peceni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 59
|
 |
« Odgovor #105 Poslato: 01. Novembar 2016, 18:10:07 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
promaja
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #106 Poslato: 22. Oktobar 2017, 14:44:11 » |
|
I... kakva je ispala smokvovaca 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nellinho
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #107 Poslato: 13. Avgust 2019, 20:30:21 » |
|
Dobar dan svima! Nadam se da je ovo mesto pravo mesto za ovakvu temu. Imam biznis ideju i voleo bih ako bi neko mogao da pomogne savetima. Da ne duzim previse, moja zena je iz Azije i razmisljao sam da odem tamo i krenem sa proizvodnjom rakije od njihovog voca. To je tropsko voce, mango, papaja, ananas, kokos... Oni cak i imaju jako pice od kokosa. Sam ne mogu to da sprovedem u delo, i bio bi mi potreban neko da ide sa mnom. Ako neko misli da je ideja smesna, da nije profesionalno ili kako god, molim vas da mi iznesete cinjenice. Nadam se da ce neko odgovoriti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #108 Poslato: 13. Avgust 2019, 22:35:42 » |
|
Dobar dan svima! Nadam se da je ovo mesto pravo mesto za ovakvu temu. Imam biznis ideju i voleo bih ako bi neko mogao da pomogne savetima. Da ne duzim previse, moja zena je iz Azije i razmisljao sam da odem tamo i krenem sa proizvodnjom rakije od njihovog voca. To je tropsko voce, mango, papaja, ananas, kokos... Oni cak i imaju jako pice od kokosa. Sam ne mogu to da sprovedem u delo, i bio bi mi potreban neko da ide sa mnom. Ako neko misli da je ideja smesna, da nije profesionalno ili kako god, molim vas da mi iznesete cinjenice. Nadam se da ce neko odgovoriti.
Probala sam taj lambanog od kokosa sa filipina,kako ga već nazivaju.Podseća me na arak i liker od kokosa ujedno. Ono što bi u svemu tome bilo najbitnije jeste malo više naučiti o samoj sirovini a onda i kako se u skladu s tim ponaša u fermentaciji i destilaciji. Šećeri,kiseline,eterična ulja,pektinske materije,sadržaj tanina.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
nellinho
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #109 Poslato: 14. Avgust 2019, 13:51:03 » |
|
Hvala na odgovoru blue_moon. Jeste, lambanog, ali nikada nisam probao. Zena je malo istrazivala i nije naisla na nesto slicno, pa mi se ucinilo interesantno. Trazio sam i po netu, isto nisam mogao da nadjem. Ima vodke sa raznim ukusima, ali proizvod od voca, kao lambanog, nisam nasao.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
spaske80
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #110 Poslato: 22. Mart 2021, 11:18:05 » |
|
Postovanje,
evo ja ovaj forum citam vise godina ali tek pre par dana sam sebi kupio prvi kazan, pa sam odlucio da svoju teoriju petvorim u praksu. Imao sam ja i pre toga nesta vise iskustva, ali je to baziralo samo na ruskoj sljivi (dzenariki), a sad sam se odlucio da malo te svoje teorije pretvorim u praksu za juzno tropsko voce.
3.3.2021 ukomio malo vise od 20 kg banana. Banane sam ogulio, izgnjecio i stavio u sud. Kako nisam bio previse upoznat sa enologijom i postupkom dodavanja enzima i kvasaca, a nisam ih tad ni imao, sam postupak uradio bez toga. Fermentacija je bila zatvorenog tipa sa vrenjacom i sa kontrolisanom temperaturom od 17 stepeni.
E, moja najveca greska je bila u tome sto ja nisam provjerio da li se je fermentacija zavrsila (nisam imao sirometar, a u sudu se nije nista culo), pa sam posle 18 dana fermentacije neucekano krenuo sa destilacijom.
Rezultat: nije izaslo ni litar destilata, a izlasla je kiselkasta voda ukusa patoke ali predivnim mirisom banane. Prve kapi prvog destilata su pokazivale cak i manje od 10 % alkohola. Ja sam nekako svjesno ocekivao, da ce prerani prekid fermentacije znaciti manju kolicinu alkohola, ali sam ostao zapanjen, kad sam video, da alkohola uopste nije ni bilo i da je to sto je izaslo vise manje samo na neki nacin kondenzovana voda sa mirisom banane.
Vjerovatno trebam sledeci put koristiti pektolinske enzime i kvasac, ali pitanje ostaje, kako to, da nije izaslo ni malo alkohola ili ako ga je vec i bilo, on je ostao neprimjetan u skali ispod 10 stepeni.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brboslav
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #111 Poslato: 22. Mart 2021, 12:41:31 » |
|
Pa nemoj se ljutiti, ali posle toliko godina citanja napraviti ovoliko elementarnih gresaka...  Da bi dobio alkohol potrebni su ti kvasci. Kod domaceg voca mozda sebi mozes i dopustiti "luksuz" da ne stavis selekcionisane kvasce jer divljih ima na pokozici voca pa ce kako tako odraditi posao, ali kod juznog voca tesko... Prvo, pitaj boga da li od divljih kvasaca ista prezivi prekookeansko putovanje a i verujem da je to voce toliko nakljukano pesticidima da bi uopste stiglo do nas, da tu nema ni k od kvasaca. A i da je kojim slucajem nesto ostalo - to si ogulio i bacio  A drugo, bez siromera i alkometra ni ne pomisljaj na neku ozbiljniju destilaciju. To ti je modni must have za ovu rabotu. Ja sam zapravo iznenadjen da si dobio i tih 10% A cuo sam i da je banana sklona zagorevanju pa i na to treba obratiti paznju... pozz
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
spaske80
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #112 Poslato: 22. Mart 2021, 14:47:06 » |
|
Ma nema nikakve ljutnje. Bez gresaka, nema niti ucenja niti napretka. Neznam zasto sam ipak mislio, da ce fermentacija sa divljim kvascima dati bar nekoliko alkohola. Sto se tice zagorijevanja, o tome nije bilo ni traga. Imam kazan sa mjesalicom, pa je to dosta pomoglo a i komina je bila dosta tecna, tako da mi nije ni trunkicu zagorilo. U sledecu kominu sigurno idu kvasci i enzimi, jedino me muci cinjenica da je ukomljeno i 85 kg klementina ali isto tako bez kvasaca.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
solevac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #113 Poslato: 23. Mart 2021, 06:52:23 » |
|
Sve što u sebi sadrži skrob i šećer, tj. u to spada veći deo celokupne prirode, vešta ruka može iz toga proizvesti alkohol. Medjutim, nije svaki alkohol za uživanje, jer alkohol ima i druge upotrebne vrednosti, na primer u medicini ili aerodinamici. Šta hoću da kažem, sve mi se nekako čini da Bog nije stvorio bananu, jagodu, dinju, limun, smelo u ovaj spisak ubacujem i kupinu, lubenicu za spravljanje rakije 
|
|
|
Sačuvana
|
Хегел моли свога пријатеља Шелинга да га посаветује где би се у Јени могао јефтино настанити, тј. да то место буде близу где има једноставне хране, много књига и „ein gutes Bier“.
|
|
|
spaske80
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #114 Poslato: 23. Mart 2021, 11:01:13 » |
|
Sve što u sebi sadrži skrob i šećer, tj. u to spada veći deo celokupne prirode, vešta ruka može iz toga proizvesti alkohol. Medjutim, nije svaki alkohol za uživanje, jer alkohol ima i druge upotrebne vrednosti, na primer u medicini ili aerodinamici. Šta hoću da kažem, sve mi se nekako čini da Bog nije stvorio bananu, jagodu, dinju, limun, smelo u ovaj spisak ubacujem i kupinu, lubenicu za spravljanje rakije  Svakako postujem svacije misljenje, ali ja sam jedan od onih koji treba da proba kako bih dosao sam do nekih zakljucaka. Ako bih ljudi tako mislili i oslanjali se samo na "cini mi se" pretpostavke, onda ne bih ni bilo napretka u civilizaciji. Neznam, mozda sam ja onaj nepopravljivi pionir, koji gura dalje ali sam siguran da se savrsenstvo stvara samo sa praksom i ucenjem na greskama.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
solevac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #115 Poslato: 23. Mart 2021, 13:21:50 » |
|
Ananas je već druga priča, on veoma lako zadrži svoj egzotični muskat i u destilatu. Nisam one voćke tek tako pobrojao. Banana je u komini, ono što je jabuka u pomijama, stavljaju je da bi digli prirodni šećer u takozvanim mešanim kominama, koje bi ja opet nazvao pomijama. Ima fundamentalne razlike izmedju pomija i komina, mnogi nažalost misle da je to isto. Kupinu sam i ukomljavao i macerirao, i bajao sam joj i ništa? Neko je nekad, mnogo, mnogo iskusniji od mene, davno na ovom forumu napisao, da se od bobičaastog voća prvo mora napraviti vino, pa tek onda da se peče. Nisam to probao, ko jeste, bilo bi dragoceno iskustvo za sve nas da se to ovde napiše. Probao sam i kupovnu kupinu, ne sećam se ko je radio tu kupinu, i prvo što mi je palo na pamet, ne, nije moguće da kupina ovoliko zadrži aromu u destilatu. P. S. Oduvek su bile fascinantne iskrene žrtve koje su date za napredak i povećanje ljudskog dobra u svetu, ali za napredak, a ne za nešto što se već odavno zna i što može da se podvede pod domen Topla voda. Učenje na sopstvenim greškama je u mom životnom iskustvu, jedino istinsko učenje, tako da taj put u avanturi duha, ukusa i senzacija toplo i srdačno pozdravljam.
|
|
|
Sačuvana
|
Хегел моли свога пријатеља Шелинга да га посаветује где би се у Јени могао јефтино настанити, тј. да то место буде близу где има једноставне хране, много књига и „ein gutes Bier“.
|
|
|
|