06. Oktobar 2024, 13:23:19 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bistrenje i sredstva za bistrenje!  (Pročitano 175910 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #135 Poslato: 17. Jun 2019, 12:09:22 »

Nemoj držati u frižideru, bitno je samo da je na hladnom i suvom mjestu kao što ih i proizvodjači skladište.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #136 Poslato: 19. Jun 2019, 14:50:21 »

OK.  Thumb
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
filip030682
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #137 Poslato: 11. Novembar 2020, 12:08:07 »

Zavrsio sam pre  par dana prvi pretok belog vina shardone,ima dobar miris ali na ukus je malo gorko kad ga progutas.Ne oseti se odma na prvi dodir na jezik ali kad ga progutas stoi u grlo,zasto je tako neznam mozda zbog vise dodate hrane za kvasac(losa preporuka od enoloske radnje).
Citam da bi bistrenje zelatinom+bentonit skinulo odredjenu dozu gorcine,ali nisam naisao na podatak koi je postupak.Citam da prvo ide zelatin,ali kad ide bentonit nema.....
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #138 Poslato: 12. Novembar 2020, 00:08:53 »

Vino je još uvijek mlado, sačekaj do proljeća i onda probaj.

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 85.0

« Odgovor #139 Poslato: 12. Februar 2021, 14:37:58 »

Pozdrav

Imam pitanje u vezi bistrenja da li ili ne bistriti.

Naime imam oko 20-ak litara crnog vina. Stoji u balonu od 34 litara i to mi se ne sviđa, previše otpražnjenog prostora za moj ukus i hteo bih da ga razlijem u flaše i to lepo popakujem u podrum. Trenutno mi stoji ne u podrumu nego u ostavi koja uopšte nema grejanje evo od polovine decembra. Pre tri dana sam pretočio u drugi stakleni balon i na dnu je bilo baš prilično mulja i dosta kristala. Čak i posle tog pretakanja ima još dosta kristala po zidovima https://imgur.com/a/rLtPKv8 (jedva sam uspeo da slikam jer je površina glatka pa ne može kamera da fokusira).

Dakle, da li da upotrebim nešto za bistrenje ili da jednostavno sačekam pa da opet pretočim? Imam jednog drugara koji mi preporučuje belance a ja sam nekako više za bentonit. Imam oba ali sam do sada jedino radio sa bentonitom. Inače ovo vino nisam bistrio, samo je stavljen vinobran zbog zaštite i to je sve. Bio je balon pun ali povremeno sam vadio po par litara uglavnom za poklon. Da li da čekam mart kako mi mnogi savetuju ili da jednostavno odmah uradim bistrenje?

Da ne bih postavljao pitanje u još jednoj temi pitaću ovde, da li da dezinfikujem flaše pre razlivanja vinom? Flaše su oprane i osušene, sve su već od vina sa odličnim čepovima na navoj koji odlično drže, samo me brine da li je pranje bilo dovoljno da ih dezinfikuje.

PS Bilo je tu i belo vino ali se popilo  Grin doduše nije ni stiglo da bude vino već mlado, nisam ni kap popio, sve je otac sa društvom slistio, neko mu uvrteo u glavu da belo vino skida visok krvni pritisak. Huh?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 85.0

« Odgovor #140 Poslato: 12. Februar 2021, 15:01:57 »

Nema potrebe da odradiš ni bistrenje ni filtraciju ako je za,kako kažeš lično uživanje.

I jednim i drugim se gubi na tijelu vina i oragnoleptičkim svojstvima.

Sačuvana

Čehov
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 85.0

« Odgovor #141 Poslato: 12. Februar 2021, 18:58:42 »

Nema potrebe da odradiš ni bistrenje ni filtraciju ako je za,kako kažeš lično uživanje.

I jednim i drugim se gubi na tijelu vina i oragnoleptičkim svojstvima.

E hvala, znači samo da razlijem u flaše i to je to?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 8 9 [10]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 22 upita.