15. Januar 2025, 22:21:36 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 82 83 [84]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1027185 puta)
0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.
Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1245 Poslato: 10. Decembar 2024, 21:54:10 »

Ne bih rekao da je sve to na slici od destilacije. Ima tu podosta toga što se može nakupiti i nakon sezone destilacije.
Detaljno očisti i kondenzator.

Kondenzator sam očistio pre destilacije tako što sam u njemu držao rastvor kristalne sode u toploj vodi, detaljno isprao vodom, a zatim i nekih 10 minuta propuštao paru kroz njega. Nisam primetio veće nečistoće, ni tada, ni kada sam periodično ponavljao proces čiscenja nakon svakih 5-6 tura destilacije. Rekao bih da kondenzator nije problematičan što se tiče nagomilane prljavštine.

Za razliku od kondenzatora, iz cevi je i tokom tih periodičnih čišćenja izlazila iznenađujuće prljava voda (boje blata i bakra).

Inače, kako je destilacija odmicala i nakon svakog od periodičnih čišćenja aparata prljavština prikazana na slici je bivala sve bleđa, da bi na kraju bila bledožute boje, gotovo paperjasta.

Po svemu sudeći kazan nekoliko godina nije bio upotrebljavan pre nego sto smo ga mi kupili, tako da je moguće da se nagomilalo i još ponešto.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1246 Poslato: 10. Decembar 2024, 22:03:44 »

Bitno da si očistio.

Citat
na kraju bila bledožute boje, gotovo paperjasta.
To je ono što se inače pojavljuje kod redovnog čišćenja.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Igigi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1247 Poslato: 10. Decembar 2024, 22:50:33 »

Kad smo vec na temi kazana i prljavštine, želeo bi sa ovim forumom da podelim još jedno iskustvo iz ovogodišnje destilacije. Nadam se da će nekome biti korisno.

Nakon detaljnog pranja aparata pre upotrebe, ovako je zgledala gaza za filtriranje pri kraju prve destilacije:

Ovo su crne naslage na unutrašnjosti izlazne cevi (lule):

Krivac je bila guma za zaptivanje na otvorima aparata:

Izgleda da je na poklopce aprata bila stavljena obična industrijska guma, nalik aumobilskoj, koja ne samo da ima grozan miris i ukus, već je očigledno alkohol i kiseline iz koma rastvaraju. Pretpostavljam da su sitne čestice te gume završavale u pari, i na kraju u kondenzatoru.

Nakon istraživanja koja bi guma bila najpogodnija za upotrebu u kazanima, zaključio sam da je najbolje uzeti silikonsku gumu namenjenu prehrambenoj industriji koja trpi visoke temperature. Najbolji izbor po meni je VQM silikonska guma, iako je prlično skupa, sa cenom od 200 do 400 evra po dužnom metru (širina tube je 1.2 metra). Nadam se da bolji poznavaoci ove teme mogu ovo da potvrde, il ida preporuče nešto bolje.

Zamenio sam gumu i ovako sada izgleda poklopac sa novom gumom:

Naravno, nakon zamene gume je prestala pojava gareži u destilatu, i izlazna cev je ostala čista.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 82 83 [84]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.015 sekundi sa 22 upita.