12. Februar 2025, 15:00:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakije od južnog, suptropskog, tropskog voća...  (Pročitano 125447 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 24. Februar 2015, 19:24:26 »

Daje ga terpen limonen zastupljen u visokim koncentracijama koji predstavlja nekih 80% smjese koja se naziva eteričnim uljima narandžine kore, samo onog obojenog dijela. To je ono magličasto sa nijansama plave boje što pliva u rakiji. Ima ga i na površini jer je slabije rastvorljiv u vodi. Naročito se taj efekat pojačava sa svim esterima masnih kiselina koji su lako isparljivi i onim naslagama koje su pare jačeg alkohola ili prvenca pokupile sa bakarnih površina prethodne destilacije. To je ono što pliva i ono što si spominjao u ostalim bojama.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dimy
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 21. Decembar 2015, 19:33:22 »

Pozdrav svima, nov sam na forumu, citao sam dosadasnje postove u vezi sa rakijom od kivija.
Imam svoj kivi u dvoristu koji je rodio dobro, po mojoj proceni oko 200l
Obrao sam ga u novembru i poredjao na spratu kuce na temperturi od oko 21 stepen, kivi je sada sazreo i planira da pocnem da ga ljustim i mikserom meljem, ali mi treba strucan savet, dakle koliko kila secera i koliko litara vode da dodam?
Molio bi sve iskusne da pomognu sa savetom, ja krecem polako da ljustim kivi Cheesy
Sačuvana
PAJCAN
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 17. Januar 2016, 19:54:07 »

Želim prvo da Vas pozdravim sve koji provode vreme ovde i pomažu odnosno dele nesebično svoje znanje. Godinama pratim Vaše teme razgovore i da budem iskren dosta toga sam naučio i uz pomoć raznih nesebičnih ljudi 10-godina proizvodim dosta kvalitetnu rakiju.
Napominjem da sve što znam i sve što sam uspeo nije moja pamet samo sam uvek spreman da sasliušam dobar i pametan savet.

Moje pitanje je sledeće. Dali neko od Vas ima iskustva sa pečenjem rakije od BANANE......ja sam već takoreći na pola posla komina je u pola vrenja......svaka bi mi pomoć, sugestija dobro došla........zahvaljujem unapred.
Sačuvana
PAJCAN
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #93 Poslato: 25. Januar 2016, 15:51:14 »

Bez obzira što nisam dobio nijedan odgovor, komina je pri kraju, verovatno je pečem za dva dana.

Za sada sam zadovoljan celim tokom fermentacije.

Podeliću ovde iskustva nesebično.............možda nekom pomognem......Smiley

Javljam se dalje........ Grin
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 25. Januar 2016, 18:28:15 »

Žao mi je nisam imao iskustva sa  južnim voćem pa bolje ne lupetati,ali fermentacija je fermentacija. gde si držao kominu,da li si imao konstantnu temperaturu. javi šta si uradio
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #95 Poslato: 25. Januar 2016, 20:19:06 »

U pravu je dekara. Fermentacija je fermentacija, pa kada ona teće na ispravan način, kod bilo kog voća, onda se ništa ne dira nego se samo prati i čeka njen završetak da bi se uradila destilacija. Zato je i izostao odgovor jer više nema pomoći i sugestije, u toj fazi. Druga bi stvar bila da si pomoć tražio prije nego je započela, a ne u pola vrenja. Raduje me da želiš podijeliti svoja iskustva sa nama,  Thumb pa pitaj pravovremeno ako te nešto zanima. Vjerujem da će se uvijek naći neko ko može biti od pomoći.     
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
svetlana888
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 44.0

« Odgovor #96 Poslato: 01. Mart 2016, 16:36:05 »

Pomaze Bog svima.
Evo dodjoh na ovaj forum, posto sam videla veselu ekipu ovde,koja zna znanje a posto sam tek pocetnik red je da se predstavim.Moje ime je Svetlana i juce sam stavila u bure prvi deo komine od pomorandzi,mandarina i grejfuta.Grejfuta je bilo najmanje mozda 2kg bez kore,oko 15 kg mandarina deo sa korom i oko 10kg pomorandzi bez kore.Mislim da sam napravila gresku mozda ne ali  stavila sam i oko 10 kg oljustenih bananau isto bure. Posebno u drugo  sam stavila samo banane oljustene i praktikovacu da tu budu samo banane.
U prilici sam da svake nedelje dodjem do odredjene kolicine banana,pomorandzi mandarina, bude ponekad ananas,mango kivi.To je sve voce koje nije za ljudsku ishranu,natrulo,sa flekom,gnjileno,i posto sam protiv bacanja hrane dosla sam do zakljucka da probam da napravim rakiju od toga.

Takodje stize mi i kolicina ,cvekle,sargarepe, i jabuka.Ne znam da li moze i ta sirovina sem jabuka za nju znam da se koristi za rakiju?
Puno bi mi znacilo da uspem u ovom eksperimenatalnom delu iz prostog razloga jer bih imala mogucnost da tu rakiju kasnije prodajem,osmislila sam i pakovanje u cokanjcicima, sa zalivenim voskom da se zatvori,jer bi to bila iskljucivo prodaja u humanitarne svrhe i ljudima koji ne pitaju za cenu.Sad sve radim rucno i koristim usluzno burad i kazan za pecenje.
Moje pitanje je
Da li se mora sve ljustiti?
Cula sam da mogu da zamrznem banane i pomorandze do prepeka gde bih to posle ubacila u kazan zbog arome.Da li je to dobar savet?
Ovde sam procitala o suvim korama pomorandze i cvetovima ruza,i to mi se jako svidelo kao ideja.
Koliko mogu da drzim kominu pre pecenja ako svake nedelje mogu da ubacim u burad kolicinu od 10 do 15 kg voca?
Sme li se mesati sve zajedno ili se ipak drzati nekog reda?
Oprostite na pitanjima ali ja se prvi put sad sama srecem sa ovim jedino sam tati pravila drustvo da pecemo rakiju ali to bese davno i ostavljali smo kominu samo od naseg grozdja
Toliko od mene  Smiley
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #97 Poslato: 01. Mart 2016, 20:43:05 »

Bog ti pomogo.  svaki dan bi trebala ubaciti neku količinu a ne 10 kg nedeljno. najbolje da stavljaš u hladnjak pa kad skupiš količinu zavisi koliki je kazan staviš sve odjednom
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #98 Poslato: 03. Mart 2016, 22:16:14 »

...Da li se mora sve ljustiti?...
Mora jer citrusi imaju na kori onaj bijeli dio, albedo, koji je inače gorak jer u visokim koncentracijama sadrži jedinjenja koja bi negativno uticala na kvalitet destilata. Zato se u kulinarstvu koristi samo tanko naribana obojena kora, pazeći da se ne zahvati bijeli dio. Slična stvar je i kod banane.
Citat
Cula sam da mogu da zamrznem banane i pomorandze do prepeka gde bih to posle ubacila u kazan zbog arome.Da li je to dobar savet?
Nije, ali bi bio dobar da to što zamrzavaš, nakon nakupljene količine za jednu posudu, staviš na fermentaciju kako je ne bi dopunjavala tokom trajanja. To bi bio postupak koji vodi boljem kvalitetu fermentisanog materijala, a u konačnici i destilata.  
Citat
Ovde sam procitala o suvim korama pomorandze i cvetovima ruza,i to mi se jako svidelo kao ideja.
Oboje osušeno daje genijalan miris koga prije svega čine terpeni iz eteričnih ulja što će se destilacijom prenijeti u dobiveno piće. Samo nemoj pretjerivati jer tako se može doći do granice negativnog uticaja.
Citat
Koliko mogu da drzim kominu pre pecenja ako svake nedelje mogu da ubacim u burad kolicinu od 10 do 15 kg voca?
Ako misliš na dodavanje voća u posudu u kojoj se odvija fermentaciju onda smo ti već odgovorili. Tako se ne radi jer se dobiva lošiji kvalitet nego se veličina posude prilagođava količini voća. Ako misliš na čuvanje frementisanog materijala dok se ne nakupi količina za jedan kazan, onda ako se baš mora sve to treba držati na maksimalno nekih 10 stepeni temperature i potpuno zatvoreno bez prisustva kiseonika. Par sedmica ne bi trebalo predstavljati problem u normalnim okolnostima, ali kod tebe one nisu normalne jer način na koji dolaziš do voća u ovoj humanoj namjeri nije pogodan za tako nešto. U stvari nosi izuzetno visok rizik zbog bakterija, plijesni i drugih mikroorganizama prisutnih na takvom voću. Rizik se ne može izbječi ni sa maksimalnom pažnjom u odstranjivanju trulog dijela.  
Citat
Sme li se mesati sve zajedno ili se ipak drzati nekog reda?
Ako se može uvijek je preporuka odvojeno, ali citrusima zbog gotovo identičnog hemijskog sastava neće smetati i miješanje. Za bananu je druga stvar, njoj bi u fermentaciji zbog lošeg pH koristilo miješanje sa voćem. Govorim isključivo sa aspekta fermentacije banane. Ne znam kako bi neka njena količina djelovala na drugi dio mješavine u ovoj priči. Pretpostavljam ne previše negativno, tako da bi i to moglo ići u umjerenim proporcijama.  
Toliko od mene, za sada.  Wink  Thumb
Sačuvana

svetlana888
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #99 Poslato: 05. Septembar 2016, 12:45:16 »

Rakija od grejfuta mi je ostala posto imam samo 150 kg komine,  koje sam ostavila za sledece pecenje. Uglavnom ovaj posao ce biti izgleda moja buducnost. Nemam posude za stavljanje jer sam morala da zajmim i burad i poklopce, tako da sad moram prvo to da nabavljam, Za sad sve sto sakupim od voca, obradim za kominu i prinudjena sam da stavljam u balone od vode u srazmeri tkvoj da momgub staviti seser i zatvorim hermeticki da saceka bure Smiley A tek vino.............. zao mi je sto ono ne moze da se stavlja deo po deo jer je vec nekoliko balona pretvoreno u sirce. I nikako da naucim, kako da ga ostavim posto bih zelela da probam da ga stavlim sa aromaticnim biljem
Sačuvana
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 59

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #100 Poslato: 22. Septembar 2016, 18:36:47 »

da li je neko pekao rakiju od smokve? kakva su vasa iskustva? skupio sam smokve za 3 mala kazana od 30l.  Grin Grin Grin
Sačuvana
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #101 Poslato: 25. Septembar 2016, 07:44:32 »

sad imam 3 ta mala kazana smokve pa javljam rezultate posto nema odgovora na moje upite. naravno da nisam dodavao secer. Laugh Cheesy Grin
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 25. Septembar 2016, 11:15:05 »

Thumb Podrazumijeva se, ponekad uspijem čitati između redova.
Hajde napiši za smokvu. Imam jednu u dvorištu, sjevernije područje, pa mi kao vrhunac prerade ostaje jedino slatko od cijelih plodova... mmmmm  Wink
Sačuvana

peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #103 Poslato: 07. Oktobar 2016, 22:07:07 »

Prosli vikend sam pekao prvi kazan smokve. Kao sto rekoh imam mali kazan od 30l, stavio sam oko 25l dzibre od smokve, stajalo je oko mesec dana. Otprilike toliko sam drzao i jabuku i sljivu u buricima pre pecenja. Uglavnom sam dobijao izmedju 4 i 5l, meke rakije od sljive i jabuke, u zavisnosti dal je bio pun kazan, znaci kolicine dzibre, a mozda i od kvaliteta...U svakom slucaju, od smokve sam dobio 4.3l, meke rakije. Ostala mi je u drugom buretu dzibra za dva takva kazana, ali sam je kasnije skupljao, pa cu malo vise cekati da vrenje odradi svoje i posle sve zajedno prepeci...
Ukus ove meke rakije i miris su specificni i do sad nisam tako nesto probao sto je i za ocekivati, ali videcemo kad se sve prepece i odlezi...Javljam nastavak o smokvi kad budem radio... Grin
Sačuvana
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #104 Poslato: 07. Oktobar 2016, 23:08:42 »

evo kako je izgledalo kad sam otvorio bure:

evo slicice da vidite kako je to izgledalo i posle :

samo da vam kazem da je mnogo lepo mirisalo kao da sam kuvao dzem...

i evo kako izgleda sledeca tura:

Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.148 sekundi sa 21 upita.