Hvala Bodo na savetu no..sa pravljenjem vina ja tek puzum ili, ajd- da kažem, činim prve nesigurne korake pa se pribojavam da bi kupažiranje bio..prevelik zalogaj
. Zadovoljan sam kako napredujem..prvih godina sam muljao grožđe koje mi je bilo pod rukom..pa onda kao pravio neke kombinacije a sad..voleo bih da upoznam Burgundac. Možda bi sledeći korak bilo ovo što predlaže Peca (hvala Peco). Naime..nas sedam komšija kupujemo grožđe u isto vreme. To ima svojih prednosti..dovezu mi ga na noge čak i izmuljaju..nas desetak sredimo 4 tone za tri sata i posle..proslavljamo
. E al' to ima i mana..komšije su vikendaši..pa se ''berba'' tempira prema njihovom slobodnom vremenu a ne prema zrelosti grožđa (za vino). Mislim da dobar deo problema koje sam ove sezone imao (mlado vino je dugo bilo nakiselo i resko da bi se, potom, u dva balona pojavila sivkasta skrama što je iziskivalo vanredno pretakanje..i dodatni vinobran..i na kraju problem o kojem pričamo u ovoj temi) vuče koren baš iz toga što je grožđe bilo prerano obrano pa..ovo što mi sugeriše Pece ima i ta kakvog smisla..odabrati grožđe, platiti..pa sačekati pravi trenutak za berbu. Sam'..i to iziskuje znanje!