20. April 2025, 18:48:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bistrenje i sredstva za bistrenje!  (Pročitano 181120 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.7

« Odgovor #60 Poslato: 08. Januar 2010, 16:59:21 »

Mozda nije prevrelo do kraja pa kako je vreme otoplilo fermentacija se ponovo pokrenula.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #61 Poslato: 08. Januar 2010, 20:44:08 »

Sta je to vrlo hladno mesto?    
Kada si otakao vino, kakvo je bilo, da li je imalo sladak ukus, da li je rezilo kao gazirano ili ne?  Pretakanje otvoreno ili zatvoreno?  Da li se ukus vina promenio ili se samo zamutilo?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #62 Poslato: 09. Januar 2010, 00:24:17 »

Moraš malo detaljnije da nam objasniš.
Da li su puni sudovi u kojima čuvaš vino; jesi li stavljao vinobran, koliko i kad; kolika je(otprilike) temperatura tamo gde čuvaš vino?
Sačuvana
lakida4
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.7

« Odgovor #63 Poslato: 15. Januar 2010, 10:31:06 »

okus je dobar vinobran nisam stavljao  a mislim da je fermentacija bila zavrsena i sve je bilo ok pretakanje sam zadnji put vrsio otvoreno i da li ima neke veze sto sud nije pun do vrha
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #64 Poslato: 15. Januar 2010, 17:41:25 »

Generalno ima veze, to si mogao i na forumu da procitas, nikada vino ne sme da stoji u sudovima koji nisu puni jer najcesce dolazi do ciknulosti vina.
Konkretno kod tebe ako je fermentacija bila zavrsena, i ako se ukus nije promenio nije strasno. Vino ce pre ili posle ponovo da se izbistri. Ako neces odmah da ga koristis, sumporisi ga i prebaci ga u manji sud ili sudove. Ne znam o kojoj kolicini se radi, ali ako ga koristis uradi prebacivanje bez sumporisanja ili nesto sumporisi, a nesto ne.
Sačuvana
lakida4
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #65 Poslato: 15. Januar 2010, 20:36:02 »

nije neka kolicina to mi je prvi put da otocim nesto vina inace svake godine ppecem rakiju lozovacu ali nikad nisam otako vino ovo sam ove godine pokusao a nemam namjeru da ga jos trosim ne zuri mi se vise mi je bitno da to vino uspije pa cu vas poslusati i odraditi to sumporisanje i pretociti ga u manje sudove tako da budu puni  a da li ih mogu zatvoriti ili da ponovo stavim vranj hvala vam na savjetima i pozdrav iz republike srpske
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.7

« Odgovor #66 Poslato: 15. Januar 2010, 21:27:05 »

Pa napuni ih i stavi vranj,vranj nista ne smeta.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #67 Poslato: 22. Jun 2010, 14:00:39 »

Moja neka okvirna preporuka za bistrenje bi bila prvo hladna stabilizacija pri kojoj ce se istaloziti soli vinske (strijes) kiseline. Za amaterske uvjete je najbolje ostaviti otvoren prozor tako da hladni zrak tijekom zime ulazi u podrum. Prije drugogo pretoka (2-3  tjedna ranije) u vino dodati neko od bistrila. Bentonit, zelatinu, sil-flock...
Najbolje je kombinirati 2 bistrila (+) i (-) naboja jer najefikasnije taloze labilne bjelancevine u obliku koloida, a najmanje stete okusu, boji i mirisu vina. Pri tom paziti da je temperatura vina oko 15ak °C jer inace sredstva za bistrenje gube svoju funkciju. Isto tako bi bilo dobro napraviti pokus na maloj kolicini da se odredi minimalna potrebna kolicina bistrila. Ako to nije moguce, koristiti donju granicu dozacije. Nakon sto se vino izbistrilo tko ima mogucnosti neka filtrira kroz filter ploce K300 (moze i finije K200 i K100, ali one po mom iskustvu skidaju previse okusa, mirisa i boje) jer time garantira zadrzavanje zaostalih cestica, a tko nema neka zatvoreno pretoci vino s taloga.
To je prokusana formula kojom se dobivaju stabilna suha bijela vina spremna za trziste sa najmanjim gubicima boje, okusa i mirisa. Wink
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #68 Poslato: 06. Jul 2010, 09:07:17 »

Znači prje početka fermentacije vino ohladiti ispod 15 stupnjeva i staviti bistrilo, dali je temperatura od 15c dovoljno niska
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #69 Poslato: 06. Jul 2010, 10:00:08 »

Ja, iz svog amaterskog vinarskog isustva, smatram da se vino uvek spontano, samo, mora izbistriti. Dakako, što kaže i Košpa, to će teško ići ako je vino toplo pa je najbolje, ako je ikako moguće, da se podrum maksimalno rashladi. Ili ako imamo zaista male količine da ga iznesemo na hladno mesto.
Ja pravim dosta različitih voćnih vina i tu se. što se prirodnog bistrenja tiče, vide velike razlike između različitog voća.
Crvena ribizla, čiju sam berbu upravo počeo, i od koje napravim svake godine oko 100 litara vina, šampion je brzog bistrenja. Nikad mi se još nije dogodilo da se nije izbistrila i to direktno nakon završenog vrenja a bistrina se može opisati kao kristalna!
Na drugoj strani ogrozd je šampion teškog bistrenja. Vino od ogrozda, od prošle godine, a imam ga 50-ak litara, evo tek sad počinje da se bistri! Znači tek nakon godinu dana.
Šta hoću da kažem?
Kod različitog voća, i to svedočim iz iskustva, postoje i različite normalne "brzine" bistrenja a ja preptostavljam da je tako i kod različitih sorti grožđa. Neko vino, od nekog grožđa lakše će se i brže izbistriti od drugog.
međutim ja ostajem pri stavu da bi svako vino trebalo spontano, samo da se izbistri, sad da li pre ili kasnije, manje je važno. Jedino što mi trebamo da preduzmemo je da ga u fazi bistrenja čuvamo hladno, hladnije nego što čuvamo bistro stabilno vino.

A ako baš neće da se izbistri, postoje dakako razna sredstva, od blagih do "konjskih". Poslednje što sam koristio kod jednog likera, i koji nije hteo da se izbistri ni bentonitom, niti sam mogao da ga filtriram, bilo je nekavo dvokomponentno sredstvo za bistrenje. U roku od par sati liker je postao kristalno bistar sa debelim finim talogom na dnu.

Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #70 Poslato: 06. Jul 2010, 17:29:35 »

Naravno da se svako vino od grozdja moze prirodno izbistriti. No za prirodno bistrenje koloida treba proci oko 2 god (pitanje dal i tad) . A to je ipak problem ako nemate vece kolicine vina.
Vina sa vecim udjelom nestabilnih bjelancevinama (istarska malvazija) se uzasno sporo bistre.
Sačuvana

vanis_d
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #71 Poslato: 18. Oktobar 2010, 18:21:38 »

pozdrav do svima i zelim pitat kada moze se staviti bentonit u vina zasto sam ga jedan put pretokao ali fermentacija je i sada aktivna kod belog vina -smederevka.a kod crno fermentacija je stivnula ali ije ipak prisutna i mislim da jaos ima secer -blaga zica i dali da sacekam dok ne fermentira skroz.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #72 Poslato: 18. Oktobar 2010, 19:06:48 »

Bentonit stavi 2-3 tjedna prije drugog pretoka. Sve ostalo je prerano.
Za crna vina koristi zelatinu jer ona skida neugodnu gorcinu i tanine, a gotovo nista ne utjece na boju.
Sačuvana

Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #73 Poslato: 18. Oktobar 2010, 20:27:59 »

koshpa sobzirom da mi rajski riz. ima  dosta kiselina dal da ga kasnije odvojim od taloga.danas mu je 7 .8 dan od prestanka fermentacije. a na dnu cesme je jos mutno. pozdrav.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #74 Poslato: 18. Oktobar 2010, 20:31:30 »

Ja bi ga jos drzao. Meni je jedna bacva zakipila na talogu, dakle s autohtonim kvascima. Nju pretacem nekih 10ak dana nakon prestanka fermentacije. Onu drugu bacvu koja je bila istalozena kak spada planiram jos ostaviti.

Inace sto se same teme bistrenja tice u razgovoru sa strukom odlucio sam koristiti 3-way bistrenje. Najgore kaj se svi kunu u bentonitsko bistrenje no isto tako navode da bentonit najvise oduzima vinu.
Ja cu (redoslijedom) dodavati: SiO2, tekucu zelatinu i zatim bentonit i to sve u minimalnim dozama.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 21 upita.