12. Februar 2025, 15:29:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 82 83 [84] 85   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1036585 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1245 Poslato: 10. Decembar 2024, 21:54:10 »

Ne bih rekao da je sve to na slici od destilacije. Ima tu podosta toga što se može nakupiti i nakon sezone destilacije.
Detaljno očisti i kondenzator.

Kondenzator sam očistio pre destilacije tako što sam u njemu držao rastvor kristalne sode u toploj vodi, detaljno isprao vodom, a zatim i nekih 10 minuta propuštao paru kroz njega. Nisam primetio veće nečistoće, ni tada, ni kada sam periodično ponavljao proces čiscenja nakon svakih 5-6 tura destilacije. Rekao bih da kondenzator nije problematičan što se tiče nagomilane prljavštine.

Za razliku od kondenzatora, iz cevi je i tokom tih periodičnih čišćenja izlazila iznenađujuće prljava voda (boje blata i bakra).

Inače, kako je destilacija odmicala i nakon svakog od periodičnih čišćenja aparata prljavština prikazana na slici je bivala sve bleđa, da bi na kraju bila bledožute boje, gotovo paperjasta.

Po svemu sudeći kazan nekoliko godina nije bio upotrebljavan pre nego sto smo ga mi kupili, tako da je moguće da se nagomilalo i još ponešto.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1246 Poslato: 10. Decembar 2024, 22:03:44 »

Bitno da si očistio.

Citat
na kraju bila bledožute boje, gotovo paperjasta.
To je ono što se inače pojavljuje kod redovnog čišćenja.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1247 Poslato: 10. Decembar 2024, 22:50:33 »

Kad smo vec na temi kazana i prljavštine, želeo bi sa ovim forumom da podelim još jedno iskustvo iz ovogodišnje destilacije. Nadam se da će nekome biti korisno.

Nakon detaljnog pranja aparata pre upotrebe, ovako je zgledala gaza za filtriranje pri kraju prve destilacije:

Ovo su crne naslage na unutrašnjosti izlazne cevi (lule):

Krivac je bila guma za zaptivanje na otvorima aparata:

Izgleda da je na poklopce aprata bila stavljena obična industrijska guma, nalik aumobilskoj, koja ne samo da ima grozan miris i ukus, već je očigledno alkohol i kiseline iz koma rastvaraju. Pretpostavljam da su sitne čestice te gume završavale u pari, i na kraju u kondenzatoru.

Nakon istraživanja koja bi guma bila najpogodnija za upotrebu u kazanima, zaključio sam da je najbolje uzeti silikonsku gumu namenjenu prehrambenoj industriji koja trpi visoke temperature. Najbolji izbor po meni je VQM silikonska guma, iako je prlično skupa, sa cenom od 200 do 400 evra po dužnom metru (širina tube je 1.2 metra). Nadam se da bolji poznavaoci ove teme mogu ovo da potvrde, il ida preporuče nešto bolje.

Zamenio sam gumu i ovako sada izgleda poklopac sa novom gumom:

Naravno, nakon zamene gume je prestala pojava gareži u destilatu, i izlazna cev je ostala čista.
Sačuvana
jugav
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 134.0

« Odgovor #1248 Poslato: 18. Januar 2025, 21:00:35 »

pozdrav.da li neko ima iskustva sa ovim kazanom?
https://www.oglasi.rs/oglas/03-2593212/kazan-za-rakiju
Sačuvana
Miško Ajkula
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1249 Poslato: 29. Januar 2025, 21:00:32 »

Pozdrav svima. Pratim forum vec godinama i svoju prvu rakiju sam ispekao zahvaljujuci strucnim savjetima clanova foruma. Sad je na red dosao da se napravi kazan. Poprilicno sam se potrudio da se informisem i sto je moguce vise edukujem na tu temu, pogotovo citajuci ovaj forum, ali imam par nedoumica koje nijesam uspio da rijesim

Ako bi se nasao neko voljan da mi pomogne puno bi mi pomogao.
Dakle, kazan ce da bude zapremine 120-130l. Precnik cilindra 80cm, visina cilindra 30cm, od toga 25cm za kominu.
Pitanja glase:

1. koliko kupola da bude visoka na sredini u odnosu na obod?
2. Koji oblik alambika (koji dodje iznad kape) da uradim: oblik kruske ili pecurke?
3. Koju zapreminu toga alambika da ostavim?
4. koji precnik i koju visinu cijevi izmedju kupole i toga dijela ostavim?
5. da li da osovine mjesalice uvodim kroz taj vrat i da li zbog toga da ostavim koji cm veci precnik cijevi?
6. Onih 5cm praznoga prostora u cilindru kazana, iznad komine, da li da budu unutar lozista ili vani. loziste se radi sa sendvic limom i izolacijom unutra.

Mislim da je to sve sto nijesam uspio do kraja da razjasnim. Ako sam sve pogresno koncipirao, i to mi recite Smiley

Jos bih molio nekoga ako moze da postavi sliku kazana sa optimalnim dizajnom almbika, kako bih bio 100% cemu da tezim. sve to sto uzivo vidim i sto nadjem  na internetu mi ne uliva povjerenje.  Slike koje su bile postavljene ranije na ovoj temi vise nijesu dostupne.

zahvaljujem unaprijed na odgovorima.
Sačuvana
Miško Ajkula
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1250 Poslato: 07. Februar 2025, 10:58:25 »

Dobar dan jos jednom,

znam da na ovom forumu ima osoba koje odlicno poznaju ovu materiju i koji bi mi mogli pomoci oko detalja koji me interesuju, samo ako ima volje. Cekam na odgovor kako bih kupio materijal.

pozdrav.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1251 Poslato: 08. Februar 2025, 00:16:49 »

Izvini, ali ja ti ne mogu odgovoriti na pitanja o proporciji dimenzija vezanih za kapu kazana na tako maloj zapremini.
O tome sam već jasno i glasno pisao na forumu.
Na 250-300 litra bih još nekako i mogao, što sam već i radio, al na 100-120 ne mogu i neću.
Zbog mnogih kompromisa koji su tu neminovni a koji bi se kosili sa osnovnim postulatima dimenzioniranja kazana.

Bez obzira na sveprisutne bajke o poželjnosti kompromisa postoje životne sfere i okolnosti u kojima nikada ne treba pristajati na njih.

Uostalom na forumu već imaš dovoljno materijala i za ličnu projekciju.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Miško Ajkula
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1252 Poslato: 08. Februar 2025, 18:57:54 »

Pozdrav Bistrice, hvala na odgovoru. Donekle razumijem tvoj stav, ali recimo ne razumijem ovo:

Zbog mnogih kompromisa koji su tu neminovni a koji bi se kosili sa osnovnim postulatima dimenzioniranja kazana.

Bez obzira na sveprisutne bajke o poželjnosti kompromisa postoje životne sfere i okolnosti u kojima nikada ne treba pristajati na njih.

Uostalom na forumu već imaš dovoljno materijala i za ličnu projekciju.

zasto na manjem kazanu su neminovni kompromisi, a na vecem ne?

neku licnu projekciju imam, samo je pitanje koliko je ona daleko od optimalnoga. Recimo jedna slika kazana koji po tebi je blizu optimalnog bi mnogo pomogla, a to nijesam uspio naci na ovome forumu jer su sada vec nedostupne.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1253 Poslato: 08. Februar 2025, 20:40:18 »

Citat
Naprosto zato što je manji.
Kada je nešto manje onda to znači da su mu sve dimenzije manje.
Kada su dimenzije male onda onda poneka od njih lako pada ispod granične vrijednosti koja znatno otežava ili onemogučava praktičnu upotrebu onog što je dimenzionirano.
Da bio se to izbjeglo nužno je takvu dimenziju podići na ili znad granične vrijednosti, a to onda posljedično zahtijeva potpuno drugu proporciju ostalih elemenata, ostalih dimenzija. Kompromis kojim se napušta osnovni postulat dimenzioniranja i još ponećeg.

Na svom kazanu bih to neminovno uradio ili na drugi način tražio optimalno rješenje ali na tuđem neću. Pa onda ni na forumu ne želim davati takve preporuke. Kapiraš?
Sačuvana

Miško Ajkula
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1254 Poslato: 09. Februar 2025, 00:27:08 »

Citat
Kada su dimenzije male onda onda poneka od njih lako pada ispod granične vrijednosti koja znatno otežava ili onemogučava praktičnu upotrebu onog što je dimenzionirano.

Kapiram odlično, upravo zbog toga sam ovđe. Siguran sam da ću ja mnogo više promašiti od konkretno tebe.

Dosta sam vremena posvetio čitajući forum, ali uopstenu pricu za neka od postavljenih pitanja nijesam našao.

Najveća nedoumica mi je veličina (zapremina) pecurke i precnik cijevi između kotla i pecurke.

Mislim da sam naisao u ovoj temi na podatak da kapa treba da bude oko 20% radnog kapciteta kotla. Tu nijesam načisto da li se misli samo na pecurku ili kompletan prostor u kome isparava komina?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1255 Poslato: 09. Februar 2025, 13:14:47 »

Ma ne bih promašio nego bi mimo kompromisa optimalne proporcije na malom kazanu zahtijevale neke specijalne izvedbe oboda, spoja kupole, modifikacije postavke kod mješalice iz praktičnih razloga kao što su čišćenje i sl. pa zbog toga i neću jer bih time otišao u strogo ličnu sferu rješavanja problema.

Zbog lakšeg razumijevanja potrebno je koristiti slijedeće termine.
- Tijelo kazana je dio kojim se kazan puni tečnošću prije destilacije. Ima oblik šerpe ili lonca, sa ukošenim stranama.
- Kupola je u stvari kapak koji zatvara taj lonac, a ima sferni oblik koji se uzdiže. Spoj tijela kazana i kupole je obod ili obrva kazana.
- Kapa kazana je dio koji se nalazi iznad kupole, a ima oblik lopte, lukovice, obrnute kruške, pečurke i sl.  
- Vrat je mjesto gdje se spaja kupola kazana sa kapom i mjesto na kom se postavlja vratilo, pogonska osovina za mješalicu kazana. Ima oblik prstena. Trajno je spojen sa kupolom.

Odgovorit ću ti samo na ono što nema dodirnih tačaka sa dimenzijama kape na malom kazanu.
Citat
1. koliko kupola da bude visoka na sredini u odnosu na obod?
Zona od 10-15% prečnika oboda koja zavisi od tog prečnika, a u kojoj tačnu dimenziju daje estetska forma cijelog kazana. Na malom kazanu bi to bilo u donjoj zoni od cca. 10%
Jeadan od postulata projektovanja je nacrtaj u većem omjeru, udalji se od crteža pa sagledaj ukupan vizualni efekat.

Citat
2. Koji oblik alambika (koji dodje iznad kape) da uradim: oblik kruske ili pecurke?
Ja preferiram oblik lukovice, lopte čiji je prijelaz na niže dimenzije kape kazana sferno uobličen.

Citat
3. Koju zapreminu toga alambika da ostavim?
Ako misliš na kazan, on se puni do oboda i to mu je stvarna zapremina. Sam je biraš. Obod je mjesto gdje se spaja tijelo kazana sa kupolom. Najšira tačka kazana.

Citat
4. da li da osovine mjesalice uvodim kroz taj vrat.
Pogonska osovina se uvjek radi na vratu koji izlazi iz kupole kazana (sferni oblik iznad tijela kazana) i na koji se montira kapa kazana

Citat
5. koji precnik i koju visinu cijevi izmedju kupole i toga dijela ostavim?
Za prečnik sam već rekao da neću, a visina vrata je ona minimalna kroz koju prolazi vratilo mješalice i koja obezbjeđuje komotno praktično postavljanje i skidanje kape kazana.

Citat
7. Onih 5cm praznoga prostora u cilindru kazana, iznad komine, da li da budu unutar lozista ili vani.
Nema praznog prostora iznad tečnosti kojom se puni tijelo kazana. Puni se do oboda-obrve, spoja tijela kazana i kupole. Jedini prazan prostor daje sferni oblik kupole. Prazan prostor u tijelu kazana nastaje odvijanjem destilacije. Kako se hvata destilat tako se smanjuje zapremina usute tečnosti u kazanu. Taj dio od tako nastalog praznog prostora treba da bude zaštićen od direktnog dodira sa plamenom ali i izolovan. Dakle ložište + izolacija oko njega je uvijek do obrve kazana.  
Sivom bojom je označen izolacioni materijal.

Taj dio nije 5 cm nego je dimenzija koju daje približno 1/3 zapremine kljuka stavljenog u kazan za prvu destilaciju. Jedino kljuk može ad zagori prskajući po stjenkama koje su izložene plamenu pa zbog toga. Tačna dimenzija zavisi od toga šta destilišeš voće ili grožđe zbog sadržaj alkohola. Kod voća je ta zona manja.

Citat
Mislim da sam naisao u ovoj temi na podatak da kapa treba da bude oko 20% radnog kapciteta kotla. Tu nijesam načisto da li se misli samo na pecurku ili kompletan prostor u kome isparava komina?
Nije baš podatak za opštu upotrebu bez ostalih dimenzija kape kazana, ali u ovom konkretnom slučaju bi moglo da bude tu negdje. Misli se na zapreminu lopte koja je određena najvećim prečnikom kape kazana.
Sačuvana

Miško Ajkula
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1256 Poslato: 09. Februar 2025, 20:52:03 »

Bistrice hvala ti na ovako iscrpnom odgovoru i ulozenom trudu.

Ono pojašnjenje naziva i termina je  Thumb

Znači dimenzija kape je Holy Grail  Smiley

Pod tačkom 2. sam mislio na KAPU, kako si objasnio naziv toga dijela, mislim da si me razumio i dao odgovor.

Sve jasno pod tačkom 7. Za prevenciju zagorijevanja na stranicama sam mislio da stavim graničnik neđe na pola kazana. Ako nekada ne budem punio kazan do vrha (zadnji kazan kada nema dovoljno komine da se sipa do vrha) da plamen ostane ispod nivoa tecnosti. Da li je debljina lima za stranice kotla dovoljna 2mm ili bolje da idem na 2.5 ili 3mm? BTW dno sam mislio da radim sa 5mm debljine, pretpostavljam da je to adekvatno za moju veličinu kazana, ali ako je potrebno mogu ići i sa 6mm.

i zadnji komentar u vezi 20% zapremine kape u odnosu na prečnik kape kazana. planirani pečnik kape u obodu ili ti obrvi je 80-85cm. Da li je tih 20% u tom slučaju optimalno?

Nadam se da nijesam previše naporan i zahtjevan. kada nešto radim ja volim da se prvo dobro pripremim i snadbijem sa što više informacija pa tek onda pristupim radovima. jasno mi je da besplatno dobijam nečije znanje i iskustvo koje je godinama sticano, zato jos jednom veliko hvala.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1257 Poslato: 10. Februar 2025, 18:04:39 »

Citat
BTW dno sam mislio da radim sa 5mm debljine, pretpostavljam da je to adekvatno za moju veličinu kazana, ali ako je potrebno mogu ići i sa 6mm.
Ako već možeš radi na 6 mm dno i stranice na 2,5. Nije nužno ali je ipak lagodnije u smislu sigurnijih uslova destilacije, bolje je.
Citat
planirani pečnik kape u obodu ili ti obrvi je 80-85cm.
Ja bih radije išao na 90 cm prečnik kapka kazana, ili drugačije rečeno u obodu.

Citat
Da li je tih 20% u tom slučaju optimalno?
Moglo bi da bude, zavisi od prečnika vrata,...  Smiley
Sačuvana

Miško Ajkula
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1258 Poslato: 10. Februar 2025, 20:42:06 »

Citat
Da li je tih 20% u tom slučaju optimalno?
Moglo bi da bude, zavisi od prečnika vrata,...  Smiley

ok  Smiley  jos jedan tajni podatak
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1259 Poslato: 10. Februar 2025, 21:23:50 »

Ma volim i ja opušteniju komunikaciju, ali ipak hajdemo se vratiti na prve rečenice u ovoj priči.
Citat
Izvini, ali ja ti ne mogu odgovoriti na pitanja o proporciji dimenzija vezanih za kapu kazana na tako maloj zapremini.
O tome sam već jasno i glasno pisao na forumu.
Na 250-300 litra bih još nekako i mogao, što sam već i radio, al na 100-120 ne mogu i neću.

Tajna veliš! Cheesy Ko kvadratni korijen iz 2? dohfly Cheesy
Sačuvana

Stranice: 1 ... 82 83 [84] 85   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.037 sekundi sa 22 upita.