29. Oktobar 2025, 23:10:19 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Hrastov čips (letvice, opiljci…) za ubrzano starenje rakije  (Pročitano 197019 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bak01
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #75 Poslato: 03. Septembar 2013, 21:23:26 »

dali mogu  u svrhu oplemenivanja sljivovice koristiti lamelice hrastovog parketa koji je star 8godina
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #76 Poslato: 03. Septembar 2013, 21:43:25 »

Ako baš želiš onda možeš sve, ali sa oplemenjivanje sigurno ne.  Smiley
Rakiju je jako teško odnjegovati i u kvalitetnom buretu. Tako nešto uspijeva samo istinskim znalcima sa jako puno iskustva i posvećene pažnje. Sa pravim paljenim letvicama se neke stvari samo imitiraju, ali to više nije ona rakija iz bureta. Bilo šta drugo je samo obično farbanje, čemu stvarno ne vidim nikakvu svrhu, i nešto što mora ostaviti lošeg uticaja po aromu. Postoje situacije u kojima nema mjesta za improvizaciju... a nisu ni rijetke...
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bak01
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 23.0

« Odgovor #77 Poslato: 03. Septembar 2013, 22:09:42 »

Znaci bolje  je ostaviti kako jeste u staklu nego eksperimentisati sa parketom
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #78 Poslato: 03. Septembar 2013, 23:47:21 »

Ja sam stavljao hrastov cips u rakiju i dobivao dobre rezultate.
Samo jos jednom da potenciram da hrastov cips nije hrastovo bure, ali je efekat vrlo slican.
I ja sam par puta pomislio na to da stavim za probu letvicu od hratovog parketa u rakiju.
Procitao sam i jednu preporuku i upustvo za pripremanje te letvice.Isprobacu to na jedan litar rakije pa da vidimo.
Preporuka je sledeca, ocepati sekirom parketnu letvicu na 7-10 tankih letvica,staviti ih u provrijenu vodu i tako to kuvati 10-15 min.
Nakon toga oprati letvice i ostaviti ih u senci na provetreno mesto 2-3 dana da se osuse. Posle toga u rernu na 100-150 stepena zavisno od stepena nagoravanja po pola sata sa obe strane.Kad se ohlade stavljaju se u rakiju.Kontaktna povrsina hrasta treba biti od 100-250 cm2 /litar.
Moze da se izvrsi proba na 1 ili na pola litar pa da se vidi sta sta ce da ispadne.
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
Mladen81
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #79 Poslato: 04. Septembar 2013, 12:49:35 »

Gde se mogu kupiti hrastove letvice za rakiju spremne za upotrebu, zvao sam migros(kg) nemaju...
Sačuvana
pex
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #80 Poslato: 15. Decembar 2013, 14:20:04 »

Pozdrav svima na forumu.
Ove sam godine prvi put ispekao rakiju od dunja i mogu se pohvaliti da je ispala odlično za moj ukus, puna arome i mirisa što se od jedne ovakve rakije i očekuje. Sve sam odradio po upuststvu  nekih starih majstora koji su se već oprobali u proizvodnji dunjevače i koliko toliko imaju nekog iskustva.
 Napravio sam prepek od 22 grada i takvu sam rakiju ostavio da odleži sa dodatkom jasenovih letvica,pošto jasen ne boji rakiju .
Ono što me zanima da li neko zna koliko vremena treba da stoje te letvice,jer sam čuo različite podatke,i kada je pravo vreme za konzumiranje rakije???
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #81 Poslato: 15. Decembar 2013, 17:04:28 »

za mladen81. probaj u enovitsu ja tamo kupujem kockice, verovatno imaju i letvice

za pex-a u pravu si  sto se  tice jasena, on ne  boji  vec samo  daje tanine iz drveta, sad  pitanje je sto   ih stavljas u vocnu rakiju, pogotovo  dunju. na taj nacin joj menjas i ukusni i mirisni deo a to  za  dunju nije potrebno. razumeo bih da zelis da oplemenis  sljivu ili  lozu  komovicu  vinjak al za dunju  je po  meni to nepotrebno
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Ugljesa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #82 Poslato: 26. Decembar 2013, 16:14:06 »

Molim za savet!!!!!!!
Ispekao sam 30 litara vinskog destilata, jacine 26 gradi.  Imam mesavinu ljuspica americkog i francuskog hrasta, koje koristim za vino. Pokusao bi, uz vasu DRUGARSKU pomoc  Grin, da od ove vinske lozovace formi ram vinjak....moliom za savet!!!
Unapred zahvaljujem!!!!!
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #83 Poslato: 26. Decembar 2013, 22:28:21 »

mozda  bi  trebao biti malo jaci al  ajd sad, tako je  kako  je, ubaci   nekolliko grama po litru i  sacekaj  mesec dana, probaj  pa  ako treba ostavi jos,
ono sto sam ja uocio je da mi je  sa 3 4 grama al kocki  bilo potrebno puna 4 meseca i to letnja da  bih izvukao punu aromu i boju.  probaj  drzati  taj  destilat negde na tamonom i  relativno  toplom  mestu  u sudu  koj ima minimum 10 % otparznjenog prostora, otavaraj  ga na svakih 10 15 dana i  samo malo  duni  u njega da promenis  vazduh. Eventualno izvadi u  epruveticu malu kolicinu,  rablazi  destilovanom pa  probaj ukus   miris  boju, tako  ces sa jedene strane  doci  do  onoga sto  zelis , a usput  nauciti mirisne i ukusne  ralike
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Ugljesa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #84 Poslato: 26. Decembar 2013, 22:46:19 »

Ok. Probacu sa 3gr/l. Mozda sam zaista mogao da je ostavim jacu, ali nije mi padalo na pamet da ulazim u zezanje sa vinjakom. Pocetna ideja je bila probati sta ce ispasti!!!!
Hvala....javljam se sa rezultatima!!! Thumb
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #85 Poslato: 26. Decembar 2013, 23:11:21 »

prah opljci cips  kocke letvice  drvca,  bez obzira   cije proizvodnje se ralikuju u osnovi  po   kontaktnoj povrsini, te sto je sitnije to  ce  extrakcija boja  biti intenzivnijastim  sto  ce  sa  druge strane ukusni deo  kasniti. kocikice koje  odleze u rakiji  4 meseca  vise ne  ispustaju nikakvu  boju ako ih  prebacite u  drugu  rakiju, stim  sto  ce promene na ukusnom delu  biti primetne tako da moras  vrsiti  experimente sa njima ne bi  li  dobio zeljeni optimum. sad nije za  zgoreg  da probas i neke  radove, pogotovo kvalitetne da bi  znao u kom pravcu  da se  upravljas radeci s tim
Sačuvana

IMA TU NECEGA
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #86 Poslato: 27. Decembar 2013, 09:50:01 »

Ako imas onaj originalan francuski i americki cips,moja preporuka bi ti bila da ne stavljas americkog cipsa nego iskljucivo francuski!
Zavisno od velicine cipsa moja preporuka ti je 7-10 gr. na litar.Stavi cips u zensku carapu i spusti u rakiju.Tako mozes da izvuces cips bez pretakanja ili filtriranja
Primetices "bojene"rakije vec posle nekoliko sata.Posle 24 h, vec je to dobro primjetljivo.
Cips mozes cuvati od 2-3 Nedelje pa do nekoliko meseca, cak i godine. Bitna je kolicina cipsa i da pratis odlezavanje.
Ja cuvam jedan stakleni balon od 10l sa rakijom vec godinu dana pod cipsom. Mogu ti reci da je rakija sve bolja i bolja.... Smiley
Sačuvana

Ugljesa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 27. Decembar 2013, 23:57:24 »

Jon, hvala, al sad je vec gotova stvar!!!!  dohfly Imam mesavinu americkog i francuskog...stavio 3 gr/l...po dogovoru sa arminom...e sad u toj mesavini razlikujem dve vrste..po nijansama...ali ajd' sad budi pametanda li je recimo francuz tamniji!!!!!!! dohfly Cips je uglavnom cca 5x3mm, debljine 1-2mm.....mozda ovu razliku do tvojih 7gr/l nadomestiti samo francuzom, ali kako ga prepoznatri?Huh??/ Muke moje!!!!! Cheesy
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #88 Poslato: 28. Decembar 2013, 10:18:49 »

3 gr. moze da  bude dovoljno sam ako stavljas hrastove opilke/pilevinu.
Nije dovoljno stavljati toliko malo hrastovog cipsa.
Pravim ja svoju "studiju" za hrastov cips.... Smiley
Velika je razlika u ukusu i boju sa samo jedan gram plus/minus stavljen u istoj rakiji.
Ja sam sa cipsom tako"uljudio" jednu sljivku od stenlija, da su rekli da je to dobra sljivka... Smiley
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #89 Poslato: 28. Decembar 2013, 19:19:03 »

Da, bila je to dobra sljivka! 
Kazem bila je, jer je nemam vise.  Cheesy
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.072 sekundi sa 22 upita.