28. Oktobar 2025, 20:29:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kako napraviti barik drvo?  (Pročitano 73894 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 31. Mart 2010, 16:32:32 »

Pa koja je svrha inox barika kad to nesmes napisati na etiketi boce!?Potopimo obicmo drvo od hrasta poprimi mirise i overvure!
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18

« Odgovor #31 Poslato: 07. April 2010, 13:11:03 »

Pa koja je svrha inox barika kad to nesmes napisati na etiketi boce!?Potopimo obicmo drvo od hrasta poprimi mirise i overvure!

to je u biti patvorenje vina i imitacija pravog odlezanog vina iz drvenih bacava a cilj cuvanja vina u drvenim bacvama nisu mirisi i okusi drva nego dozrijevanje vina..
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 07. April 2010, 14:29:52 »

Ma znam ja to nego sam to rekao iz zezanja.Nego zasto ne bi smo to sam vec pitao stavili cips u drveno obicno bure!?
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18

« Odgovor #33 Poslato: 07. April 2010, 14:44:58 »

Nego zasto ne bi smo to sam vec pitao stavili cips u drveno obicno bure!?

prijatelju ne razumijem ovo pitanje.. Huh? pojasni..
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 07. April 2010, 20:26:57 »

Pa umesto da pravimo barik bure,napravimo obicno hrastovo bure i u njega stavimo cips sta ce biti!
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18

« Odgovor #35 Poslato: 07. April 2010, 20:50:21 »

Pa umesto da pravimo barik bure,napravimo obicno hrastovo bure i u njega stavimo cips sta ce biti!

bit ce relativno bolje ali to ti se ne isplati jer ako vec kupujes drvenu bacvu isto tako mozes kupiti i barrique bacvu jer jedina razlika je sto je ova iznutra spaljena dok ova nije uopce, tj. tek toliko da se mogu savinuti duzice a to je vrlo malo i nema utjecaja na vino. ali sve gdje se stavlja cips je imitacija i to vino nikada nece biti ono sto bi zapravo trebalo biti, ni po kvaliteti ni po tehnologiji..
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 08. April 2010, 23:28:00 »

Shvatam ali cena je drugacija i barik bure se koristi JEDNOM!
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #37 Poslato: 09. April 2010, 00:28:07 »

pokazalo se da za vino nije dovoljan samo kontakt sa drvetom već je odležavanje u buretu ili bačvi složen proces u kome male količine kiseonika koje ulaze između duga imaju određenu ulogu u hemijskim procesima.
pošto se radi o malim količinama kiseonika a da bi se izbegle štetne posledice oksidacije, vrši se strogo kontrolisano ubacivanje kiseonika u inox sudove sa čipsom(običnim ili nagorelim) gde se imitiraju uslovi starenja vina u buradima i takav postupak se naziva mikrooksidacija.
s druge strane ako se nagoreli čips stavi u drveno bure to i nije tako loša ideja jer bi se onda mikrooksidacija obavljala prirodnim putem ali ako je novo bure onda bi u vino ekstrahovale mirisne materije i iz bureta i iz čipsa pa da ne bude mnogo
ako se radi o nekom starijem buretu mislim da bi to bila dobra kombinacija
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 09. April 2010, 13:57:31 »

Pa ako je novo stavimo manju kilicinu ili sa manjim stepenom nagorelosti!
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18

« Odgovor #39 Poslato: 09. April 2010, 20:35:01 »

Shvatam ali cena je drugacija i barik bure se koristi JEDNOM!

nije istina, barik bacva se moze koristiti vise godina, obicno je to do 5 godina, ovisno sto se zeli dobiti, tj. koja jacina aroma i mirisa u vinu. ali poslije tog perioda se bacva moze rastaviti, sastrugati iznutra par mm i opet spaliti po zelji.

pokazalo se da za vino nije dovoljan samo kontakt sa drvetom već je odležavanje u buretu ili bačvi složen proces u kome male količine kiseonika koje ulaze između duga imaju određenu ulogu u hemijskim procesima.

to je primarna funkcija svake drvene bacve i najbolja! sve ove ostali gluposti i barici su novosvjetski trendovi i pomodarstvo koje se nazalost prosirilo i na ostatak svijeta ali danas se opet izbjegava i pravi vinari opet pocinju koristiti vece i nepaljene drvene bacve sto je definitivno najbolja opcija! da li uopce znate sta znaci "barrique" na francuskom?

pošto se radi o malim količinama kiseonika a da bi se izbegle štetne posledice oksidacije

gotovo je nemoguce da vino oksidira u drvenoj bacvi, naravno ako je bacva uvijek do vrha puna vinom.

gde se imitiraju uslovi starenja vina u buradima

ovo je velika istina, IMITIRAJU se uvijeti a to kod pravih i iskrenih vina ne prolazi.. Cool
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 09. April 2010, 21:03:11 »

nije istina, barik bacva se moze koristiti vise godina, obicno je to do 5 godina, ovisno sto se zeli dobiti, tj. koja jacina aroma i mirisa u vinu. ali poslije tog perioda se bacva moze rastaviti, sastrugati iznutra par mm i opet spaliti po zelji.

Da ali to nije pravi barik to je kao podgrejani krompir pire!Mada se slazem sa tobom da je klasika najbolja stvar!Pa citao sam kako je dim i gares stetno za coveka pa koji ce nam moj taj barik.Stvarno!?
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18

« Odgovor #41 Poslato: 09. April 2010, 21:54:34 »

Da ali to nije pravi barik to je kao podgrejani krompir pire!Mada se slazem sa tobom da je klasika najbolja stvar!Pa citao sam kako je dim i gares stetno za coveka pa koji ce nam moj taj barik.Stvarno!?

nije to bas tako.. mogu se koristiti i razne kombinacije starosti bacava i svejedno je barrique. makar taj naziv barrique imamo i koristimo na etiketama jedino mi balkanci, razvijeniji vinski svijet to nema - francuzi, njemci, itd. opcenito, za mene je barrique los jer daje umjetnu notu vinu, a to je nota dima, spaljenog, vanilije.. ima mnogo vina u kojima se sorta niti ne prepoznaje, kao da pijes neki sok od drva, koma! :'(
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #42 Poslato: 09. April 2010, 22:36:40 »

"gotovo je nemoguce da vino oksidira u drvenoj bacvi, naravno ako je bacva uvijek do vrha puna vinom."
s tim se slažem, zato se bačve s vremena na vreme dopunjavaju vinom.
navedeni moj citat se odnosio na inox sudove što se vidi iz daljeg teksta u postu.mikrooksidacija se vrši preko uređaja koji mere i kontrolišu količinu ubačenog kiseonika upravo da ne dođe preteranog izlaganja vina.
a to da je imitacija jeste.još ako za to čuju kinezi...
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 09. April 2010, 23:57:39 »

Pa to sami rekao za  dim i garez em je druga aroma em je stetno!
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.18

« Odgovor #44 Poslato: 10. April 2010, 09:30:27 »

Pa to sami rekao za  dim i garez em je druga aroma em je stetno!

pa ne udises ti dim i garez kada pijes vino.. Scratchhead
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.099 sekundi sa 21 upita.