Izvinjavam se zbog male odsutnosti, peko sam rakiju. Ono do čega sam ja došao na netu je da ubacivanje enzima i grejanje mešavine žitarica i vode da bi se skrob razbio na šećer može da se izbegne tj. nije neophodno, već je neophodno duži tok fermentacije od 3 nedelje sa kvascem i da bi to dalo isti efekat, ali ga skraćuju zbog rizika da dodje do neželjenih efekata fermentacije i kvarenja smese.
Гофер, мислим да нисте у праву.
Шкроб сасвим сигурно не може да ферментира, то јест квашчева култура не може да га претвори у алкохол.
Да би то могла шкроб се мора разбити на прости шећер, малтозу.
То могу да ураде само само ензими, амилазе.
Амилаза, у траговима, има суво зрно било које житарице. Осим амилазе, зрно житарице има генетски код (тамо где је клица) где му је спремник иформација шта да чини кад му будилник зазвони, и на леђима има велики руксак са сувом храном (шкробом). Кад је зрно навлажи, и температура је повољна, зрну житарице зазвони будилник. Прво што ради је да искористи амилазе које има у траговима да разграде малу количину шкроба у прости шећер (јер ни клица нема ништа од шкроба, и њој треба једноставни шећер за храну). После овога почиње полако да расте клица али највише да се умножавају амилазе јер треба јако пуна шкроба да се пребаце у прости облик.
Млада биљка неће требати храну из руксака тек кад развије клорофил, значи тек кад клица позелени, а до тога је дуг пут.
Да би дотле стигла требаће јој цела залиха суве хране из руксака.
Зато у првој фази масовно развија (умножава) амилазе.
Наш задатак је, кад хоћемо да сладирамо житарицу, да је пустимо да направи што више амилаза а да при томе "поједе" ђто мање суве хране јер ће нама требати.
Тај тренутак настаје, грубо израчунато, у тренутку кад је клица дугачка 2/3 дужине самог зрна.
У том тренутку зрно је пуна амилаза а није још пуно појело шећера.
Тад прекидамо тај процес.
Прекидамо га брзим сушењем зрна.
Истина, можемо у том тренутку и зрно да самељемо (рецимо у машини за месо) и да га тако убазимо у процес "мајшовања", то јест укомљавања. Тад говоримо о зеленом сладу.
Најчешће се, међутим, из практичних разлога, слад осуши и на тај начин се прекида даљње клијање.
Слад, сама му реч каже, слади на језику. То је због тога што је један колича шкроба, од створених амилаза, преведена у прости шећер. Највећи део, међутим, још није, и то ћемо морати ми да урадимо у процесу укомљавања.
Укомљавње се врши тако да доводимо слад, у којем је, дакле, још пуно шкроба, на температуру оптималну за рад амилаза.
Е то је један врло компликована прича.
Постоје на хиљаде различитих "шема" мајшовања, за свако пиво се, заправо користи мало другачија шема.
То значи да се смеса са собне температуре доводи, рецимо до 50 Ц темпом повишења од 1 Ц у минути, па се на тој температури задржавамо 15 минута, па онда идемо на 60 Ц и ту остајемо пола сата, па онда на 70 Ц и тубудемо исто пола сата, после тога на 76 Ц 5 минута, па на 100 Ц, да проври, и после тога принудно брзо хлађење на 25 Ц.
То је, рецимо, скица једне могуће схеме, али има их на хиљаде, или на десетине хиљада, јер као што сам рекао свако пиво има своју шему.
О томе могу и више да напишем, али у сваком случају други пут.