Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #30 Poslato: 26. Oktobar 2009, 17:38:02 » |
|
Bas isto?..... Dignem plivajuci poklopac i u kacu uz mesanje sipam sretsvo za bistrenje. Vratim plivajuci poklopac i to je to. Moje pitanje je vezano za parafinsko ulje. Da li se ono posle mesanja opet grupise oko plivajuceg poklopca ili ima neka druga tehnika?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #31 Poslato: 27. Oktobar 2009, 23:35:36 » |
|
Parafinsko ulje nije razgradivo u vinu, a po specifičnoj težini je mnogo lakše, pa i posle intezivnog mešanja vina ono će već posle 15-20 minuta biti na površini, a možda i pre. Pre par dana sam se uverio u to, korigujući neke elemente u starom vinu a koje je bilo zaštićeno parafinom, posle mešanja, kružnog, parfinski sloj se formirao na površini već posle 10-tak minuta.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #32 Poslato: 27. Oktobar 2009, 23:38:50 » |
|
Ok, probacu pred prvo pretakanje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #33 Poslato: 19. Novembar 2009, 16:55:40 » |
|
Listao sam malo prof. Jovica. Izmedju ostalog kaze: "Vrlo je vazno odrediti pravo vremevreme bistrenja vina. Ono se vrsi 2-3 nedelje posle prvog pretakanja. Ukoliko se bistrenje izvodi ranije, cestice koje izazivaju mutnocu nece biti odstranjene iz vina i ono ce biti mutno, a ako se bistrenje vrsi kasnije , prirodan proces talozenja materija koje cine vino mutnim bice vremenski produzen."
Iz navedenog se moze izvuci zakljucak da prerano bistrenje nema svhe.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vuk
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #34 Poslato: 25. Novembar 2009, 00:11:27 » |
|
Koliko dugo moze vino sedeti na bistrilima
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #35 Poslato: 25. Novembar 2009, 08:41:56 » |
|
Koliko dugo moze vino sedeti na bistrilima
Koje vino, crveno ili belo? U kom momentu tehnološkog postupka?
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #36 Poslato: 25. Novembar 2009, 09:57:52 » |
|
Najcesce se otace nekon 10-15 dana...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vuk
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #37 Poslato: 25. Novembar 2009, 10:44:57 » |
|
Radi se belom vinu sardone stoji vec deset dana na bistrilima i jos uvek je blago mutno.
Da li bi mozda pomoglo filtriranje grubim plocama K700
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #38 Poslato: 25. Novembar 2009, 11:17:01 » |
|
A sta si koristio za bistrenje?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vuk
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #39 Poslato: 26. Novembar 2009, 12:16:40 » |
|
Tanin 1gr/hl, Bentostab 60gr/hl, Bevasil 30 tecni 40ml/hl, Siha zelatin tecni 20ml/hl,Limunske 0.5gr/1 lit. i ovim redosledom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #40 Poslato: 26. Novembar 2009, 16:39:03 » |
|
Uh, vuce  Najbolje je da pitas onoga ko ti je preporucio ovu kombinaciju posto ja nemam pojma sta je bentostab, bevasil itd... Ja koristim onaj zelatin iz prodavnice + tanin i bentonit.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #41 Poslato: 26. Novembar 2009, 17:09:28 » |
|
Ја сам ове године имао проблема са бистрењем ликера од ораса и није помогло никакво таложење, па ни бентонит. Онда сам добио некакву двокомпонентну желатину и у року од пар сати све се исталожило!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #42 Poslato: 26. Novembar 2009, 23:03:07 » |
|
Alambik, kako se zove taj preparat? Mozda i kod nas moze da se nabavi...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 58
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #43 Poslato: 12. Decembar 2009, 21:18:14 » |
|
Danas sam pretakao vino ,a ono kao da je juce muljano,mutno da ne poverujes.Inace radi se o caberneu i merlou (kupaza 50%).Sama vinifikacija je bila ok.Pri muljanju je koriscen sumpor, skinuto sa komine posle 12 dana,tiha fermentacija i nakon tri nedelje skinuto sa taloga.Pre dve nedelje sipao sam bentonit medjutim vino je danas bilo mutnije nego pre dve nedelje.Inace u drugom buretu kupaza vranca i frankovke je sjajna ,frankovka -burgundac jos bolji a o belim vinima da ne govorim.Sva vina stoje u prohromima.Kad skinem plutajuci poklopac na povrsini vina kao da se nalazi prasina.Vrlo je cudno sto ni pri vrhu bureta vino nije bistrije nego pri dnu.Ovo mi se prvi put desava iako se tek tri godine bavim vinom i do sada je sve teklo normalno.U ovom trenutku vino je izlozeno hladnijoj temperaturi da bi pomoglo bistrenju(hladna stabilizacija) medjutim napretka nema.Voleo bi da cujem misljenje i savet a posebno malo iskusnijih forumasa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #44 Poslato: 12. Decembar 2009, 22:57:43 » |
|
Ne znam sta bi moglo da bude uzrok tome.Jedino ako fermentacija nije zavrsena do kraja pa je jos malo odradilo i zato je mutno.Pretpostavljam da je to u pitanju,ozracilo se prilikom pretakanja i pokrenula fermentacija.U prilog tome ide to sto kazes da je sada mutnije nego pre dve nedelje.Da li si koristio kvasce?Ja ne koristim sredstva za bistrenjei kada vino skinem sa komine ono bude potpuno bistro.Ove godine je bilo malo mutno ali se brzo izbistrilo.Ostaje ti jedino da cekas.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|