30. Oktobar 2025, 05:56:44 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakije od južnog, suptropskog, tropskog voća...  (Pročitano 130391 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Sremac_In
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 64

Jedna je dosta, dve je malo!

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #60 Poslato: 01. Jun 2010, 23:40:25 »

Pekao sam je pre 4 5 godina i mogu reci da mi nije nesto uspela imam je i sad oko 20 tak lit.Sada momentalno imam oko 200 kg koncentrata pomorandje u komu pa ocekujem da je ispecem za oko 15 dana.
Sačuvana
darko09
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #61 Poslato: 02. Jun 2010, 09:34:39 »

Što ti se nije dopalo ? Kakav sada ima okus i miris ?
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #62 Poslato: 02. Jun 2010, 13:13:01 »

Ja sam pekao pre nekoliko godina rakiju od banana i nije mi se dopalo (što kaže i sremac).
Nije mi se dopalo u smislu da je destilat imao premalo sortnog bukea.
Vrlo je moguće da je do mene, da ja nisam uradio sve kako valja, ali upozoravam da nije to tek tako ukomiti banane i ispeći je i sigurno da ćete dobiti rakiju sa mirisom banana.
Sačuvana
darko09
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #63 Poslato: 02. Jun 2010, 13:32:12 »

Ja sam pekao pre nekoliko godina rakiju od banana i nije mi se dopalo (što kaže i sremac).
Nije mi se dopalo u smislu da je destilat imao premalo sortnog bukea.
Vrlo je moguće da je do mene, da ja nisam uradio sve kako valja, ali upozoravam da nije to tek tako ukomiti banane i ispeći je i sigurno da ćete dobiti rakiju sa mirisom banana.

Slažem se da nije jednostavno , zato i pitam . Kod svake destilacije voća izgubi se puno mirisa i okusa za razliku od maceracije gdje ostane sve ili mnogo više . Problem je što moji degustatori za rakiju priznaju samo proziran napitak ,a sve što ima neku boju za njih je liker , bez obzira na jakost . Ako nebudem bio zadovoljan mirisom i okusom napravit ću maceraciju . Čitao sam i za metodu držanja voća u širokoj zatvorenoj boci iznad rakije da bi rakija poprimila miris a da ne promijeni boju . Nisam probao da sada.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #64 Poslato: 02. Jun 2010, 14:13:01 »

Postoji još nekoliko mogućnosti. Recimo maceracija u sirovoj rakiji pa prepek kao i stavljanje sveže, ili prevrele mase voća od kojeg se peče rakija u kapak prilikom destilacije.
Sačuvana
darko09
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #65 Poslato: 02. Jun 2010, 14:27:20 »

Postoji još nekoliko mogućnosti. Recimo maceracija u sirovoj rakiji pa prepek kao i stavljanje sveže, ili prevrele mase voća od kojeg se peče rakija u kapak prilikom destilacije.

Kom od banana mogao bih staviti u kapak u neku posudu  , ali neznam koliko bih dobio arome u rakiji . Možda kada bih stavio svježe banane u mrežicu u kapak ?
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #66 Poslato: 03. Jun 2010, 09:26:03 »

Eto u zadnja 3 posta je otkrivena tajna kako napraviti rakiju od odredjenog voca i da mirisena isto,a da je bistra.Upravo sam neku vece gledao na tv kako na Tasmaniji ispeku rakiju od secera zatim u nju natope neke sumske jagode (nesto kao biber).Zatim nakon 2 dana to predestiliraju i dobiju aromatiziranu "rakiju".
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
Vlajko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #67 Poslato: 03. Jun 2010, 09:36:53 »

Da li je neko pravio rakiju od jagoda, hitno bi mi trebao neki savet jer komšija mi im avću količinu jagode koju ne može da proda a propada na njivi pa smo razmišljali da napravimo rakiju ili vino!!! Molio bih da mi što pre odgovorite jer neznamo šta da radimo!!!  Pozdrav
Sačuvana

Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #68 Poslato: 03. Jun 2010, 09:55:58 »

vlajko, napravite vino pa ako vam se ne svidi, uvek mozete prepeci.
Sačuvana
Vlajko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #69 Poslato: 03. Jun 2010, 11:25:55 »

Nešto ćemo probati, uglavnom neće se baciti
Sačuvana

Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
darko09
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #70 Poslato: 14. Jun 2010, 08:04:30 »

Ispekao sam rakiju od banane . Imam pivsko bure od 50 l . Na rešetku sam stavio gazu i lagano ulio kom . U dubler nisam ulio vodu jer nisam htio da mi eventualno uzme miris. Nije mi curilo pa sam lagano povećavao temperaturu . Krenulo je tek na 97 C. Hvatao sam po 3 dl i mjerio jakost . Miris i okus su veoma prepoznatljivi po banani i jako sam zadovoljan .Nakon što sam uhvatio 6 dl krenula je žućkasta rakija sa zagorenim mirisom. Uhvatio sam još 1 l jakosti 55 % , prekrasne žute boje i groznog mirisa. Oribao sam kotao jer je na dnu gadno zagorilo .
Gdje sam pogriješio ? U banane sam dodao 50 % vode ( takav sam našao recept )  . Na rešetku sam stavio gazu , ali gusto je prošlo ispod . Da sam pekao bez rešetke možda bi tekućina digla gusto , a ovako nije mogla .
U dubler nisam po prvi puta ulio vodu . Čini mi se  da je tada potrebna veća temperatura da rakija poteče. Kako da isperem bakrene cijevi od mirisa zagorenog ? Što mogu sa zagorenom rakijom ? Da li je smijem pomiješati sa patokom ?
Pozdrav !
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #71 Poslato: 14. Jun 2010, 09:05:27 »

Zagorevanje takvih gustih komina, kakav je, pretpostavljam, i taj od banane, u alambiku u kojem se destiliše direktnom vatrom, jeste i ostaje glavni tehnički problem!
I ja sam imao slična iskustva sa gustim kominama. Uradim sve da do zagorevanja ne dođe i onda zagori tako gadno da je bilo bolje da nisam ništa radio!
Tako je i sad kod vas. Vi ste se nadali da kroz gazu neće proći ništa osim (skoro) bistre tečnosti ali prošlo je dosta toga gustog i onda kad je počela destilacija taj gustiš nije mogao više nikud da ode nego je ostao prilepljen, kao na roštilju. I vama je bilo bolje ništa ne preduzimati. Zagorelo bi i tada, ali verovatno manje.
Pretpostavljam da ste destilisali na plinu. Plin daje manji plamen što znači da se toplina prenosi preko manje površine dna kazana, a to znači potencijalno višu temperaturu.  Da ste pekli na drvima, i da ste vatru lepo raširili na celo dno kazana, pa možda čak i na njegove stranice, šansa za zagorevanje bila bi nešto manja.
I da ste usput imali i mešalicu, šansa bi se još smanjila.
Sledeća mera bi bila dodavanje vode u kominu ali ova mera povlači sa sobom i promenu kvaliteta destilata.

Jedino pravo rešenje za guste komine je indirektno zagrevanje. Dakle ne direktno plamenom nego da se kazan nalazi u takozvanoj vodenoj kupelji a vatrom zagrejavamo spoljni kazan u kojem je voda pa tek ova voda zagrejava unutarnji kazan u kojem je komina.
Da, ali tu je problem što voda ključa na 100 stepeni celzijusa na jednoj atmosferi a vi, kao što ste i sami rekli, imate kominu koja ključa na 97 stepeni. To je razlika od samo 2 stepena i ta destilacija bi išla jako polako (ako bi uopšte išla! ako dotok nove topline na kotao sa kominom ne bi bilo manje od gubitaka topline tog kotla prema okolini).
Jedino rešenje je da ta voda iz međuprostora dođe pod pritisak. Od recimo 3 atmosfere. Tad se tačka ključanja podiže na, ne znam tačno iz glave, ali na nekih 150 stepeni, i tad je moguće lepim tempom destilovati a bez bojazni od bilo kakavog tagorevanja jer organske supstance gore na temperaturama tek preko 300 stepeni.

Zagorelu rakiju ja ne umem da popravim. Ja je ne bih mešao ni sa ostalom rakijom, ni sa patokom, jer taj miris trajno ostaje.
kazan je moguće dobro oprat uobičajenim načinima održavanja i pranja.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #72 Poslato: 14. Jun 2010, 09:36:15 »

Evo jedna ideja kako indirektno grijati.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #73 Poslato: 14. Jun 2010, 10:41:12 »

Nisam našao podatak, ili nisam video, dali si pri pripremi za fermentaciju koristio enzim, što je vrlo bitno za kasniju destilaciju. Enzim razgradi pektine iz voća pa se na taj način za 100% smanji potencijalna opasnost od zagorevanja. Takođe bi posle fermentacije dobio dosta više tečnosti što je takođe plus. Količinu prevrele-fermentisane mase bi poželjno bilo da se razdeli na dva dela, pa da se prva polovina po mogućstvu izdestiliše dokle god ima alkohola, i ta rakija od prvog kazana bi se pomešala sa drugom polovinom kljuka u drugom kazanu što bi takođe razredilo gustinu i još smanjilo potencijalnu opasnost od zagorevanja.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
darko09
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #74 Poslato: 14. Jun 2010, 11:32:30 »

Hvala na odgovorima .  Koristio sam plin za zagrijavanje ,a mogućnost indirektnog zagrijavanje nemam.  Zagorjelu rakiju očito moram baciti . Rakija ima prekrasnu žutu boju .
Enzime nisam koristio . Koristio sam suhi pekarski kvasac i imao sam burno vrenje jer su bile visoke temperature . Nakon 2 tjedna moštomjer mi je pokazivao da nema šećera u komu . Kom nije bio sladak ali nije baš imao niti okus vina . Obzirom da je bilo jako vruće odlučio sam peći jer sam se bojao da mi ne prijeđe u ocat .  Moram probati opet , jer sam oduševljen okusom i mirisom rakije koju sam dobio prije zagorijevanja.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 22 upita.