13. Decembar 2024, 06:31:19 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ciknulost vina  (Pročitano 72305 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
paradoks
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 27. Avgust 2018, 06:16:14 »

Hvala na prvom odgovoru. Ali, nešto mi se tu ne uklapa. Vino sigurno nije bilo u dodiru sa kiseonikom jer je bilo u inoks posudi sa parafinskim uljem odozgo i plutajući plovkom plus klasičnim inox poklopcem. U jednoj laboratoriji kolega je uradio analizu i nema akterija sirćeta. Jedino je mris još čudan. Moje greške su što vino nisam sumporisao na vreme i što nisam možda još jednom posle prvog pretakanja - pretočio to vino i oslobodio ga novostvorenog taloga. Pošto je reč o količini od oko 800 litara žao mi je da ga tek tako ispustim. Ima li još neko ideju? Hvala.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 27. Avgust 2018, 08:07:31 »

I meni se ne uklapa puno toga što si izneo,pa u pokušaju da sklopim kockice koje si samo prosuo bez reda sam ti i odgovorila.
Miris na aceton,jako sumporisanje,skidanje kiselina (?) karbonatom-gde mu možeš skinuti njegove prirodne kiseline samo..U skladu sa iznetim sam ti i odgovorila.

I kakva je to analiza na bakterije?Postoji analiza na sadržaj isparljivih kiselina.
Dakle,uradi analizu gde se jasno vidi,pH,ukupne kiseline,isparljive kiseline i ono jako bitno u ovom slučaju slobodan i ukupan sumpor.Pa sa nekim konkretnim podacima znaćeš šta ti je činiti.
A da ne govorim o samoj fermentaciji o kojoj ništa rekao nisi.
Izraz čudan miris,može biti svašta.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
paradoks
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 27. Avgust 2018, 16:19:32 »

Vino sam otočio, ukus je dobar, kiseline se mogu još malo smanjiti, međutim problem je u lakom mirisu na aceton. Neki ga ne osećaju, ali oni sa izbirljivim somelijerskim nosem osete. Jedan enolog mi je predložio da miris acetona maskiram čipsom od hrasta koji će vino bogatiti aromom i taninom. 2-3 grama na litar. Da li to vredi novca?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 27. Avgust 2018, 21:32:22 »

Ako je svim tim somelijerskim nosevima, laborantima, i enolozima koji te opslužuju prošlo već i ciknulo vino, izmaltretirano enormnim dozama SO2, i masakrirano kalcijevim solima, ma proći će brate glat i ova 2-3 grama čipsa.  Cheesy

P.S. Normalno sve ovo u nadi i pod pretpostavkom da i ti i oni znate sa čim se susrećete i o čemu pričate.  Grin
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #34 Poslato: 27. Avgust 2018, 23:12:00 »

Najpametnije da uradis hemijsku nalizu kao sto ti je rekla blue moon , pa tek onda donositi dalje odluke.

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 28. Avgust 2018, 08:11:40 »

Dovidjenja do slijedeceg paradoksa.  Grin
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.044 sekundi sa 22 upita.