03. Decembar 2024, 18:36:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kako napraviti barik drvo?  (Pročitano 69982 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Peđa
Gost
« Odgovor #15 Poslato: 24. Decembar 2008, 19:38:44 »

Nisam siguran da bi postigao te efekte. Iskreno, nisam tako nikada eksperimentisao.
Pokušaj u ENOVITIS-u u Tpoli. Imaju sve vrste čipseva, samo što su najmanja pakovanja 3,5 kg. Mada, ni to nije problem, ili sa nekim podeliš, ili ostaviš za sledeću godinu.
I, obavezno izmeri alkohol u vinu!!!
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 24. Decembar 2008, 19:58:58 »

ja sam probao prosle godine da barikiram vino cipsom i razocarao sam se jer je daleko od onog mirisa kada stoji u barik buretu jer uz svu moju zelju da osetim miris barika u mom vinu naslucivao se samo u tragovima i to sto je cips bio m+ jace nagoreo
Sačuvana

Peđa
Gost
« Odgovor #17 Poslato: 26. Decembar 2008, 14:16:28 »

Barik bure je neprikosnoveno, ali i sa čipsom se mogu postići dobri rezultati. Pokušaj da povećaš količinu čipsa ili vreme odležavanja, sve dok ne dobiješ vino po svom ukusu.
Sačuvana
alekovin
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #18 Poslato: 28. Decembar 2008, 02:45:51 »

Zena zaista ne moze da ceka ali crveno vino na stolu moze, ne smeta mu sto ce se zagrejati, tako se i pije.  Thumb
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #19 Poslato: 28. Decembar 2008, 12:30:40 »

Drago mi mje da je moj stari prijatelj i odličan stručnjak i poznavalac tehnologije alekovin, prisutan na ovom forumu, imaćemo svašta da naučimo i saznamo od njega, zato ga molim da prevaziđe lenjost kucanja, pa da krene sa malo više priče. Dobrodošao prijatelju i kreniii. Peca!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Peđa
Gost
« Odgovor #20 Poslato: 30. Decembar 2008, 23:27:43 »

ALEKOVIN, Peca te je nahvalio, 15 minuta mi je pričao o tebi! Puna usta hvale, da si neozbiljan, vetropirast, i mnogo drugih pohvala. Thumb
Na tebi je da to opravdaš.   Cheesy
Sačuvana
bačvar Hrvoje
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #21 Poslato: 23. Januar 2009, 20:24:35 »

Vezano za pravljenje enoloških trijeski,chipsova i sl.
Ime mi je Hrvoje Pepelko i imam svoj obrt za proizvodnju hrastovih bačava, cvjetnjaka i hrastovih enoloških trijeski.
Firma mi je u Đurđenovcu(Hrvatska). Vrlo mi je zanimljiva ova diskusija o hrastovim alternativama.Ja sam prvi i jedini proizvođač
hrastovog chipsa na prostorima biše Yu., a sada proizvodim enološke trijeske(150x20x10 mm) u tri paljenja M,M+ i H. Tehnologiju sam
kupio od jedne francuske bačvarije i mogu vam reći da i nije tako jednostavno kako vam se čini. Za svako paljenje su različite temperature i vrijeme trajanja paljenja. kako surađujem s enolozima mogu vam reći da sam s trijeskama postigao izvanredne rezultate na natjecanjima u hrvatskoj, posebno u crnim vinima,rakiji šljivovici i wiliamovki.Interes mi je plasirati ove proizvode
na vašem tržištu. Možda nekoga zanima. Cijena je povoljna i može se zaraditi.
Pozdrav!
Sačuvana
bačvar Hrvoje
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #22 Poslato: 25. Februar 2009, 18:17:22 »

Decki! Nemojte se zavaravati da se to samo istruze, ispali i natopi vodom. Za barrique drvo prvo moras imati hrast koji se prirodno susi minimalno 2 i maksimalno 3 godine. Radi prirodnog izdvajanja stetnih tanina. Moja bacvarija specijalizirana je za proizvodnju bacava od 5 do 100 litara samo radi toga jer u Hrvatskoj ljudi nemaju para za prave barrique bacve cija cijene  je oko 400 eura komad. Vecina vinara koristi inox kontejnere radi lakseg odrzavanja i veceg kapaciteta. Tehnologija izrade trijeski je vrlo komplicirana, jer ispaljivanjem na odredjenim temperaturama dolazi do kemijske reakcije izmedju tanina i fenola u hrastu, radi toga se hrast i koristi za dozrijevanje vina. Triijeske su kvalitetnije od chipsa, jer chips je strugotina, a trijeska je kompaktna masa hrasta debljine 1 cm.
Sve ima svoje...........
Sačuvana
goran011
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0

« Odgovor #23 Poslato: 26. Februar 2009, 11:11:31 »

Imam jedno pitanje.
Narucio sam  chips iz Petrovaradina (za probu nekih 200g -  isporučuju u svim količinama)i cekam da stigne Siti ekspresom.
Da li je potrebno tako dobijeni chips posebno pripremati (ovinjavati ili potapati u vodi) ili je dovoljno samo potopiti u vinu i cekati.
Koliko dugo?
Sačuvana
tdragickica
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #24 Poslato: 26. Februar 2009, 15:26:40 »

Pozdrav svim forumasima. Pitanje za Hrvoja bacvara! Kako da mi odavde iz Srbije dodjemo do tvojih proizvoda?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #25 Poslato: 26. Februar 2009, 15:36:56 »

Imam jedno pitanje.
Narucio sam  chips iz Petrovaradina (za probu nekih 200g -  isporučuju u svim količinama)i cekam da stigne Siti ekspresom.
Da li je potrebno tako dobijeni chips posebno pripremati (ovinjavati ili potapati u vodi) ili je dovoljno samo potopiti u vinu i cekati.
Koliko dugo?

Nema pripreme, ide direktno u vino u kolicini od 100 do 200 grama na 100 litara vina. Pretpostavljam da ces dobiti neko uputstvo sa posiljkom...
Koliko treba da cekas? Dok ne budes zadovoljan vinom whistlefly
Probas svako malo pa kad budes smatrao da je vino dobro izvadis cips...
Sačuvana
goran011
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0

« Odgovor #26 Poslato: 27. Februar 2009, 08:48:22 »

Hvala Dioda na obavestenju isprobacu chips na nekih 50l vina za probu pa cu vam javiti  neka svoja zapazanja
Sačuvana
bačvar Hrvoje
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #27 Poslato: 03. Mart 2009, 08:16:20 »

Trenutno tražim ozbiljnog distributera za područje Srbije.Onaj koji ih prodaje prva je ruka i može kontrolirati cijenu.Manje količine šaljemo poštom.Ponovo bih napomenuo da je bitno vrijeme kada su enološke trijeske toastiraju. Najbolji su efekti kada su što svježije.Od mene u Hrvatskoj i BiH najviše i uzimaju jer ih pržim neposredno prije slanja.Najgore je kada chips ili trijeske dugo stoje na skladištu,bez obzira kako upakovane bile.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 30. Mart 2010, 21:25:08 »

Ako ne zelimo barik vino vec samo da malo odlezi sta biva u inoxu a sta u obicnim drvenim buricima!
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #29 Poslato: 31. Mart 2010, 12:46:50 »

Pa ako odlezi u inoxu vino ce "omeksati" ali nece poprimiti arome,dok u drvenom ce takodje omeksati ali ce poprimiti arome hrasta.Da bi se dobilo barik vino,ono mora da odlezava u barik buretu.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.038 sekundi sa 21 upita.