12. Decembar 2024, 11:11:01 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dosladjivanje komine  (Pročitano 42891 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #15 Poslato: 05. Septembar 2009, 23:37:47 »

Бистрице, дајте се уозбиљити! Ово место није замишљено да буде за комедијашење.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #16 Poslato: 06. Septembar 2009, 11:06:26 »

Бистрице, дајте се уозбиљити! Ово место није замишљено да буде за комедијашење.

Da li Vam ocjena 19,2 djeluje neozbiljno, ako uopšte znate šta to znaći.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #17 Poslato: 10. Decembar 2012, 20:09:15 »

Zasto se stavlja secer u kominu ili koja je svrha stavljanja secera u kominu? Scratchhead

Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #18 Poslato: 10. Decembar 2012, 21:13:55 »

Postoji samo jedna svrha, više šećera daje više destilata, ali ima dva imena. Jedni ovaj destilat zovu rakijom, a jedni šećerušom. Razlika između njih je samo u tome što ovi drugi još nisu uradili najobičnije upoređenje, kao što je ovdje opisano.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,444.msg22097.html#msg22097
Doduše postoje i oni koji su svjesni toga ali im je bitna količina a ne kvalitet.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #19 Poslato: 10. Decembar 2012, 21:37:44 »

Citat
....više šećera daje više destilata...
Ovo mi zvuci kako jedino razumno objasnjenje,jer drugo nisam mogao da pronadjem.
Trazio sam po forumu,internetu,pitao prijatelje,strucnjake.....ali uvjek je odgovor bio :"dobijes vise destilata/rakije".
A ko trazi vise?
Trazim bolje! Smiley
Zato su neke rakije kod nas u MK i 80 do 150 denara(~1,30 EUR-2,50 EUR) za litar a za neku "bolju" lozu, treba da platis i 3-5 EUR/litar.
E sad kad uporedim to sa mojom rakijom, jer sam namjerno ove jeftine kupovao za probu i sporedbu,e pa ne znam kako da vam sad to da objasnim...
 Scratchhead Smiley
Sačuvana

chuck
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #20 Poslato: 15. Oktobar 2013, 09:58:00 »

Nemogu da verujem da na forumu poljoinfo čovek koji je moderator i ima postavljenih 7730 poruka piše ovako nešto:

"Secer ako se stavi do 3% samo ce poboljsati kvalitet rakije! Ona se dodaje kao stimulator alkoholnog vrenja te se vocni secer lakse preradi u alkohol, i u komu ima manje onog kiselog i gorkog pa je finiji ukus rakije! A ja rakiju pecem kad kom prevri sto se vidi i golim okom! Bitno je da dok kom "vri" sto cesce mesati... "
"Mesas najmanje 2 puta nadan, a neskodi i da mesas svaki sat-dva! Otprilike kad stavis zadnje voce i(ili) secer za 8-9dana prevri ako stoji na 20-25stepeni!"

Hvala Bogu pa sam na ovom forumu pročitao stručna izlaganja pametnih ljudi, i pročitao knjigu, pa nisam doslađivao moje komove. Thumb
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #21 Poslato: 15. Oktobar 2013, 10:57:23 »

Citat
Hvala Bogu pa sam na ovom forumu pročitao stručna izlaganja pametnih ljudi, i pročitao knjigu, pa nisam doslađivao moje komove.
Smiley Thumb
Sačuvana

Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 12. Jun 2016, 17:28:32 »

Morao sam ovoj link da postavim, jer dok je ovo i slični u etru nema nam spasa. Na snimku od 1:15 je vrh brega.

https://www.youtube.com/watch?v=OantPWk_x9c

"Rakija se pravi od voća i grožđa"
Sačuvana
lolo
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 17.0.2211)

« Odgovor #23 Poslato: 27. Jun 2016, 08:08:14 »

pogledao sam video i čovek je u pravu. Svi stavljaju šećer ,a neki i druge dodatke da "poprave" ukus i miris rakije.  I zato sam odlučio da sam pravim svoju rakiju u koju osim voća ništa drugo ne ide! Rakija nije za prodaju nego samo za ličnu potrebu , i društvo koje sa ponosom mogu ponuditi. Voće   kupujem za pekmez a ne za rakiju, znači zdravo voće , ukomljujem bez koštice i obavezno zatvoreno vrenje sa vrenjačom. Na ovom forumu sam mnogo toga naučio  i zahvalan sam na tome.
Sačuvana
fric
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 104.0

« Odgovor #24 Poslato: 13. Septembar 2022, 12:05:42 »

u svakoj temi ovde na forumu se nađe neko sa oprečnim mišljenjem i kao rezultat toga je da ni jedna tema nema usaglašen stav oko rešenja problema...
konkretno ovde su neki za stavljanje šećera u kominu neki ne... za ove koji stavljaju šećer konkretno pitanje je... izmuljao sam grožđe vranac i imam slast 72 Oz , pitanje je da li se potrebna količina šećera direktno stavlj u kom ili se nešto kuva prerađuje pa onda stavlja? pozz
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #25 Poslato: 13. Septembar 2022, 15:21:48 »

72 oechle ili 14.83 po baboo. Nakon fermentacije će biti oko 9,5% alkohola. To je dosta nisko i samim tim bit će i manje rakije. U pravilu šećer se ne dodaje. Kod mene je grožđe preko 100 oechle. Peči bez šećera. prepeči i uživaj u dobroj kapljici
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
fric
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 104.0

« Odgovor #26 Poslato: 13. Septembar 2022, 15:33:01 »

72 oechle ili 14.83 po baboo. Nakon fermentacije će biti oko 9,5% alkohola. To je dosta nisko i samim tim bit će i manje rakije. U pravilu šećer se ne dodaje. Kod mene je grožđe preko 100 oechle. Peči bez šećera. prepeči i uživaj u dobroj kapljici

planirano je vino da bude...jasno mi je koliko treba da dodam al nije jasno na koji način.
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 104.0

« Odgovor #27 Poslato: 13. Septembar 2022, 21:20:21 »

za 1%vol treba dodati 1.25 kg šećera na 100 l mošta  dodati u mošt nakon prešnja
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 14. Septembar 2022, 15:59:26 »

Ja sam protiv dodavanja repe u vino, ali specificna tezina tvog mosta je stvarno mala.
Ovako bi trebalo: secer se ne dodaje odjednom vec na tri puta. Najpre polovina zeljene kolicine a zatim jos dva puta po cetvrtinu. Istoci se malo sire razmuti se secer i zagreje se na 35-40 celzijusa.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
fric
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 15. Septembar 2022, 09:44:59 »

Ja sam protiv dodavanja repe u vino, ali specificna tezina tvog mosta je stvarno mala.
Ovako bi trebalo: secer se ne dodaje odjednom vec na tri puta. Najpre polovina zeljene kolicine a zatim jos dva puta po cetvrtinu. Istoci se malo sire razmuti se secer i zagreje se na 35-40 celzijusa.
hvala Ibrik...
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.078 sekundi sa 22 upita.