08. Februar 2025, 23:11:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bistrenje i sredstva za bistrenje!  (Pročitano 179034 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ddbd7s
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #75 Poslato: 01. Decembar 2010, 22:58:01 »

Molim Vas za pomoc...u pitanju je belo vino koje ima normalno zavrsenu fermentaciju i sada posle drugog pretakanja zatvorenog sa dodatim vinobranom 5gr na 100l ostaje potpuno maglicasto,a bilo je potpuno kristalno cisto.Da bude bolja stvar u pitanju su bila dva tanka od po 300 lit i to mi se desava sa jednim tankom??? :scr:drugi je potpuno u redu,fantastican i miris i boja,punog ukusa,pokusao sam sa izlaganjem niskim temperaturama i nije pomoglo. ostaje maglicasto...
Bas sam zabrinut i ocekujem Vasu pomoc...
Sačuvana

DD
ddbd7s
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #76 Poslato: 01. Decembar 2010, 23:13:05 »

...zaboravio sam da naglasim da je vino tretirano bentonitom pre ubacivanja selekcionisanog kvasca,grozde u punoj zrelosti,pomesan ital,rajnski rizling i furmint.Bojim se ponovo dodati bentonit da ne bi odnelo mnogo plemenitih stvar,i a sa zelatinom nemam iskustva i da li uopste sredstva za bistrenje mogu skloniti maglu iz vina???
Sačuvana

DD
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Don Julijan

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #77 Poslato: 02. Decembar 2010, 09:59:31 »

U najgorem slučaju filtriranje.
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #78 Poslato: 02. Decembar 2010, 10:21:49 »

Citat
...zaboravio sam da naglasim da je vino tretirano bentonitom pre ubacivanja selekcionisanog kvasca

Vec sam napisao to desetak puta a izgleda da moram i jedanaesti - bistrenje sire bentonitom ne znaci da ce i vino biti bistro!
Dakle, ponovi bistrenje bentonitom i bice sve ok Wink
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #79 Poslato: 17. Februar 2011, 18:26:14 »

U sudu mi se nalazi parafinsko ulje. Ako dodam bentonit da li ce on odvuci ulje na dno!?
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #80 Poslato: 17. Februar 2011, 22:43:05 »

Ne!
Sačuvana

ddbd7s
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #81 Poslato: 18. Februar 2011, 00:09:50 »

Momci,svi smo otisli na pogresan put...nije pomogla ni jedna solucija od gore navedenih,jedini koji je bio u pravu bio je izvesni PECA,belancevine su ipak pravile problem koje sam resio dodavanjem tanina...bentonita i zelatina, kako bih ugasio i pozitivne i negativne...u svakom slucaju hvala svima,pokusao sam sve da odradim ,medutim iskustvo cini svoje...vino je otislo na pravi put... whistlefly
Sačuvana

DD
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #82 Poslato: 26. Februar 2011, 18:40:03 »

pa onda pitaj "izvesnog" Pecu! Ne znam koji ti se deo "potrefio" sa pecinim savetima ali probaj. Mada nije izvesno da će ti odgovoriti ali mu je koliko ja znam mejl još u funkciji.
Sačuvana
lazars
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #83 Poslato: 01. Mart 2011, 17:52:36 »

Imam isti slucaj kao ddbd7s. Vino mi se poprilicno izbistrilo ali je delimicno maglovito. Miris i ukus je ok. Da li postoji vremenski rok izmedju dva tretiranja bentonitom ili to zavisi samo od bistrine vina? Da li ce se maglovitost otkloniti ukoliko ostavim da vino jos malo odstoji? Tretirano je bentonitom 13.02.2011. godine i poprilicno se izbistrilo. Ovih dana se spremam da ga pretocim od taloga koga ima skoro 2 cm na dnu bureta. Da li se kod ponovnog koriscenja bentonita koristi ista doza ili ne?
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #84 Poslato: 02. Mart 2011, 01:25:44 »

Evo jedno iskustvo iz mog podruma. Sva vina sam tretirao sa Siha Becosol30+Vason tekuca zelatina+Bentonit osim jednog koje sam tretirao sa Vason zelatinom+bentonitom. Ovo zadnje se najbolje izbistrilo.  Roll Eyes Stoga sto se mene tice u buducnosti samo zelatina+bentonit...
Sačuvana

lazars
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #85 Poslato: 03. Mart 2011, 13:15:04 »

Ma to je OK. Pitanje stoji sta je najbolje sada uraditi sledece. Ponovo tretiranje bentonitom ili nekim drugim sredstvom. Nije previse mutno vec maglovito. Napisao sam u poruci iznad.
Sačuvana
nele
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #86 Poslato: 06. Oktobar 2011, 00:28:27 »

Imam jedno mozda za nekog glupo pitanje.
Ranijih godina pa i ove, uvek sam siru tretirao bentonitom.Na bentonitu sam je drzao 24-48h, posle toga pretako i spremao za fermentaciju.Sada sam u nekom bezveze razgovoru sre nekog navodnog majstora koji mi tvrdi da bentonit trebam da skinem posle tihe fermentacije, znaci 25-30 dana?Meni se to cini suludo, sta mislite o tome?
Sačuvana
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #87 Poslato: 06. Oktobar 2011, 08:11:42 »

imam jedno pitanje u vezi bistrnja dali bentonitom ili zelatinom. Dali utice temperatura vina na bistrenje.Koja je to optimalna temperatura za bistrenje.Pozdrav svima sa foruma>
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #88 Poslato: 06. Oktobar 2011, 08:39:20 »

Imam jedno mozda za nekog glupo pitanje.
Ranijih godina pa i ove, uvek sam siru tretirao bentonitom.Na bentonitu sam je drzao 24-48h, posle toga pretako i spremao za fermentaciju.Sada sam u nekom bezveze razgovoru sre nekog navodnog majstora koji mi tvrdi da bentonit trebam da skinem posle tihe fermentacije, znaci 25-30 dana?Meni se to cini suludo, sta mislite o tome?
Bentonit ako si dodao u siru mora da se skine pre vrenja!A Ako dodajes u vino dodaje se znaci posle vrenja i ceka se 15 dana i skida se!
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #89 Poslato: 06. Oktobar 2011, 22:03:23 »

@ nele - po pravilu prvo ide bistrenje pa onda fermentacija. To ne znaci da ces dobiti bisto vino, i nakon fermentacije se radi bistrenje a bistrenjem sire se uklanjaju cestice koje mogu uticati (lose) na kvalitet vina.
Nije katastrofa ako vino prevri sa bentonitom ali je bolje ako se sira izbistri pa tek onda krene fermentacija.

@ Vali - moze i bentonit i zelatin ili kombinacija.
Bistrenje je lakse na nizim temperaturama, sto manje konvektivnih kretanja u vinu to bolje.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 22 upita.