28. Oktobar 2025, 07:09:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Hrastov čips (letvice, opiljci…) za ubrzano starenje rakije  (Pročitano 196867 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #150 Poslato: 27. Novembar 2017, 23:41:58 »

Naravno da postoji interes  Smiley
Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #151 Poslato: 28. Novembar 2017, 04:49:56 »

Svakako. Hvala Jone i pozdrav.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #152 Poslato: 28. Novembar 2017, 19:53:10 »

- Dudovo bure daje kvalitetniji krajni rezultat (mikro-oksidacija) ali mirisno aromatski profil je gori od čistog "belog" destilata
Stevane, oko ostalog što si napisao uglavnom imamo slične poglede, samo bi mi za ovo u citatu trebao malo konkretniji i detaljniji opis.
Kako misliš ovo: "daje kvalitetniji krajni rezultat ... ali mirisno aromatski profil je gori..." U kom smislu na jednoj strani kvalitetniji rezultat a na drugoj gori-lošiji?
Šta si držao u njemu, koliko dugo, i kakvo je to bure u stvari po zapremini i ostalim bitnim detaljima?
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
stevan4
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 38

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #153 Poslato: 28. Novembar 2017, 21:55:05 »

Doktore sljiva i vinjak su izgubili divne vocne mirise i ukuse i dobili neke nove, rakija je pitkija, odlezana i deluje kao rafinirana i ladno filtrirana, u ovaj novi organoleptički doživljaj ja lično manje uživam, bure je točno 105 litara i u njemu je pre tog mog eksperimenta cuvana lozova rakija 2 puta po 9 meseci pa ovinjavanje, ekperiment sa vinjakom 1 godina podrumski uslovi (~ 15 stepeni) pa ovinjavanje i sljiva 1 godina sobni uslovi (20 do 25 stepeni).

Vinjak od smederevke skinut na 70 stepeni.

Sljiva crvena ranka na 66 stepeni.

Valjda je sve ovo jako subjektivna stvar ali iako svi koji su probali kazu da "to je to" meni se bas ne svidja i necu da je konsumiram negu cu da prepecem sve to jos jednom.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #154 Poslato: 28. Novembar 2017, 23:41:39 »

Da jasno je o čemu pričaš.  Thumb
Vinjak ne ide u njega nikako. Za najkvalitetnije šljive je moralo ići bure od cca. 500-600 litara pa ne bi bila izazvana tako jaka i tako usmjerena promjena?
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stojkela
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #155 Poslato: 21. Jun 2019, 18:54:14 »

Nasao Sam na KP oglas Hrastove kockice,vrv 1kg cena je 10e. Po slici rekao bih da je proizvodjac enovitis. Ali msm da bi trebalo da su skuplje,sad sajt izgleda da ne radi. El da narucujem sa kp,ili je to neko lose drvo,Pa nece dati lep ukus. I ako imate nekog pouzdanog proizvodjac mozete mi poslati kontakt. Imacu ranku I pozegacu  I ne bih hteo da joj ostetim kvalitet losim ukusima..
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #156 Poslato: 21. Jun 2019, 19:45:21 »

Ako ti rakija od njih neće dozrijevati u buretu onda ćeš je „oštetiti“ i najkvalitetnijim čipsom. Maskirat će joj prirodno prisutne arome izvorne rakije a neće dati poželjni efekat dozrijevanja u buretu.
Jasno mi je koliko svaka smislena priča najčešće zna biti i besmislena pa radi kako hoćeš. Samo ukazujem na činjenicu šta se gubi, a šta dobiva. Na žalost nismo svi u stanju razumjeti i osjetiti mnogo toga. Ne mislim ovim na tebe nego generalno. Na isti način na koji i svaki moj odgovor najčešće nije upućen samo onom ko pita nego generalno.
Sačuvana

tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #157 Poslato: 22. Jun 2019, 21:44:00 »

Čips je nužno zlo. Ja iz prve ruke mogu to potvrditi. Jedna mala količina rakije je bila u domežonki i tretirana je čipsom. Ostala rakija je prošla proses dozrijevanja u drvenoj bačvi.
To su dvije potpuno različite rakije i sve od boje okusa mirisa ide u korist bačve.
Ako si u mogućnosti nabavi hrastovu bačvu.

Ja sam baš ovih dana kako je prošlo tri mjeseca od razblaživanja počeo piti komovicu. 
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
acika
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #158 Poslato: 18. Septembar 2019, 19:52:25 »

Jedno pitanje za iskusne, da li se moze bojiti rakija letvicama od srca divlje tresnje i sljive ranke, to jes da li valja jer znam da su pojedini ljudi tako bojili, na izgled boja je lepa a sad ukus arome MhM ? Scratchhead
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #159 Poslato: 18. Septembar 2019, 21:16:23 »

Ako ti je samo stalo do boje.
Ali,boja nije jedino  što čini destilat koji odležava u buretu.Jasno se osjeća razlika izmedju jednog i drugog.
Forsiranog bojenja letvicama i čipsom u destilatu,i onog koji mirno odležava u buretu bez svega toga.
Prvi daje agresivan i napadan miris na drvo,drugi skladan odnos drveta i destilata koji se dešava lagano.

Pa eto,odluči sam.

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
acika
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #160 Poslato: 18. Septembar 2019, 21:30:15 »

cilj mi je da se sacuvaju arome rakije a manje pa i ni malo da ne povuce miris drveta
da li bi dudovo bure bilo dobro resenje jer vidim da su dosta jeftina
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #161 Poslato: 18. Septembar 2019, 21:44:16 »

Nisam videla,ili sam previdela o kojoj rakiji je reč,i koje jačine?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
acika
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #162 Poslato: 19. Septembar 2019, 06:14:31 »

sljiva 60, jabuka 65, loza jacina 65
Sačuvana
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #163 Poslato: 09. Septembar 2020, 12:03:42 »

Pozdrav!
Imam nekoliko pitanja i nedoumica za vas...
Kad sam isao do Topole, do Enovitisa, za kvasce, hranu za kvasce... dobio sam od njih hrastov cips dolce vanila(mesavina francuskog i americkog hrasta) i dolce moka(francuski hrast) i par komada hrasta...
Ljudi iz Enovitisa i Revina su mi rekli da ne treba da se nista ispira vodom, ni cips ni letvice... Sta vi kazete...
Sta mi preporucujete za sljivu...
Trenutno nemam podrum sa buradima, vec imam uglavnom prohromsku burad i 10%staklenu...
Sa jedne strane kazete da rakija forsirano reaguje sa letvicama i cipsom a vi ipak idete na maksimalno preporucenu dozu od 10 grama... zasto onda ne stavite 2 grama...
Vise od decenije mi je u glavi misao vezana za burad jasena... imam specificnu ideju ali ne znam koliko je dobra...
Pada mi na pamet da u prohromskim sudovima reaguju hrastove dascice(ili cips) sa sljivovicom i posle nekog vremena da sljiva ide u jasenovo bure(jer nemam isluzeno hrastovo a ne kupuju mi se sumljiva polovna...)
Takodje, razmisljam da cuvam u jasenovim buradima rakije koje ne treba da budu obojene(lozovaca, kajsija...)
Sta mislite o svemu ovome...
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #164 Poslato: 09. Septembar 2020, 19:00:35 »

Citat
Sta mislite o svemu ovome...

Igrali su se mnogi pa pokajali. No, poslije dodavanja nema kajanja.
Sačuvana

Čehov
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.085 sekundi sa 21 upita.