29. Oktobar 2025, 12:00:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Hrastov čips (letvice, opiljci…) za ubrzano starenje rakije  (Pročitano 196982 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 22. Oktobar 2014, 18:50:16 »

Ala smo ga cepili predproslog leta, za tren oka je nestao!
Jebiga, kartka ambalaza! Cheesy
On odlican a mi jos bolji!
Pozdrav mojim istinskim prijateljima!
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #106 Poslato: 22. Oktobar 2014, 20:19:15 »

Naglasio sam to i u predhodnoj poruci,ali mozda malo sakrivenije.
Hrastov cips moze biti solidan imitat hrastovim buretom, ali ipak,imitat je samo imitat-nije orginal...
Ja cu i dalje da ekperimentisem sa hrastovim cipsom,ako ne uspem postici to sto mislim da mogu,objavi cu to sigurno i objektivno!  Smiley

@jagnjilac,
Nazalost nije to bio Hennessy Paradis, ali i Hennessy Fine de Cognac je zavrsio dobar posao!
Obecao sam,da ce mo i taj Paradise probati.... Smiley
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #107 Poslato: 23. Oktobar 2014, 07:20:08 »

Ma ne razumem se ja u ta vrhunska pica. Smiley
Ja sam okruzen sa brljama!  whistlefly
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
Boris.mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 16. Novembar 2014, 13:17:49 »

Vrlo interesantne teme jos interesantnija mislenja
 Neke stvari od sve sto sam procito kao:
isto je dali stavljs cips u kljuku za vreme fermentacije, shiri ili u vino
1. U Kljuku se stavlja zbog sasvim druge namere i uospste nije isto, Jedino se stvlja zbog polimerizacij  cvrstih maaterija koje prelze u procesu macercije,stavljse iskljucivo,vrlo malo pecen, ili uospte ne peceni cips letvice ili prah(nije tanin nego drobljeno mljeveno drvo) hrsta zbog tog sto kod pecenja najcesce sa kramelizacijom vezujise i tanini koi su neophodni za  stbilizaciju boje u fermentacuju i NE UTICE na miris i okus vina.
 Znaci nije isto ni kad ni koja granulcija ide ni koje ili dali ima nagorevnje.
 Oko hrasta od parket NEMOJTE, prvo nemate poima koj je tip hrast, najcesce je beli ali nije neophodno, sto zaci da hrastovi koi se koriste za vino rakiju, destilciju ili billo sta ,nisu uopste isti sa parketom.
 Sad malo oko hrasta posto smo svi iz razlicitih reona bivse juge ja bih  vam nesto reko oko cipsa koi dolazi spoljaa uspuut i to sto imamo mi u makedonii a i vi nadamse u svim vasim krajevima.
 Cips koi se radi odnosno onaj koji mi dobijamo nije ni blizu isti sa drvenim buradima , prvo deo cipsa najcesce se dobija od drobljenje starih buradi, ostatcima kraisnika koi se vade(bei deo kad se hrast priprema) koi nije za buradi, i treca najgorij varjanta je aromatizacijom istrosenog drveta odnosno barik buraadi (nekad i dodavanjem obojenih  i aromatnih materija u njemu)
 Zato sam i negde procito da je nekome ocrveo destilt, ne kazem da neki tipovo hrast ne crve ali nagoreli tesko. ii bar treba mu nekoliko godina da bi zajedno sa procesom mikrooksigencije u buradima i oksidacijom koja je proces u samom destilatu i njegovim elementima.
 Tako da kad se prica o cipsu on je samo ALTERNATIVA i to vrlo bleda
Prodavci ce vas narvno ubediti u suprotnom ,a vi da bi sporedili sve morate imati paraleno i u hrasovim buradima i sa cipsom
  Oko hrasta u makedonii imaga najcesce
1.Quercus petraea, najcesce nazvan americki hrst koi se nalazi i kod svih vas, dali je brezuljak u bosni, gorun u mk  ili imate sasvim drugcije ime ako malo istrazujete videcete da to sto kupujete imate i kuci,samo mnogu bolje
2.Quercus robur dali ga mi zovemo Blagun, u srbii Luznjak   itd. radi se o istom hrstu.
  E sad, oko obrade ne pili se za buradi nego CEPE , oko obrde ,prerade svakako  tu dolazi i pecenje ili karmelizacija da ne duzim posto je opsirna tema a sa ovim hrastovima radim godinama i vrlo sam zadovojljan i rado bi popricao i podelio to svama  Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #109 Poslato: 16. Novembar 2014, 18:44:39 »

Ti bi izgleda o svemu drugom osim o onom što te neko pita ili ti napiše. Mislio sam da će ti ova opaska biti više nego dovoljna...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1252.msg27973.html#msg27973
... ali očito nije, i nije u pitanju samo fulanje teme i priče...
Citat
Vrlo interesantne teme jos interesantnija mislenja
Sve teme na forumu su jako interesantene, a po onom što piše u njima i onom što ti pišeš vidljivo je da prevazilaze tvoja saznanja, ili mogućnost da razumiješ ono što je u njima napisano. Volio bih da nije tako nego da se usmjeriš na nešto konkretno i ono što ti je jača strana, ovo dosadašnje „prodavanje znanja“ ti ne ide baš od ruke.
Citat
Neke stvari od sve sto sam procito kao:
isto je dali stavljs cips u kljuku za vreme fermentacije, shiri ili u vino
Majke ti u kojoj si to ozbiljnijoj priči o pravljenju rakije uopšte pročitao za čips u fermentaciji. Ako želiš već nešto reći u vezi toga kod vina onda to slobodno uradi ali ne ovdje i na ovakav način.  
Citat
Oko hrasta od parket NEMOJTE, prvo nemate poima koj je tip hrast najcesce je beli
Ako imaš potrebu da ponavljaš ono što se podrazumijeva za parket nije problem, ali isticanjem velikih slova ispada kao da otkrivaš ameriku pa nije nimalo primjereno, a o tome ko ima a ko nema pojma koji je tip hrasta u pitanju ispada upravo suprotno, jer sve si rekao u tekstu ...
Citat
Oko hrasta u makedonii imaga najcesce
1.Quercus petraea, najcesce nazvan americki hrst koi se nalazi i kod svih vas, dali je brezuljak u bosni, gorun u mk  ili imate sasvim drugcije ime ako malo istrazujete videcete da to sto kupujete imate i kuci,samo mnogu bolje
2.Quercus robur dali ga mi zovemo Blagun, u srbii Luznjak   itd. radi se o istom hrstu.
Quercus robur je luznjak, a Quercus petreae je kitnjak, i niko ga ne zove američkim hrastom jer to je Quercus alba, hrast iz sjeverne amerike.
Prva dva su europska, naročito poznata i slavu stekla u francuskoj, i ne radi se o istom hrastu po uticaju na vino i rakiju jer na našim područjima pored još nekih specifičnosti oba imaju niži procenat tanina od onih francuskih.
Citat
Cips koi se radi odnosno onaj koji mi dobijamo nije ni blizu isti sa drvenim buradima , prvo deo cipsa najcesce se dobija od drobljenje starih buradi, ostatcima kraisnika koi se vade(bei deo kad se hrast priprema) koi nije za buradi, i treca najgorij varjanta je aromatizacijom istrosenog drveta odnosno barik buraadi (nekad i dodavanjem obojenih  i aromatnih materija u njemu)
Prvo, priča o aromatizovanju čipsa je više nego smiješna pa je neću ni komentarisati, osim reći da je ne radi niko ozbiljan, kako zbog obmane koju bi bilo lako otkriti tako i zbog mnogo jeftinijeg načina na koji se dobiva čips deklarisane kvalitete kod pravih proizvođača. Na drugoj strani u pitanju je potpuno isti materijal kao kod buradi. Kada bi se i radio od starih buradi ne bi bilo ništa loše ako bi se u dovoljnoj mjeri skinuo iscrpljeni sloj jer se kod novih buradi materijal iscrpljuje samo u sloju od nekoliko milimetara zato se i radi reparacija buradi. Čips je originalan nus proizvod kod pravljenja dužica za burad i dobiva se u dovoljnim količinama da je totalno besmisleno i nepotrebno kupovati isluženu burad ili specijalni materijal da bi se on pravio. Pogledaj sliku koja pokazuje od kojeg dijela se prave dužice sjećenjem, a čips, letvice, enološke trijeske i sl. se prave od onog između. Što je potpuno isti materijal, a ostane kao otpad nakon vađenja dužica, zbog njihovog oblika.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #110 Poslato: 16. Novembar 2014, 20:00:52 »

Citat
...ja sam procitao celu temu, i video puno gresaka oko komentarima, uzeo sam sebi za pravo s svoim znanjem da ispricam ljudima kako treba ili kako ne treba..
Koji su te greske u komentarima?
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #111 Poslato: 22. Septembar 2015, 23:57:29 »

Postovane kolege
zna li neko gde se u Srbiji (ili Makedoniji) mogu nabaviti hrastove letvice ?

Pozdrav
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #112 Poslato: 27. Novembar 2015, 13:15:21 »

Kupio sam hrastov čips, američki sa aromom vanile.Hteo bih ga staviti u rakiju od jabuke. Rekoše mi da ide 5grama na litru.
Nejasno mi je sledeće... Jabuka je jačine 71%  i planiram je razblaživati vremenom. Da li čips da stavljam po zapremini koja je trenutno ili po onoj koja će biti razblažena?  Dakle, ako stavim sada na 3L, kada razblazim ovo ce biti 5L otprilike, pa će čipsa biti manje od 5gr po litru
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 27. Novembar 2015, 16:14:50 »

Tretman čipsom je imitacija starenja rakije u hrastovom buretu, tačnije onog dijela ekstrakcije materija iz hrasta, pa važe pravila kao i kod njega. Uvijek se radi na maksimalnu jačinu rakije dobivenu destilacijom. Jedino kod viskija koji se čuva u američkom hrastu ide spuštanje na nekih 55-60 pa onda starenje u buretu. Prilagođeno je dijelom onom što američki hrast daje izraženije u odnosu na europski a prije svega željenom aromatskom profilu pića u kome se ostvaruje jača dominacija komponenti hrasta pa i onog što najčešće daje karakter piću koji neki na forumu simpatično nazvaše aromama „daskovače“. Mislim da bi bilo bolje da si uzeo čips francuskog ili bilo kojeg europskog hrasta pa ostavi jedan dio rakije koji neće biti tretiran čipsom da možeš razblažiti pretjerani uticaj naročito dužim čuvanjem na čipsu. Rakija od jabuka i ne voli baš pretjerane uticaje ekstrahovanih materija iz hrasta pa se čuva i kraće vrijeme u novim buradima i onim veće zapreminea a mnogo duže u starijim, isluženijim. U svakom slučaju je doza na broj litara u koje se stavlja čips. Uobičajeno ide od nekih 2-10 grama gdje se u skladu sa povećavanjem doze skraćuje vrijeme kontakta pa biraj šta ti odgovara.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #114 Poslato: 27. Novembar 2015, 17:00:25 »

Bez obzira na kolicinu koju se odlucis prati ukus na period od 3-4 nedelje bar jer on zna veoma brzo da ekstraktuje pa ode u nezeljenom pravcu ali ako pogodis onda je vrh.
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 27. Novembar 2015, 20:29:20 »

Hvala  Thumb
Privukla me aroma vanile  pa sam izabrao ovaj... imao sam da biram sa ili bez arome, ali oba su bila američka... ma dobro, probacu na jednom delu rakije pa ako ne bude valjalo razblazicu čistom...
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #116 Poslato: 27. Novembar 2015, 22:06:28 »

Pa što vanilu u jabuku
Sačuvana
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #117 Poslato: 28. Novembar 2015, 00:08:41 »

Iskreno , ja nisam ni osetio miris vanile  dohfly  nego tako mi je rekao prodavac u revinu, tj.prema deklaraciji ...
verovatno ce malo diskretno biti mirisa, a i lik mi je to preporučio... ja volim sve da probam, pa me nije bilo teško ubediti u ovo  Grin  
Preneću svoje iskustvo, pa će značiti nekom  Wink
Sačuvana
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #118 Poslato: 19. Maj 2016, 22:36:08 »

Pozdrav
Bio sam radio "homemade" letvice koje nisam baš najbolje ovinio,pa se osjeti vrlo malo gorčine...

Dali se to može riješiti aktivnim ugljem ??
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #119 Poslato: 22. Maj 2016, 21:09:21 »

Ne, aktivni ugalj kod rakije inače rijetko šta može riješiti. 
Sačuvana

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.232 sekundi sa 22 upita.