Mogu ja ali malo kasnije
Sada sam u guzvi....
---------------edit--------------
Ako mislimo na isto radi se o probi kojom se odredjuje optimalna kolicina zelatina za bistrenje vina.
Odmah da napomenem da je potrebno imati osnovno laboratorijsko posudje za pripremu rastvora tacne koncentracije (1%) i pipetu ili menzuru za dodavanje odredjene zapremine u uzorke vina. Takodje je potrebno znati tacnu (pribliznu) kolicinu vina jer se dobijena vrednost iz testa preracunava na broj litara vina koje zelite da bistrite.
Potrebno je pripremiti 1 % rastvor zelatina u destilovanoj vodi. Rastvor se pripremi tako sto se rastvori 1 gram zelatina u 100 ml vode (ili 10 grama zelatina na 1 litar vode). Rastvor se pripremi tako sto se u odgovarajucem sudu zelatin prelije sa 50 ml (ili pola litra) vode i ostavi da bubri preko noci. Sutradan se dolije ostatak vode i rastvor se zagreje na 40 stepeni da se sav zelatin rastvori.
Nakon toga se uzme 6 providnih staklenih flasa od 1 litra i u njih se sipa vino koje treba da se bistri. Flase se markerom oznace brojevima od 1 do 6 i u njih se dodaje pripremljeni rastvor zelatina po sledecoj semi:
boca 1 - 4 ml rastvora zelatina
boca 2 - 6 ml rastvora zelatina
boca 3 - 8 ml rastvora zelatina
boca 4 - 10 ml rastvora zelatina
boca 5 - 12 ml rastvora zelatina
boca 6 - 14 ml rastvora zelatina
Nakon toga se flase dobro promuckaju i ostave se 2 dana da se vino izbistri i uzme se uzorak iz svake od 6 flasa. Kada uzimate uzorak pazite da se talog ne podigne. Posmatra se bistrina vina u uzorcima a takodje se proba ukus svakog uzorka. Najmanja kolicina zelatina koja daje zadovoljavajucu bistrinu i ukus vina se preracunava za celokupnu kolicinu vina. Na primer, ako je vino u flasi broj 4 bistro i zadovoljavajuceg ukusa onda se preracuna potrebna kolicina zelatina po sledecoj semi:
boca 4 - 10 ml rastvora zelatina (sto znaci da na 100 litara vina treba dodati 10 grama zelatina).
Ako je u pitanju flasa broj 6
boca 6 - 14 ml rastvora zelatina (sto znaci da na 100 litara vina ide 14 grama zelatina)
Nadam se da sam bio jasan... Ako je vino oporo onda nemojte krenuti u prvoj flasi od 4 ml nego npr. od 8 a u svaku sledecu dodajete po 2 ml rastvora vise sto znaci da u sestu flasu treba dodati 18 ml rastvora zelatina. Ostalo je isto...