29. Oktobar 2025, 15:04:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Viski  (Pročitano 259222 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 23. April 2014, 19:27:22 »

Posle perioda probe i Rada danas ispekao sa prepekom dobio 55lit na 67%. Utrošeno oko 135kg žitarica(kukuruz,raž,ječam) i oko 550 lit vode. Ukus i miris bar po mojoj proceni su dobri raž je baš osetan. Pitanje a i ako može savet za nabavku  bureta su dobrodošli.!
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 23. April 2014, 22:53:49 »

ne bi  bilo lose da nabavis dva bureta jedno  od crvenog vina a drugo  gde je vec lezala neka vocna rakija, mada ja bih isao na kockice jer kolicina nije velika. ostavi  na tom  procentu da odlezi do jeseni ako mozes ako ne s vrmena na vreme  razblazuj po neku nanju kolicinu  cisto probe radi
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #92 Poslato: 24. April 2014, 13:12:08 »

Sto se tice starih buradi od vina lili drugog pica nemam I nepoznajem nekog ko ih ima. Ali mislim da kupim novo na netu se stalno pominje nova hrastova burad za burbon viski I sl. mada na ovom forumu to uopste nije preporucljivo. Pokusacu da nadjem pintera koji mozda ima odgovor na moje traznje. Tako da ostaje I dalje pitanje koji pinter kakvo bure I sa kolikom jacinom u bure moze npr da li da ga drzim jedno tri meseca u staklu na 67 pa onda spustiti na 61 62% pa onda u novo bure dobro ovinjeno sa kontrolom na neki period.Bez obzira sto je "prvi" zeleo bi bas u buretu da sazri pa sta bude.
Sačuvana
AtillaHunt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #93 Poslato: 25. April 2014, 16:15:11 »

Posle perioda probe i Rada danas ispekao sa prepekom dobio 55lit na 67%. Utrošeno oko 135kg žitarica(kukuruz,raž,ječam) i oko 550 lit vode. Ukus i miris bar po mojoj proceni su dobri raž je baš osetan. Pitanje a i ako može savet za nabavku  bureta su dobrodošli.!
Vlado bilo bi lepo da sa nama podelis citav proces proizvodnje od pocetka do kraja. Thumb
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 25. April 2014, 17:00:15 »

ja bih  upravo  obrunuto  radio sa  nivm  buretom. prvo  dobro  ovinjavanje pa  onda nekoliko  meseci samo  u  njemu i onda u  staklu, za bure  ga ne  trebas spustati  vec ga  stvi  bas  sa tom jacinom koju imas
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #95 Poslato: 25. April 2014, 17:36:45 »

Ok za spustanje jacine posle tako sam I mislio. A Atila temperature konverzije skroba u secer je najbitnija a samim tim I najproblematicnija ako nemas sa cim. Naime prvo kukuruz na 90C pa raz I jecam na 62C pa opet na 70C pa brzo na 30C. Znam da zvuci bezveze I da neobjasnjava nesto narucito ali sam nepravio 10 proba na kojima mi je secer iz konverzije skroba tek kada sam ovo postigao dao 13-14%. Da uz sve ovo mucenje sa temp tu je I ph za konverziju 5-5,5PH a za kvasac 3,5-4Ph I obavezno vranj.

Zar nema niko savet za pintera?
Sačuvana
AtillaHunt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #96 Poslato: 26. April 2014, 08:56:53 »

Ok za spustanje jacine posle tako sam I mislio. A Atila temperature konverzije skroba u secer je najbitnija a samim tim I najproblematicnija ako nemas sa cim. Naime prvo kukuruz na 90C pa raz I jecam na 62C pa opet na 70C pa brzo na 30C. Znam da zvuci bezveze I da neobjasnjava nesto narucito ali sam nepravio 10 proba na kojima mi je secer iz konverzije skroba tek kada sam ovo postigao dao 13-14%. Da uz sve ovo mucenje sa temp tu je I ph za konverziju 5-5,5PH a za kvasac 3,5-4Ph I obavezno vranj.

Zar nema niko savet za pintera?
Vranj nije problem njega imamo! Cheesy Cheesy:Ostalo je sve problem.

Svaki proizvodjac ce reci da su njegova burad najbolja.Cene novih se krece oko  10eura/10litara.Zasto ne pogledas malo po straim domacinstvima u tvom kraju.Imas starih vinskih buradi i na netu,naslednici prodaju za mala pare jer im to ne treba.Nema veze sto je staro ti ces ga verovatno paliti pre sipanja viskija.
Sačuvana
Brankopo
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #97 Poslato: 05. Maj 2014, 22:34:23 »

У горњем посту Владимир нам се жали:
.............................
Sto se tice starih buradi od vina lili drugog pica nemam I nepoznajem nekog ko ih ima
.............................

Са малим закашњењем јављам
Владимире погледај ово :

http://www.halooglasi.com/poljoprivreda/oprema-za-gazdinstvo/drvena-burad-za-rakiju-ili-vino.o-563986.128.html
Можда буде повољно
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #98 Poslato: 05. Maj 2014, 23:09:21 »

:'( samo novo bure Thumb
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #99 Poslato: 27. Maj 2014, 13:22:05 »

gledao  sam  na  sajmu u novom sadu neka nova  burad, al  ne vredi davati  kontakta jer su  cene  extremne i  vrlo  zestoke
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #100 Poslato: 27. Maj 2014, 21:04:34 »

Kupio ovinio napunio sad cekam

Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #101 Poslato: 10. Septembar 2014, 16:07:48 »

Pošto očajno vreme traži očajne mere ( nema grožđa u vinogradu pa sam rešio da pečem domaći viski _ hvala emisiji na Diskaveriju o tajnim destilerijama u Ameriki  Grin ) molim odgovor na sledeće pitanje : mogu li da , umesto što bi samleo kukuruz ili pšenicu , jednostavno da kupim već samleveno zrnevlje  na pijaci (mekinje ) ?
Hvala na odgovoru !
Sačuvana
Zota
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Server 2003
Browser:
Firefox 31.0

« Odgovor #102 Poslato: 10. Septembar 2014, 16:24:48 »

Nisam nikakav stručnjak u proizvodnji viskija, ali mislim da vam je za početak potreban slad. A, da bi ste ga dobili potrebna su proklijala zrna (kukuruza, ječma, šta već planirate da koristite kao sirovinu) koja se suše i melju. Ali, da na pametujem ja, odgovoriće već neko iskusniji i stručniji.

Veliki pozdrav i podrška!
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #103 Poslato: 10. Septembar 2014, 16:49:45 »

Moze ali ako vec pravis nesto onda bi bilo dobro da znas sta je samleveno. Slad je obavezan i to od pivskog jecma jer sadrzi najvise amilaza potrebnu za konvertovanje skroba u secer.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #104 Poslato: 10. Septembar 2014, 19:57:28 »

Hvala na odgovorima!!!!
Nemam sada vremena , ali ću ga naći i pročitati natenane sve stranice o proizvodnji domaćeg viskija.
Danas je , igrom slučaja , u pomenutoj emisiji na Diskaveriju objašnjeno kako to oni tamo rade : žito( ili ječam) stave na nepropusnu tkaninu pa ga namoče , pa ga prekriju platnom koje prskaju vodom i sve to na suncu Južne Karoline. Kada proklija , dimi se 24 sati hrastovim cepanicama radi boljeg šmeka. Nisam primetio da ga melju , ali stave baš dosta šećera u kominu.
P.S. Od kada sam objavio ukućanima da ću da pravim domaći viski , počeli su da me zovu Amerikanac.... Cheesy
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.192 sekundi sa 21 upita.