07. Novembar 2024, 04:29:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Određivanje završetka vrenja voćnog kljuka  (Pročitano 127612 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #75 Poslato: 06. Avgust 2016, 12:13:24 »

Da, u pitanju je Oecshle. Jasno da je sve to orijentaciono,ali mi se sviđa to pravilo da odstoji par dana bez promene vrednosti i toga ću se svakako pridrzavati. Hvala jos jednom. Pozdrav!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #76 Poslato: 07. Avgust 2016, 12:03:02 »

Da, vidim po brojkama da je Oechsle skala, nego stavljam naglasak na ono moštomjer, jer će mjerenje u bilo kojoj istoj skali na refraktometru pokazati znatno drugačije vrijednosti nego na moštomjeru-areometru. Samo nakon započinjanja fermentacije, ili na njenom završetku, jer su oba uređaja projektovana za određivanje sadržaja šećera prije započete fermentacije. U konkrenom slućaju približno dvostruke kod očitanja završene fermentacije na refraktometru.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #77 Poslato: 13. Avgust 2016, 20:06:06 »

A kakva je situacija sa belim šljivama?
Znam da su sitne i slatke i da u nekom selu piju rakiju samo od belih šljiva (barem se tako priča).
Sećam se da smo pre dvadesetak godina skupili u bašti za jedan kazan i bila je super (doduše, tada mi je sve bilo super). I danas se sećam tog ukusa, bio je drugačiji.
Ne vidim zašto ne bi, ali da pitam: da li i za preradu bele šljive u rakiju važi isti tehnološki postupak koji smo već manje više svi prihvatili na ovom forumu?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #78 Poslato: 13. Avgust 2016, 20:37:18 »

Da, ona je drugačija pa time može biti interesantna na prvi utisak, ili gutljaj. Na duže staze ne baš. Nema taj profil, a pogotovo plemenitost arome kao plava šljiva, naročito neke njene sorte.

Postupak kod voćnih rakija je uvijek isti uz poneku specifičnost u postupku prerade kod pojedinog voća ili sorte. Kvalitetno, zdravo i dovoljno dozrelo voće u dobroj godini. Fermentacija po stilu kao za bijelo vino. Destilacija u skladu sa načinom isparljivosti aromatskih komponenti koje po grupama hemijskih jedinjenja gotovo da i nemaju bitne razlike.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #79 Poslato: 04. Jul 2017, 14:35:48 »

Citat
negativan uticaj neprevrelog šećera na kvalitet buduće rakije
Izuzev manje količine destilata, koji su još negativni uticaji na rakiju?
Još negde sam pročitao da je rezultat neprevrelog šećer nekvalitetna rakija.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #80 Poslato: 04. Jul 2017, 18:37:59 »

Da, dobro si pročitao.
Fermentacija se uvijek provodi do kraja kako ne bi ostalo više od cca. 0,3% šećera u materijalu koji se izlaže uticaju visokih temperatura kojim je izložen kazan za destilaciju. Šećeri su u tim uslovima glavni pokretači Mailardovih reakcija, koje se ionako dešavaju u kazanu, pa bi njegovom većom koncentracijom u većoj mjeri nastajala jedinjenja koja bi svojim većim koncentracijama negativno uticala prije svega na okus tog pića.
Uticaj bi se mogao uporediti, doduše u nešto blažoj mjeri, sa uticajem zagorjevanja kazana.    
Sačuvana

Zota
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Firefox 54.0

« Odgovor #81 Poslato: 04. Jul 2017, 19:15:19 »

To je impresija (zagorele) korice hleba?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #82 Poslato: 04. Jul 2017, 20:03:28 »

Čemu upitnik?

P.S. Nema te pa moram sam nastaviti, dok me drži i ovo gorkasto iz blatine.  Smiley
Doveo si me u dilemu pa sam prebirao po utiscima svojih čula, asocijacijama i spoznajama iz destilacije, kako bih odgovorio sam sebi na pitanje, da li bi i meni korica hljeba poslužila kao opis jer me u startu redovno asocira na nešto ugodno,  pa bi time mogao dijelom zanemariti i ono gorkasto nakon što ona malo zagori.

Kao i kod svakog pečenja uslijed reakcija šećera i aminokiselina se javljaju izuzetno prijatne arome. Kod zagaranja se zbog pretjerivanja dešava njihova degradacija ili zbog više šećera povećanje koncentracije pa stvar ode u suprotnom pravcu.

Pojava gorkog, ne gorkastog, ili neka asocijacija na pušljivo, dimljivo u negativnom kontekstu, i paleći prodoran uticaj na čula bi sigurno bili neki suhoparniji opisi uticaja. Ostali suptilniji opisi mi u slobodnijoj formi ulaze u sferu ličnih asocijacija.

Možda bi ipak išlo i na taj način, naročito što sam zagovornik uticaja otvorenog plamena. i što nosim utiske i spoznaje o doprinosu takvog uticaja. Privrženik sam i spoznaje uticaja mjere, ili onom da je tanana nit između mirisa i smrada.
Sačuvana

Zota
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Firefox 54.0

« Odgovor #83 Poslato: 04. Jul 2017, 22:07:34 »

Ja samo nisam bio siguran, može li da podseća i na to, jer može i od samog zagorevanja kljuka i/li kazana.
To je ta tanka granica, kao kod tresetnih maltova, kao kod jakih mirisa iz prirode, kao i svega vezanog za hedonizam - mera.  Thumb
Sačuvana
stevan4
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #84 Poslato: 03. Oktobar 2017, 22:42:51 »

Mene zanima i želeo bih da naucim za negativan uticaj neprevrelog šećera na kvalitet buduće rakije.

Kakva su vasa iskustva i da li je moguće da u mom slučaju ovakva situacija proizvodi vrlo loš miris i ukus.

Pozdrav!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #85 Poslato: 03. Oktobar 2017, 23:25:37 »

Citat
ovakva situacija proizvodi vrlo loš miris i ukus.
Eto naučio si, ali na žalost na svom vlastitom iskustvu.
Takva mana se ne može popraviti. Što je veća količina neprevrelog šećera i veći uticaj progorjevanja veći je i negativni uticaj na kvalitet rakije. Ponekad u blažem obliku efekat može biti samo na gorko, nešto nižeg intenziteta.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=164.msg32641#msg32641
Sačuvana

rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #86 Poslato: 04. Septembar 2018, 22:40:15 »

Jedna jednostavna i gotovo besplatna ideja za olakšati si život kod određivanja šećera prije fermentacije i određivanje završetka vrenja... 
Za ovaj posao koristim refraktometar kao na slici. Problem se javlja kad uzmem mali uzorak tekućeg dijela kljuka: on je uvijek gust i onda je nemoguće precizno očitati na skali % šećera. Iz istog razloga se ne može precizno pratiti i promjene na kraju vrenja.

Rješenje je u centrifugiranju uzorka iz kljuka u nekoj posudi pri čemu se nakon centrifugiranja kao uzorak koristi supernatant, tj. gornji- tekući dio koji se izbistri (talog koji je teži pada na dno posude). Nisam niti bio svjesan da u kući imam vrlo učinkovitu centrifugu, a vjerojatno ju većina nas ima...
Fleksa razvija 11.000 okretaja (cca 8100 g) što je i više nego dovoljno za ovaj posao. U par sekundi se talog odvaja od bistrog tekućeg dijela. Epruvete sa slike ima na eBayu za dolar, dva. (Crni Duckt tape na plastičnoj posudici je tu da ojača ovu najslabiju točku.). Aparatura se složi za manje od pola sata...

Kad se na ovaj način pripremi uzorak za mjerenje šećera, linija na kojoj se očitava skala na refraktometru je potpuno jasna, kao ravnalom povučena (kao na promotivnom slikama  Smiley )

pozdrav
Sačuvana
Robert
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 05. Septembar 2018, 12:38:13 »

Da, odlično si se dosetio. Koje vrednosti pokazuje refraktometar kada je vrenje gotovo. Pretpostavljam da nije nula u pitanju...
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #88 Poslato: 05. Septembar 2018, 13:14:12 »

Znači kad ode centrifuga,tu je radionica  Grin
Odlična ideja. Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #89 Poslato: 05. Septembar 2018, 16:04:06 »

Citat
Rješenje je u centrifugiranju uzorka iz kljuka u nekoj posudi pri čemu se nakon centrifugiranja kao uzorak koristi supernatant, tj. gornji- tekući dio koji se izbistri (talog koji je teži pada na dno posude)

Meni nije bas najasnije kako radis, aj pojasni sam postupak !

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 21 upita.