Kad smo vec na temi kazana i prljavštine, želeo bi sa ovim forumom da podelim još jedno iskustvo iz ovogodišnje destilacije. Nadam se da će nekome biti korisno.
Nakon detaljnog pranja aparata pre upotrebe, ovako je zgledala gaza za filtriranje pri kraju prve destilacije:
Ovo su crne naslage na unutrašnjosti izlazne cevi (lule):
Krivac je bila guma za zaptivanje na otvorima aparata:
Izgleda da je na poklopce aprata bila stavljena obična industrijska guma, nalik aumobilskoj, koja ne samo da ima grozan miris i ukus, već je očigledno alkohol i kiseline iz koma rastvaraju. Pretpostavljam da su sitne čestice te gume završavale u pari, i na kraju u kondenzatoru.
Nakon istraživanja koja bi guma bila najpogodnija za upotrebu u kazanima, zaključio sam da je najbolje uzeti silikonsku gumu namenjenu prehrambenoj industriji koja trpi visoke temperature. Najbolji izbor po meni je VQM silikonska guma, iako je prlično skupa, sa cenom od 200 do 400 evra po dužnom metru (širina tube je 1.2 metra). Nadam se da bolji poznavaoci ove teme mogu ovo da potvrde, il ida preporuče nešto bolje.
Zamenio sam gumu i ovako sada izgleda poklopac sa novom gumom:
Naravno, nakon zamene gume je prestala pojava gareži u destilatu, i izlazna cev je ostala čista.