Ma ne bih promašio nego bi mimo kompromisa optimalne proporcije na malom kazanu zahtijevale neke specijalne izvedbe oboda, spoja kupole, modifikacije postavke kod mješalice iz praktičnih razloga kao što su čišćenje i sl. pa zbog toga i neću jer bih time otišao u strogo ličnu sferu rješavanja problema.
Zbog lakšeg razumijevanja potrebno je koristiti slijedeće termine.
- Tijelo kazana je dio kojim se kazan puni tečnošću prije destilacije. Ima oblik šerpe ili lonca, sa ukošenim stranama.
- Kupola je u stvari kapak koji zatvara taj lonac, a ima sferni oblik koji se uzdiže. Spoj tijela kazana i kupole je obod ili obrva kazana.
- Kapa kazana je dio koji se nalazi iznad kupole, a ima oblik lopte, lukovice, obrnute kruške, pečurke i sl.
- Vrat je mjesto gdje se spaja kupola kazana sa kapom i mjesto na kom se postavlja vratilo, pogonska osovina za mješalicu kazana. Ima oblik prstena. Trajno je spojen sa kupolom.
Odgovorit ću ti samo na ono što nema dodirnih tačaka sa dimenzijama kape na malom kazanu.
1. koliko kupola da bude visoka na sredini u odnosu na obod?
Zona od 10-15% prečnika oboda koja zavisi od tog prečnika, a u kojoj tačnu dimenziju daje estetska forma cijelog kazana. Na malom kazanu bi to bilo u donjoj zoni od cca. 10%
Jeadan od postulata projektovanja je nacrtaj u većem omjeru, udalji se od crteža pa sagledaj ukupan vizualni efekat.
2. Koji oblik alambika (koji dodje iznad kape) da uradim: oblik kruske ili pecurke?
Ja preferiram oblik lukovice, lopte čiji je prijelaz na niže dimenzije kape kazana sferno uobličen.

3. Koju zapreminu toga alambika da ostavim?
Ako misliš na kazan, on se puni do oboda i to mu je stvarna zapremina. Sam je biraš. Obod je mjesto gdje se spaja tijelo kazana sa kupolom. Najšira tačka kazana.
4. da li da osovine mjesalice uvodim kroz taj vrat.
Pogonska osovina se uvjek radi na vratu koji izlazi iz kupole kazana (sferni oblik iznad tijela kazana) i na koji se montira kapa kazana
5. koji precnik i koju visinu cijevi izmedju kupole i toga dijela ostavim?
Za prečnik sam već rekao da neću, a visina vrata je ona minimalna kroz koju prolazi vratilo mješalice i koja obezbjeđuje komotno praktično postavljanje i skidanje kape kazana.
7. Onih 5cm praznoga prostora u cilindru kazana, iznad komine, da li da budu unutar lozista ili vani.
Nema praznog prostora iznad tečnosti kojom se puni tijelo kazana. Puni se do oboda-obrve, spoja tijela kazana i kupole. Jedini prazan prostor daje sferni oblik kupole. Prazan prostor u tijelu kazana nastaje odvijanjem destilacije. Kako se hvata destilat tako se smanjuje zapremina usute tečnosti u kazanu. Taj dio od tako nastalog praznog prostora treba da bude zaštićen od direktnog dodira sa plamenom ali i izolovan. Dakle ložište + izolacija oko njega je uvijek do obrve kazana.

Sivom bojom je označen izolacioni materijal.
Taj dio nije 5 cm nego je dimenzija koju daje približno 1/3 zapremine kljuka stavljenog u kazan za prvu destilaciju. Jedino kljuk može ad zagori prskajući po stjenkama koje su izložene plamenu pa zbog toga. Tačna dimenzija zavisi od toga šta destilišeš voće ili grožđe zbog sadržaj alkohola. Kod voća je ta zona manja.
Mislim da sam naisao u ovoj temi na podatak da kapa treba da bude oko 20% radnog kapciteta kotla. Tu nijesam načisto da li se misli samo na pecurku ili kompletan prostor u kome isparava komina?
Nije baš podatak za opštu upotrebu bez ostalih dimenzija kape kazana, ali u ovom konkretnom slučaju bi moglo da bude tu negdje. Misli se na zapreminu lopte koja je određena najvećim prečnikom kape kazana.