08. Februar 2025, 23:25:36 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: tek otoceno crveno vino  (Pročitano 20532 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
oskar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Linux
Browser:
Safari

« Poslato: 03. Oktobar 2014, 22:57:35 »

Pozdrav svima. Prvi put ove godine pravim svoje vino. Elem pre 2 nedelje smuljano, uredno vrilo 10 dana - stajalo je u plasticnoj kaci - otvorenoj redovno pritiskano i zasticeno vinobranom. Neka kupaza frankovke i merlota. Danas sam ga otakao u drveno bure i primetim miris i blazi okus na kiselost pa i prema sircetu. Kolicina je oko 100 lit. Sta da radim . jel vreme za paniku ili da sacekam malo. Negde sam procitao da jednu flasu stavim u frizider pa da vidim dal ce i dalje da se kvari. I ima mi vise neku roza boju nego da jw crno kako bi i ocekivao od ovog grozdja
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 03. Oktobar 2014, 23:09:46 »

Ima roze boju zato sto se nije jos istalozilo.
Sioaj u jednu casu i ostavi da stoji par sati, videces kako od gore krececrna boja, kako se spusta talog.
Sačuvana

oskar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 03. Oktobar 2014, 23:20:59 »

Hvala. Sutra cu da ga testiram. Bar za veceras sam mirniji. Valjda za sve treba samo strpljenja.
Sačuvana
jnixic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

e-vinarstvo

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #3 Poslato: 04. Oktobar 2014, 09:32:31 »

...ako je otkipilo skroz i nema (neželjenog) ostatka šećera, onda dodati 5g vinobrana s taninom, sve dorbo promiješati, te nakon 5 dana obavezno pretočiti! Po potrebi i mogućnosti, dodati "boju" Enocijan, 1lit/100 lit (10eur)

ili...dodati; http://www.poljoberza.net/br25_3.aspx
Sačuvana
oskar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 04. Oktobar 2014, 16:20:21 »

Danas ga malo probao. Nema vise onaj miris i ukus. Sad ima  smek na mlado vino. Jos malo radi pa ga necu za sada vinobranisati. Stavljao sam mu vinobran 24 h. Pre pretakanja. Ono sto sam mu uradio jer mi se juce cinilo logicnim je da sam mu dodao malo hrane za kvasce.Pa sad videcemo, a boja o njoj potom mozda se polako i pod uticajem drvenog bureta i ona popravi.
Sačuvana
oskar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 04. Oktobar 2014, 16:22:02 »

Greska- ne pretakanja nego otakanja.
Sačuvana
Boris.mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 02. Novembar 2014, 21:04:37 »

Nije vazno kako je nazvao postupak, vazno je da mu ja ne bih sad preporucio tanin ni u jednom slucaju,sad ga ostavi u sud pun do gore ako je bure nek je puno i sacekaj da se smiri nakon toga mozemo jos popricati, vreme cekanje je oko mesec dana nakon ottakanja  oko hrane , dodaos si neznam  kju kombinaciju hrane ili si dodao vitamin B sa diamonium fosfatim, ili samo diamonium fosfat kao slobodni azot, u oba slucaja neces naskoditi, aili i neces nista promeniti ako je fermentacija zavrsena, kvasci su vec mrtvi:thumb:
Sačuvana
oskar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 11. Novembar 2014, 22:35:10 »

E pa za sada moram da se hvalim da je sve ok. Zbog ove temparature vino izgleda po malo radi tako da mu jos drzim vrenjacu. Boja idealna; bistrina odlicna i bez bentonita. Ukus- pa dobar; rajnski rizling mora da sepije izgleda na odredjenoj temperaturi mislim i da mi se jos malo oseca sumpor od prethodnih sumporisamnja bureta i vinobrana kod otakanja- pretpostavljam da ce se i to srediti kod decembarskog pretakanja. Uglavnom zadovoljan sa belim. E a crno pa isto svtio sam da sam ove god malo zeznuo jer su mi " uvalili " i neko grozdje koje su nazvali Madjarica stono bez icega samo slast i tecnost  bilo ga je izgleda malo previse u procentima oko 25 % tako da je i vino dosta prazno i deluje onako obicno. Na kraju bitno je da se ne kvari i ne sirceti a greske cemo ispravljati sledece godine . hvala svima Grin
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.021 sekundi sa 22 upita.