Pozdrav
Imam pitanje u vezi bistrenja da li ili ne bistriti.
Naime imam oko 20-ak litara crnog vina. Stoji u balonu od 34 litara i to mi se ne sviđa, previše otpražnjenog prostora za moj ukus i hteo bih da ga razlijem u flaše i to lepo popakujem u podrum. Trenutno mi stoji ne u podrumu nego u ostavi koja uopšte nema grejanje evo od polovine decembra. Pre tri dana sam pretočio u drugi stakleni balon i na dnu je bilo baš prilično mulja i dosta kristala. Čak i posle tog pretakanja ima još dosta kristala po zidovima
https://imgur.com/a/rLtPKv8 (jedva sam uspeo da slikam jer je površina glatka pa ne može kamera da fokusira).
Dakle, da li da upotrebim nešto za bistrenje ili da jednostavno sačekam pa da opet pretočim? Imam jednog drugara koji mi preporučuje belance a ja sam nekako više za bentonit. Imam oba ali sam do sada jedino radio sa bentonitom. Inače ovo vino nisam bistrio, samo je stavljen vinobran zbog zaštite i to je sve. Bio je balon pun ali povremeno sam vadio po par litara uglavnom za poklon. Da li da čekam mart kako mi mnogi savetuju ili da jednostavno odmah uradim bistrenje?
Da ne bih postavljao pitanje u još jednoj temi pitaću ovde, da li da dezinfikujem flaše pre razlivanja vinom? Flaše su oprane i osušene, sve su već od vina sa odličnim čepovima na navoj koji odlično drže, samo me brine da li je pranje bilo dovoljno da ih dezinfikuje.
PS Bilo je tu i belo vino ali se popilo
doduše nije ni stiglo da bude vino već mlado, nisam ni kap popio, sve je otac sa društvom slistio, neko mu uvrteo u glavu da belo vino skida visok krvni pritisak.