08. Oktobar 2024, 20:16:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bistrenje crnog vina zelatinom?  (Pročitano 56960 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nemoguce111
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.10

« Poslato: 13. Novembar 2008, 13:23:19 »

Pozdrav svima!

Procitao sam negde na ovom forumu da je potrebno da se izvrse neke probe pre nego sto se pocne sa bistrenjem crnog vina zelatinom. Da li moze malo detaljnije o tome? O kakvim probama je rec?

ZIVELI!
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #1 Poslato: 13. Novembar 2008, 14:21:41 »

Mogu ja ali malo kasnije Grin
Sada sam u guzvi....

---------------edit--------------

Ako mislimo na isto radi se o probi kojom se odredjuje optimalna kolicina zelatina za bistrenje vina.

Odmah da napomenem da je potrebno imati osnovno laboratorijsko posudje za pripremu rastvora tacne koncentracije (1%) i pipetu ili menzuru za dodavanje odredjene zapremine u uzorke vina. Takodje je potrebno znati tacnu (pribliznu) kolicinu vina jer se dobijena vrednost iz testa preracunava na broj litara vina koje zelite da bistrite.

Potrebno je pripremiti 1 % rastvor zelatina u destilovanoj vodi. Rastvor se pripremi tako sto se rastvori 1 gram zelatina u 100 ml vode (ili 10 grama zelatina na 1 litar vode). Rastvor se pripremi tako sto se u odgovarajucem sudu zelatin prelije sa 50 ml (ili pola litra) vode i ostavi da bubri preko noci. Sutradan se dolije ostatak vode i rastvor se zagreje na 40 stepeni da se sav zelatin rastvori.

Nakon toga se uzme 6 providnih staklenih flasa od 1 litra i u njih se sipa vino koje treba da se bistri. Flase se markerom oznace brojevima od 1 do 6 i u njih se dodaje pripremljeni rastvor zelatina po sledecoj semi:

boca 1 - 4 ml rastvora zelatina
boca 2 - 6 ml rastvora zelatina
boca 3 - 8 ml rastvora zelatina
boca 4 - 10 ml rastvora zelatina
boca 5 - 12 ml rastvora zelatina
boca 6 - 14 ml rastvora zelatina

Nakon toga se flase dobro promuckaju i ostave se 2 dana da se vino izbistri i uzme se uzorak iz svake od 6 flasa. Kada uzimate uzorak pazite da se talog ne podigne. Posmatra se bistrina vina u uzorcima a takodje se proba ukus svakog uzorka. Najmanja kolicina zelatina koja daje zadovoljavajucu bistrinu i ukus vina se preracunava za celokupnu kolicinu vina. Na primer, ako je vino u flasi broj 4 bistro i zadovoljavajuceg ukusa onda se preracuna potrebna kolicina zelatina po sledecoj semi:

boca 4 - 10 ml rastvora zelatina (sto znaci da na 100 litara vina treba dodati 10 grama zelatina).

Ako je u pitanju flasa broj 6

boca 6 - 14 ml rastvora zelatina (sto znaci da na 100 litara vina ide 14 grama zelatina)

Nadam se da sam bio jasan... Ako je vino oporo onda nemojte krenuti u prvoj flasi od 4 ml nego npr. od 8 a u svaku sledecu dodajete po 2 ml rastvora vise sto znaci da u sestu flasu treba dodati 18 ml rastvora zelatina. Ostalo je isto...

Sačuvana
nemoguce111
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.10

« Odgovor #2 Poslato: 14. Novembar 2008, 09:33:56 »

Naravno da jesi! Hvala najlepse!

Nije vezano za ovu temu, ako mogu da pitam...
Vino sam napravio od 80% frankovke i 20% game. Da li je to dobra kombinacija?

Pozdrav
Sačuvana
Gost
Gost
« Odgovor #3 Poslato: 14. Novembar 2008, 12:48:18 »

Kombinacija je idealna, još samo da je probamo!  Smiley

Običan Game, ili bojadiser?
Sačuvana
mix
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #4 Poslato: 24. Novembar 2011, 22:55:51 »

Moze malo objasnjenje vezano za bistrenje vina zelatinom. Koja kolicina zelatina se koristi, na koji nacin se dozira i gdje se moze nabaviti. Kada dodoti zalatin?
P.S. Skinuo sam vino sa taloga ( 100% vranac) prije 30ak dana i nisam ga dirao od tad.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #5 Poslato: 25. Novembar 2011, 00:52:49 »

želatina imaš u svakoj radnji u kesicama  od po 10 grama. obično se dodaje od 4-6g/100 litara vina a to zavisi od mutnoće mada može više od pomenute doze ali ja izbegavam to. način doziranja je na osnovu proba. ako te ne mrzi u nekoliko flaša stavi različitu količina želatina proporcionalno količini koja ide na 100 litara. koja doza najbolje izbistri vino tu koristiš. želatin dodaj na nedelju dana pre pretakanja.
Sačuvana
seeandro
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 10. Decembar 2011, 20:56:23 »

želatina imaš u svakoj radnji u kesicama  od po 10 grama.
da li je to ona ista zelatina koaj se stavlja u kolace i sl..

npr

http://www.podravka.hr/brandovi/proizvodi/slastice/pripomoci-za-pecenje/zelatina

hvala unaprijed na odgovoru
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #7 Poslato: 11. Decembar 2011, 01:41:49 »

Ja koristim ,, Dr Oetker,,-ov , zbog velike čistoće i kontinuelnog kvaliteta. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #8 Poslato: 02. Januar 2012, 11:26:56 »

Evo moje ovogodisnje iskustvo: U jednom buretu od 100l (a ustvari je 80, deda zaboravio Huh?) bilo je vino od cistog Prokupca, jednom sam ga pretocio i pri pritakanju jednu kolicinu sam poneo za degustaciju. E sad, uzeo sam vino bas neposredno pre nego sto ce talog da krene i bilo je malo mutnjikavo, ali odlicnog ukusa. Svi koji su probali, kazu da je odlicno samo jos da se izbistri. I ja tu prelomim, bistricu ga zelatinom, mrzi me da ga cekam i pretacem ponovo, i onako ce se brzo popiti.  Wink Imam zelatin u refuzu i ajd da odmerim oko 10gr, (ispostavilo se da je ipak bilo malo vise, eh vaga) i tako ja sve rastopim zelatin po propisu, ubacim u vino, sacekam dve nedelje i otocim. Vino je perfektno bistro, ali imam utisak da je boja slabija nego prosle (lose) godine, izrazito je pitko, kao da ima jos malo secera u sebi, i bojim se da mu nisam skinuo tanine vise nego sto treba, ali sta je tu je.

Zato, kad bistrite, radite to sa najmanjom mogucom efikasnom kolicinom zelatina.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #9 Poslato: 02. Januar 2012, 13:38:15 »

Zato ne zurite sa bistrenjem i filtriranjem,jer tim postupcima se uvek skida i deo boje i arome.To vino si mogao da pijes i "mutnjikavo" ali sa boljim aromama.Najvise volim kada se vino samo izbistri.
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #10 Poslato: 02. Januar 2012, 14:20:35 »

Slazem se sa prethodnim. Ali kazem, svesno sam pozurio. Generalno, vino ima odlican ukus i bas je pitko, ali je verovatno deo boje i arome izgubljen. Svaka skola se placa.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #11 Poslato: 03. Januar 2012, 12:32:15 »

Ja sam ove godine radio prvi put bez ikakvih sredstava za bistrenje (crno vino) i za sada sve ide kako treba. Mislim da cu i ubuduce tako raditi, cekam jos da prodju pretakanja pa da vidim, kako sada stvari stoje bice kristalmo bistro...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #12 Poslato: 03. Januar 2012, 12:40:38 »

JA svake godine radim tako,vino se izbistri samo bez dodavanja sredstava za bistrenje.
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #13 Poslato: 08. Januar 2012, 17:06:54 »

Problem je sto niko nije rekao da ce veca kolicina zelatina skinuti boju i aromu! U Jovicevom prirucniku se samo pominje "prebistravanje", ali se ne kaze sta to znaci. Pisano je za bentonit da skida boju, za zelatin ne! A mnogi i ne koriste zelatin pa opet daju savete. Najbolje je stvarno izvrsiti probu, pa tek bistriti (ovo ako necete da cekate da se samo izbistri) Mada, ja sam prosle godine flasirao vino krajem marta koje je na oko bilo bistro, pa se opet u nekim flasama pojavio talog. Zato sam sad probao zelatinom (mozda rano, ali...). Generalno, zadovoljan sam ukusom, boja je malo slabija, ali ne fali nista, pije se sa apetitom  Smiley
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #14 Poslato: 08. Januar 2012, 22:25:15 »

Pa i ako se pojavi malo taloga u flasama posle duzeg stajanja nije nista strasno.Zato se koriste dekanteri.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.147 sekundi sa 21 upita.