08. Oktobar 2024, 19:45:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Barikiranje buradi  (Pročitano 45280 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #15 Poslato: 10. Decembar 2008, 21:38:32 »

Hajde malo o neozbiljnosti, kako kaže moj prijatelj Peđa. barikiranje buradi može da se uradi profesionalno kod profesionalnog pintora, barikiranje vina može da se obavi i preko čipsa, barikiranje po sistemu uradi sam može da se uradi prema predloženom rešenju sa nagorevanjem plinskom let lampom(isprobano i uspelo). Sve zavisi od toga na kom nivou hoćemo da radimo barik, a u smislu toga šta možemo da očekujemo? Improvizacija na malu količinu, bez želje da to bude strogo profesionalno, daće rezultat i pokazatelj će nas uputiti na drugačije rešenje(i skuplje). Ja kad pišem o nekom rešenju uvek polazim odozdo, imajući u vidu da nivo znanja i mogućnosti nije kod svih profesionalni, otuda i predložena lakša rešenja, a profesionalno bavljenje vinarstvom sigurno neće trpeti improvizacije.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Veselin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #16 Poslato: 10. Decembar 2008, 22:19:13 »

Slazem se potpuno sa ovakvim pristupom,narocito za nas manje proizvodjace.
Veliki i onako znaju sve a nas male zanima kako jednostavnije i jeftinije doci do kvalitetnog proizvoda.
Sačuvana
Gost
Gost
« Odgovor #17 Poslato: 17. Decembar 2008, 10:46:35 »

Hajde da izračunamo to "jeftinije".
Kantica Francuskog čipsa (bilo kog nivoa nagorelosti) košta, sa uslugom DHL-a, nešto manje od 3000 dinara. U kantici je 3,5 kg čipsa. Barikiranje zahteva 2 grama po litri, što znači da tom kanticom možemo barikirati 1750 litara vina, ili rakije.
Neka svaki mali proizvođaš izračuna, koliko bi ga, naspram njegove količine, koštalo barikiranje.

A sad, može li neko da mi izračuna koliko košta hrast, rezanje, sušenje, rendanje, dezinfekcija, nagorevanje, ljudski rad....?
Ili, otvaranje buradi, nagorevanje, zatvaranje, dezinfekcija i ljudski rad?
I da mi tačno kaže, koji je kvalitet nagorelosti dobio?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #18 Poslato: 17. Decembar 2008, 12:45:05 »

Hajdemo da ponovo pišemo-pričamo o bariku. Barik bure, moguća i preporučena upotreba maksimalno dvaput, cena 225eura, bure je zapremine 225 litara. Čips  780 dinara. Ovi parametri su uzeti za količinu od 450 litara. Kod kuće imaš hrastovinu, tvoja je, i koštala te sigurno, ali hoćeš da uradiš barik po sistemu uradi sam, i tako i uradiš, probaš a ništa neukvariš.
Morao sam ponovo da to pojednostvim. U svakom slučaju najbolje je ono što je najskuplje, u ovom primeru. Sloboda izbora ostaje!
Sačuvana

Hemingvej
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #19 Poslato: 17. Decembar 2008, 19:18:56 »

Citat
Kantica Francuskog čipsa (bilo kog nivoa nagorelosti) košta, sa uslugom DHL-a, nešto manje od 3000 dinara. U kantici je 3,5 kg čipsa. Barikiranje zahteva 2 grama po litri, što znači da tom kanticom možemo barikirati 1750 litara vina, ili rakije.
Peđa, gde to moze da se nabavi?
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 66

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #20 Poslato: 17. Decembar 2008, 20:12:12 »

Citat DEKI: Peđa, gde to moze da se nabavi? Huh?
Pitanje: ovo je mali razlog zasto ja mislim  Scratchhead da treba da postoji neko udruzenje( zadruga) ili bilo sta slicno gde mali proizvodjaci  dohfly ( amateri mogu da pitaju, nabave neke sirovine i repromaterijal)  Thumb.
Veliki ce sami sebi nabaviti, ali mali? Evo primera: Platicni pvc zapusaci kod nas kostaju 8din+pdv, a ja bih ili neko drugi ) npr mogao da ih uvezem iz kine  a da ne kostaju vise od 1din??? Huh? Scratchhead dohfly Evil Strasno. Thumb Ali ja dajem predlog da se preko ovog sajta udruzimo i da se organizujemo ne bi li sebi malo olaksali.
 Roll Eyes
Ja cu sebi dati za slobodu whistlefly  da npr dam ponudu za recimo PVC kapice  Wink iz Kine? Ko zeli da ih kupi po povoljnij ceni? Shocked  Scratchhead  Thumb
Ja cu se potruditii da to dam kao ponudu na ovom sajtu kao neprofitna organizacija  Sad (koja ne postoji-kao primer cime bi trebalo da se bavi nekakva organizacija  Sad Sad o kojoj se ovde govori) .   dohfly Naravno bice neophodno da imam potvrdjenu porudzbinu Shocked Embarrassed za vecu kolicinu... ali sve cu ja to vama ponuditi... pa ko voli nek izvoli?? Sta dioda misli o ovome? 
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #21 Poslato: 17. Decembar 2008, 20:22:11 »

Citat
Ali ja dajem predlog da se preko ovog sajta udruzimo i da se organizujemo ne bi li sebi malo olaksali.
Cip, ja te podrzavam. Ocekujem ponude.
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 17. Decembar 2008, 22:03:56 »

u enovitisu u topoli 3 kilograma oko3500dinara
Sačuvana

Gost
Gost
« Odgovor #23 Poslato: 22. Decembar 2008, 10:19:58 »

Ne bih ja da ulazim u raspravu sa mojim drugom Pecom. Svako zna da izračuna šta mu je najjeftinije, i šta želi da dobije. Neko do toga dođe na lakši, a neko na teži način. Izbor uvek postoji.

Deki, ENOVITIS iz Topole ima taj čips. Možeš poručiti i mailom, i platiti pouzećem.
Sačuvana
svetlopisac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #24 Poslato: 20. Oktobar 2009, 19:01:19 »

Bravo za Darka !!! Vrlo iscrpno.
Ja sam pronasao coveka koji je inace pre par dana bio na TV-u u nekoj emisiji koji inace pravi prave barikeod 225l i izvozi za Francusku,tacnije za Bordo.
Tako da ih ima u prodaji i to nova burad 200e i koriscena 3god iz Bordoa koja su 100e.
On se nalazi na glavnom putu Kraljevo-Kruzevac.
Zove se Milomir ,a telefoni su mu 037.680.020   ,   063.8301.335
Ja sam vec narucio burice.
Sačuvana
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #25 Poslato: 22. April 2010, 08:14:01 »

molim za jedan savet.dali se vrsi pretakanje iz barik bureta ili direktno tocenje u flase za dalje odlezavanje.unapred zahvalan
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #26 Poslato: 23. April 2010, 22:05:30 »

Na tebi je da odlučiš kako ćeš postupiti. Prvi način je da vino finalizuješ (stabilizacija, filtriranje i punjenje u boce), a drugi da to isto vino iz novog barik bureta posle šest meseci pretočiš u upotrebljavano barik bure(već jednom korišćeno), gde bi stajalo godinu dana, pa onda da pristupiš finalizaciji. Ovaj drugi način obeležava se na etiketi kao rezerva, (reserve).
Sačuvana

Hemingvej
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #27 Poslato: 12. Jul 2010, 14:43:59 »

imam staro bure u kojem je bilo bijelo vino ima oko 4-5 godina da nije korišteno dali gore navedenim postupkom voda sol soda ču moči koristiti tu bačvu za čuvanje likera konkretno višnjevca

i dali može da stoji polu prazno tj. koliko minimalno mora biti puno da se ne počme deformirati
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.19

« Odgovor #28 Poslato: 19. Maj 2011, 10:08:00 »

koje su sorte najbolje za barikiranje
Sačuvana
gpbrzan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #29 Poslato: 11. Oktobar 2011, 22:26:40 »

Moj otac je drvozezac ( stolar ). On mi kaze da moze da narenda hrast i da ga stavimo na neku metalnu resetku i da ga nagorimo na plamenu i tako da dobijemo barik cips. Ne vidim na koji bi ga drugi nacin i oni pravili. Sta mislite o tome ? Zvuci ludo ali probacu.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.232 sekundi sa 21 upita.