08. Februar 2025, 22:52:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Previse zaostalog secera u vinu  (Pročitano 70394 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #15 Poslato: 23. April 2014, 01:20:29 »

Jesam..naravno i hranu. Izgleda da Burgundac ima duuug period vrenja. Prošle godine nisam koristio vinobran sve do poslednjeg pretakanja..krajem marta i..sredinom aprila primetim u inox sudu da ostavlja tragove (od vrenja) po zidovima. Preostaje jedino da budem strpljiv?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 23. April 2014, 21:56:11 »

Prosla godina je bila specificna,fermentacija je trajala dosta duze nego inace.Najbolje da ne diras nista.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #17 Poslato: 24. April 2014, 22:39:59 »

Kada nisam siguran da ce fermentacija doci do kraja, a zelim da se to dogodi, i pored upotrebe selekcionisanog kvasca se to nedogodi, onda prelazim na rezervnu varijantu.Momenat kada je i kvasac nemocan se najcesce javlja kada padavine i temperatura nisu uskladjene za vreme rasta i zrenja grozdja. Prosla godina je bila karakteristicna po tome, pa sam u crni burgundac (kasna berba) dodao oko 20 procenta kaberne sovinjona (rana berba). Fermentacija je tekla besprekorno i za 20 dana zavrsila do kraja, Secer je bio 22,5. Dobio sam sveze (jos uvek je), pitko crveno vino, koje ima sve karakteristike crnog pinoa.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #18 Poslato: 25. April 2014, 10:44:33 »

Ih..radio bih i ja svašta kad bih..znao šta bi trebalo da radim  Cheesy.Nemam ja ni delić od tvog iskustva Peco, al' volem da se bakćem sa vinom pa..za stotinak godinica...
E..al' rekao si nešto što me kopka-Fermentacija je završila za 20 dana- Da li to znači da si vino otočio sa komine nakon 20 dana? Pitam jer sam Burgundac 2012-te otočio nakon 20 dana i bio je bitno puniji, lepši i po ukusu i po boji od prošlogodišnjeg koji je skinut sa komine nakon 10 dana (istina je i da je grožđe 2012-te imalo više šećera-24% naspram 21%).
Malo me buni taj trenutak..kada otočiti vino (crveno)? U knjigama se najčešće pominje termin 6-8 dana dok npr. dalmatinci govore o višemesečnom odležavanju pod komom!
Sačuvana
jakovljevic79
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #19 Poslato: 25. April 2014, 11:49:30 »

Malo me buni taj trenutak..kada otočiti vino (crveno)? U knjigama se najčešće pominje termin 6-8 dana dok npr. dalmatinci govore o višemesečnom odležavanju pod komom!
Ovde je Peca pisao o tome.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,96.0.html
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #20 Poslato: 25. April 2014, 21:41:46 »

Unazad desetak godina kod tehnologije proizvodnje crvenih vina -primenjujem to da dok se nezavrsi fermentacija vino neskidam sa kljuka, izuzetno ako hocu da ostane malo neprevrelog secera, onda namerno istacem sa kljuka, pre tog vremena. Mozda to nece goditi prici o savremenoj proizvodnji, i primeni najnoviih saznanja, ali posto nemam savremne fermentore i maceratore, onda moram pribeci improvizaciji, ili iskustvenom, pa tako dobijem proizvod koji je vise nego korektan.
Sačuvana

Hemingvej
brogan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #21 Poslato: 29. April 2014, 21:39:28 »

Mad i ova zima je bila jako blaga pa zato traje duugo fermentacija... Smiley
Sačuvana

Samo polako i doobro vino i rakiju pravili...
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #22 Poslato: 02. Maj 2014, 16:49:04 »

Brogan..uslovi u podrumu su slični i =kvalitet= zime ne bi trebalo da ima bitan uticaj. Jednostavno..ovo malo iskustva sa Burgundcem me navodi na pomisao da mu treba puno, puno vremena da završi tiho vrenje.
Peco..to je baš ono što mene interesuje! Ljudi se razlikuju i po onome što vole. Ja volim teze..puno, dobro obojeno vino..nalik na neka dalmatinska. Mislim da sa Burgundcem..uz procentualno mali dodatak Frankovke..ili nekog drugog grozđa, mogu to da postignem. I..svestan sam da ne mogu da ispoštujem tehnologiju do kraja..baš koliko nemam nameru da vino čuvam godinama. Na primer..palo mi je na pamet da sledeće godine pedesetak litara vina ostavim pod kljukom do decembra i..probaću to..makar ga posle prepekao ::)Peco..Kazeš..ne skidaš sa kljuka dok se ne završi fermentacija. Na osnovu čega procenjuješ TAJ trenutak?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #23 Poslato: 03. Maj 2014, 22:39:09 »

Na dva nacina, probam dali na ukusu ima slasti,(ali to zna da slaze), pa onda proverim preciznim siromerom. Ali tu kontrolu radim  20 ti dan od pocetka fermentacije, i onda pratim do kraja.Karlo od burgundca nemozes ocekivati mnogo boje ali u kombinaciji sa drugim jace obojenim sortama grozdja to se da popraviti, i treba paziti da po mogucstvu oplemeni i istakne burgundac.
Sačuvana

Hemingvej
Marinke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #24 Poslato: 04. Maj 2014, 01:09:30 »

Thumb
Sačuvana

Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 04. Maj 2014, 17:36:31 »

Grin..Marinke kaza' sve!
'fala Peco..bilo mi je potrebno baš to..podsticaj (ni na čemu zasnovanom) samopouzdanju  Cheesy. Znaš..kad u jednoj sezoni dobiješ proizvod koji pobere povoljne kritike..npr. od tako zaguljenog kritičara kakav je Bivša, zvanična, draga (Deco..vaš otac pravi feeenomenalno vino!) a zatim. već u sledećoj, od iste sorte grožđa..i primrnom sličnog postupka, nešto sa čime ni saam nisi u potpunosti zadovoljan, mooraš da se zamisliš i..koliko mogu da razaznam u ovom trnutku razlika je
a) u kvalitetu grožđa (24% prema 21% šećera)
b) količini vinobrana u startu (prošle godine 0 a ove..zeznuh se pa roknu' (istina po uputstvu iz Eno-kompleta) 50gr na 400 kg..što je odložilo početak vrenja tri..pa možda i čet'ri dana)
c) u periodu ležanja ''sa kljukom'' ( 20 u odnosu na 10..ili čak 7 dana..jer grožđe iz berbe 2013. zaista nije vrelo prvih par dana)
Nastojaću da ove sezone ispravim propuste iz prethodne a..
Što se tiče maaalog dodatka..aromi, boji..ugođaju..
jedan predlog je Kaberne sovinjon
no..
nisam siguran da ga momci iz Župe, koji me snabdevaju grožđem, imaju. Nude Frankovku, Vranac (koji otpada jer ne volEm ni O od oporosti Vranca sa ovih prostora)..kasni Merlo (koji volEm)
pa
možda..potcenjeni, Prokupac?..zaista ne znam
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 04. Maj 2014, 23:10:06 »

Mislim da ce ti ovo pomoci da  odlucis kad odvojiti crno vino od kljuka

http://www.dodaj.rs/f/39/Sv/2XinhFsl/bojakodcrnihvina.jpg                     
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Karlo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #27 Poslato: 05. Maj 2014, 11:45:43 »

Da Happy..hvala ti.video sam rezultate tog istraživanja al'..u osnovi mojeg nezadovoljstva vinom iz 2013. je (pored toga što i posle šest meseci još uvek pomalo rezi i diskretno sladi) nedostatak punoće. Lepa su i laka vina..posebno prijaju leti uz npr. piletinu sa žara i bareno povrće, al' bih ja voleo nešto teže..za zimske dane..da se složi sa doobrim Ličkim kupusom, gustim pasuljem... Roll Eyes
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 05. Maj 2014, 17:01:29 »

Karlo pročitah tvoje prethodne postove i imao bi neke primedbe i predloge. Crni Burgundac imam u svom vinogradu jedno desetak godina i isto toliko pravim vino od njega. Vino od ove sorte nikako ne može biti crno teško ( Dalmatinsko ) vino, Nemoguće je od ove sorte napraviti teško i izuzetno puno vino, pa makar na čokotu ostavio i samo pola kile grožđa. Kod C. Burgundca punoća vina izuzetno zavisi od klona sorte, teroara, oblika uzgoja i naročito od opterećenja čokota sa rodom.Na krečnim i peskovitim terenima daje bolje rezultate, od humusnih terena. Kvalitet grožđa je bolji pri nižim uzgojnim oblicima, ali ga je teže očuvati zbog preosetljivosti prema Botritisu. Za kvalitetno vino količina grožđa po čokotu ne bi smela da pređe preko 2 kg.
  Ako želiš da povećeš punoću vina od C. Burgunca, pokušaj sa kupažom sa Kabarne Sovinjonom, ili čak bi pokušao i kupažu sa Gameom, ali obavezno kupaža vina , a nikako mešanje grožđa, jer jako lako možeš da izgubiš karakteristike C. Burgunca u tako dobijenom vinu. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #29 Poslato: 05. Maj 2014, 21:58:04 »

Karlo, Golobok selo u mojoj blizini, a i u tvojoj, ima u ponudi kaberne sovinjon, crni burgundac, sovinjon beli, sardone, ali nema merlo. Ja sam ove godine iskoristio to sto je crni burgundac ostao neprodat i neobran, a kaberne pristigao sa zrenjem, pa sam se zato odlucio na tu kombinaciju, i mislim da sam dobio odlicnu kombinaciju gde kaberne nosi sa bojom i popunjava opsti utisak, a crni bugundac dominira sa svim svojim osobinama.
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 21 upita.