapu: 44 cm
- kapa kruskastog oblika, visine 55 cm, precnika 55 cm (po mojoj proceni zapremine 70 litara
- cev precnika 55 mm, duzine 3 m
- tabarka visine 1.5 m, precnika 0.95 m (zapremina 1,000 litara)
- spoljasnje dimenzije kondenzatora (1.2 m visina, 40 cm precnik, spoljasnja zapremina 150 litara)

Da li ovakav kotao treba uopste uzimati u obzir? Da li se iz njega moze izvuci vrhunski destilat?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1231 Poslato: 08. Oktobar 2024, 19:11:11 »

Na tu temu sam već sve rekao, ko zna koliko puta.
Hajde postavi sliku pa ću možda i dati neku kratku ocjenu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1232 Poslato: 08. Oktobar 2024, 20:34:36 »

Hvala na odgovoru, Bistrice. Svestan sam da si mnogo puta pisao o proporcijama kazana ina ovom forumu, davao prilicno precizna uputstva i  mislim da sam sve procitao.

Svestan sam da proporcije ovog kazana nisu idealne. Jedino sto ne znam da li je uopste prihvatljiv.
Trenutne opcije koje imam su ili da uzmem njega, ili neki od jeftinijih industrijskih (da ne spominjem firme, znate koji su) koji su takodje daleko od idealnih  i da tako zatvorim ovu godinu. Ako se sa propocijama ovog kovanog ne moze postici dobar kvalitet, onda nema smisla da ulazem prilicno veliki novac u njega, vec industrijski deluje kao mnogo bolja opcija. Svi rucno radjeni kazani koje sam gledao do sada imaju isti problem: preveliki otvor kape, prevelika zapremina kapa, prevelika zapremina tabarke i kondenzatora.
Fotografije cu poslati u privatnoj poruci, da ne bi otkrivao identitet prodavca, posto je oglas jos iuvek ativan na internetu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1233 Poslato: 09. Oktobar 2024, 21:03:09 »

Bit će to dosta dobar kazan. Teško da ćeš na našim prostorima naći bolji po proporcijam za tu zapreminu. Ovako po slikama. Često sam navodio kako je za kazane cca.100-200 litara mnogo teže uradit sve u idealnim proporcijama, pa i gotovo nemoguće kod naših majstora.

Na privatne poruke ne odgovaram već duže vrijeme. Napravio sam izuzetak pa sam ti odgovorio ovdje. Da bi bili korektni prema ostalima na forumu, koji ne vide slike, brisat ću ovu priču kada pročitaš odgovor.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1234 Poslato: 09. Oktobar 2024, 22:29:21 »

Procitao sam odgovor. Hvala!

Obecavam da cu objaviti fotografije kotla ovde na forumu kako bi ih mogli videti svi koji su pratili ovu komuikaciju. Jedini uslov za to je da kotao postane konacno moj, odnosno da zavrsim kupovinu. Objavljem cim kotao bude kod mene.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1235 Poslato: 09. Oktobar 2024, 22:32:56 »

Ok,  Smiley
Sačuvana

Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1236 Poslato: 16. Oktobar 2024, 23:26:03 »

Kazan je konacno stigao. Kao sto sam i obecao, u nastavku su fotografije.

Kazan zaista deluje kvalitetno i robusno. Loziste je cvrsto, napravljeno od debelog lima i oblozeno samotnim ciglama. Velika mana je nizak polozaj lule, tako da je problem naci odgovarajucu posudu za prijem destilata, jer njena zapremina treba da bude najmanje 70 litara. Mislim da cu zbog toga i kazan i tabraku podici na postolje visine 20 cm, kako bi se mogle koristiti odgovarajuce dublje posude, a ne kadice. Wink Da li su posude od inoxa odgovarajuce za prijem destilata?

Bistrice, imajuci u vidu sve dimenzije kazana, pretpostavljam da parovodnu cev treba nageti prema tabarci. Ako dobro razumem kapak generise vise nego dovoljno refluka.

Jos jedno pitanje u vezi brzine destilacije: Da li da pocnem sa 8 litara na sat, pa kasnije prilagodim na osnovu senzornih karakteristika destilata? Pretpostavljam da bi vreme destialacije trebalo da bude isto kao na manjim kazanima, 3-4 sata za prvu destilaciju, 6-8 sati za drugu.

Hvala jos jednom na pomoci! Javljam utiske posle prvih nekoliko destilacija.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1237 Poslato: 17. Oktobar 2024, 20:51:27 »

Citat
Da li su posude od inoxa odgovarajuce za prijem destilata?
Da
Citat
Bistrice, imajuci u vidu sve dimenzije kazana, pretpostavljam da parovodnu cev treba nageti prema tabarci.
Da.
Citat
Jos jedno pitanje u vezi brzine destilacije: Da li da pocnem sa 8 litara na sat, pa kasnije prilagodim na osnovu senzornih karakteristika destilata?
Tolerantno bi bilo 6, maksimalno 7 na hladnom i vlažnom vremenu.
Citat
Pretpostavljam da bi vreme destialacije trebalo da bude isto kao na manjim kazanima, 3-4 sata za prvu destilaciju, 6-8 sati za drugu.
Vrijeme destilacije je isto na svim veličinama kazana. Ono pri istoj brzini destilacije (broj litara na sat na svakih 100 l smjese stavljene u kazan), zavisi od jačine alkohola u smjesi koja je stavljena u kazan.  

Ako je ta smjesa 6-7% alkohola onda destilacija, uz brzinu od 6-7 litra na sat na 100 l kljuka, traje najmanje od 4,5 do 5,5 sati:
-   punjenje i poćetno zagrijavanje kazana prije kretanja destilata - 1,5 sati
-   destilacija meke rakije 3-4 sata
-   ostaje još da se doda vrijeme pražnjenja kazana, njegovog pranja i sl.

Kod brzine od 5 litara na sat prva destilacija traje 6-7 sati, a druga u prosjeku 10-11 sati, za voće. Za grožđe je to i nešto više.
Sačuvana

Nesklad
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1238 Poslato: 03. Decembar 2024, 11:29:06 »

Kolege, prepravljam slovenački prevrtač od 100l. Dno je promenjeno i dosta je deblje od originalnog. Planiram da mu ugradim mešač. Treba da mi stigne tabarka 500l sa aparatom na kojoj je fi ulazne cevi aparata 30mm tj. uklapa se na originalnu parovodnu cev. Imam u ponudi parovodnu cev istog prečnika u dužini od 2.17m. Moja nedoumica je da li je to dovoljna dužina cevi i da li je fi cevi mali, odnosno da li je bolje vršiti prepravku na cev većeg prečnika i dužine i koliko to uopšte ima uticaja na destilaciju?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1239 Poslato: 07. Decembar 2024, 10:16:12 »

Kod industrijskog tipa kazana, kakav je tvoj, može da prođe takva parovodna cijev.

Inače kod pravog kazana parovodna cijev ostvaruje uticaj u potpunom sklopu, velikim dijelom i kao produžena ruka kvalitetno dimenzioniranog sistema za hlađenje, kilera i tabarke.
Jedan od bitnih segmenata uticaja se može lako uoćiti na uklonjenoj prljavštini prilikom čišćenja parovodne cijevi.
Sačuvana

Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1240 Poslato: 09. Decembar 2024, 00:20:05 »

Bistrice,
Jedan od bitnih segmenata uticaja se može lako uoćiti na uklonjenoj prljavštini prilikom čišćenja parovodne cijevi.
Pretpostavljam da veča količina prljavštine znači da parovodna cev bolje "radi".
Na novom kazanu koji sam nabavio (slike par postova iznad) sam imao priličan problem da očistim cev od prljavštine nagomilane godinama. Pretpostavljam da je prethodni vlasnik nije često čistio.
Pored četki i zgužvanih plastičnih pletenih džakova na kanapu koje sam provlaćio kroz cev, shvatio sam i da je veoma korisno kroz nju provući bastensko crevo sa rasprškivačem vode. Dok nisam detaljno očistio cev, iz nje je pred kraj destilacije (kad krece patoka) izlazila gomila  prljavštine koja se nagomilavala na gazi.
Poslao bih i sliku, ali mi iz nekog razloga imagetitan odbija poslusnost. Da li jos neko ima problem sa uploadom slika na imagetitan?

Sačuvana
Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1241 Poslato: 09. Decembar 2024, 00:37:30 »

Posto imagetitan ne radi, nadam ce da ce ovo proci:
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1242 Poslato: 10. Decembar 2024, 20:29:41 »

Pretpostavljam da veča količina prljavštine znači da parovodna cev bolje "radi".

Relativno, više zavisi od toga šta sve sadrži fermentisani materijal.

U tvom slučaju je očigledno šta se sve može nakupiti ako se kazan redovno ne čisti.
Ne bih rekao da je sve to na slici od destilacije. Ima tu podosta toga što se može nakupiti i nakon sezone destilacije.
Detaljno očisti i kondenzator.
Sačuvana

Nesklad
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1243 Poslato: 10. Decembar 2024, 20:58:24 »

Kod industrijskog tipa kazana, kakav je tvoj, može da prođe takva parovodna cijev.

Hvala na odgovoru, ono što me još muči, da li je bolje rešenje vodeni dihtung ili holenderi za parovodnu cev, jer i to moram da prilagođavam?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1244 Poslato: 10. Decembar 2024, 21:52:17 »

Što se tiče procesa destilacije dobar je svaki koji je kvalitetno napravljen i dobro dihtuje nakon dugogodišnje upotrebe.
Inače je u tom pogledu kvalitetnije rješenje onaj navojni. Ujedno je i praktičiji za skidanje i postavljanje.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 81 82 [83] 84   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.084 sekundi sa 22 upita.