peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 09. Januar 2012, 14:25:28 » |
|
Ja sam više puta pisao o bistrenju vina, naravno i bistrenju sa želatinom. Želatin ne oduzima boju pri bistrenju, što je važno kod bistrenja obojenih vina. To što se vizuelno čini da obojeno vino pre bistrenja ima jači intezitet boje je optička varka koju stvara količina nečistoća u vinu pa je prozirnost manja i zato se čini da je i boja jača. ako hoćemo po profi standardu da radimo bistrenje vina onda se uvek rade probe na malo u najmanje tri uzorka i normalno sa različitim dozama sredstva za bistrenje, i kada probnim bistrenjem dođemo do saznanja koja je doza sredstva za bistrenje najbolja onda tek pristupamo bistrenju ukupne količine vina. Možda se dešava još jedna zabuna kod bistrenja obojenih vina a u oduzimanju boje. Normalno je da se preventivno pre bistrenja vino tretira jednom dozom vinobrana, a vinobran je taj koji oduzme boju, ali je i dobar zato kada se veže i prestane mu dejstvo u vinu, boja se ponovo vrati
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
dule varvar
Mlađi član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 12. Septembar 2012, 11:30:25 » |
|
Ja sam malo ,,utnuo ,, stvar. U subotu ( za cetiri dana ) vrsicu pretakanje, a zelatin sipam danas Dali moze da se vino izbistri za 4 dana? Dali je to kratko?
pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 13. Septembar 2012, 13:03:14 » |
|
U subotu ( za cetiri dana ) vrsicu pretakanje, a zelatin sipam danas pozdrav
Malo je rano za pretakanje, verujem da si mislio na otakanje sa grubog taloga nakon završene fermentacije. Dok se želatin stavlja u vino neposredno pre prvog pretakanja, tj jedno 30 do 45 dana nakon skidanja sa grubog taloga, kada se vino stabilizovalo i izbistrilo. Obavezno ti preporučujem probu u malom. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
nebojsanext11
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 01. Oktobar 2012, 23:35:05 » |
|
moram belom vinu (u pitanju je šardone) da dodam 0,3g/l vinske kiseline. nabavio sam kiselinu koja je u prahu. kako da je dodam vinu, da li treba da je rastvorim u nečemu ili onako da je dodam uz mešanje. i još jedno pitanje: zašto se koristi koncentrisana šira osim za popravljanje slasti šećera?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 05. Oktobar 2012, 16:22:00 » |
|
Vinska kiselina se obično dodaje u širu pre vrenja, ali može i u vino. Izvadiš iz bureta 5-6 litara vina , sipaš u plastičnu kofu, dodaš vinsku kiselinu i dobro promešaš varjačom ili nekim drvenim štapom. Nemoj rukom jer vinska kiselina je puno agresivnija od limunske kiseline, i obrati pažnju da ti kristal vinske kiseline ne padne na golu kožu, oće da peče. Kada se kiselina rastvorila u kofi, tada to vino dodaš ostalom vinu uz mešanje. Koncentrisana šira se koristi i kao sirup za spremanje soka toku zime uz dodavanje vode po ukusu. U koncentrisanu širu ne treba dodavati ni vinobran ni konzervans, neće se pokvariti.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
m_117
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 65
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 04. Januar 2013, 08:39:08 » |
|
Poštovani prijatelji!! Pre svega želim vam svima srećnu Novu Godinu, srećniju i uspešniju od predhodnih. Ne liči doduše, ali bez neizlećivog optimizma Hedonista, ne bi bilo ni dobrih vinara i vina. Imam jednu dilemu, pa bih voleo da me neko posavetuje. Crveni Cuve od Kaberne Sovinjona, Merloa i Prokupca bih ostavio u hrastovo bure da odstoji godinu dana, pa me interesuje da li je pravilnije raditi bistrenje želatinom pre ili posle odležavanja u hrastovom buretu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 06. Januar 2013, 12:42:16 » |
|
Možda nisam dobro formulisao pitanje pa mi niko ne daje odgovor. 1. Bistrenje crvenog vina želatinom pre odležavanja u bariku pa filtriranje i flaširanje? 2. Odležavanje u bariku, pa bistrenje želatinom, filtriranje i flaširanje? Molim vas da mi barem odgovorite brojkama 1 ili 2 Hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 72
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 06. Januar 2013, 15:12:22 » |
|
M_117, Vecina srdstava koja koristimo za bistrenje su u stvari ubrzivaci bistrenja. Pored toga onu gotovo redovno delimicno, manje ili vise spustaju na dno i ekstrakte i polifenole i , narocito kod crnih vina koja idu u barik, nema potrebe za bistrilom kada ce to prirodno biti izbistreno ali mnogo finije. Eventualn, mozes izvesti malolepticku fermentaciju pre odlezavanja u bariku.
Mislim da je ovo bar nekoliko puta vec raceno i to je jedini razlog zasto Ti niko ne odgovara.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
m_117
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 06. Januar 2013, 15:25:35 » |
|
Hvala ti Vladane!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 17. Novembar 2015, 21:50:31 » |
|
Prvi put ove godine bistrim vino zelatina,razlog cudan miris nekako na peteljku ili tome slicno vec sam pisao o tome,probao sam meru na maloj kolicini kao sto je propisano 12 mg na 1l je dalo efekat i skinulo taj smek...pre nedelju dana sam naspram te kolicine nalio rastvor zelatina i u bacvu.Malopre probao efekat nikakav...mozda je jos rano ili je nesto poslo kako ne treba
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 22. Septembar 2018, 09:36:37 » |
|
Prošle nedelje sam obrao Merlo , količinu od oko 200 kg sam ručno očistio od peteljki ( dosadan i mučan posao uz približno milion osica okolo ) i stavio u bure. Burna fermentacija je skoro gotova , urađeno je sve po propisu ( potapanje komine 3x dnevno). Sutra planiram otakanje vina samotokom. Elem , pročitah ovde da se po otakanju mlado vino odmah bistri želatinom. Ja to do sada nisam radio , pa bih molio nekog ko ima iskustva da mi ih iznese . Ja planiram da sutra uradim bistrenje želatinom ( 10-15 gr. želatina ) pa bi mi svaka sugestija dobro došla. Hvala unapred.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 22. Septembar 2018, 09:44:53 » |
|
Za početak koji želatin imaš?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 22. Septembar 2018, 12:48:02 » |
|
Za početak koji želatin imaš?
Obican, za domacinstvo.( svinjskog porekla)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 22. Septembar 2018, 16:52:14 » |
|
Da bi se želatin koristio kod bistrenja vina,potrebno je prvenstveno da bude izuzetne čistoće.Kod njega se čistoća odražava u bloom-ovim jedinicama,pa se na tržištu nalaze upravo takvi preparati želatina koji se koriste kao enološka sredstva čija je jedinica bloom-a gotovo ravna nuli i stabilizovani su sumpor dioksidom.To definitivno nije slučaj sa želatinom koji možeš naći u slobodnoj prodaji namenjenom za upotrebu u domaćnstvu. Kao aditiv s druge strane,u ovom slučaju utiče na mekoću tela vina tako što reaguje sa grubim taninima crvenih.U mladim vinima zbog prisustva zaštitnih koloida,da bi i imao većeg efekta potrebno je dodati i veće doze.Doziranje inače ide prilično oprezno u ogledu na malome gde se ide na to da se svodi na minimum u datom slučaju. Loša osobina mu je što ne reaguje on samo sa grubim taninima nego i kod vina nešto tanjeg tela čini ih dodatno tankim,tupim i praznim.Slična situacija je i sa oduzimanjem aromatike gde je često oduzima u većoj meri. Kao aditiv se inače sve više izbacuje u industriji posebno crvenih vina gde se efekat koji on postiže kroz stabilizaciju i mekoću kao zamena koristi gumi arabika i to pre flaširanja i poslednje filtracije.
Nakon svega postavlja se pitanje da li je tebi zaista neophodan gde svoje vino verovatno ne šalješ na tržište što traži bržu stabilizaciju pre svega,a onda i potrošača koji zamera na svim vrstama taloga?Ili bi vino radije prepustio spontanom bistrenju i mekoći koje odležavanjem prirodno dolaze same po sebi.Ja bih se odlučila za ovo drugo,a ti odluči sam.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 22. Septembar 2018, 18:23:33 » |
|
Hvala na odgovoru. I ja cu se ipak odluciti za varijantu 2. Pusti vino da se samo izbistri.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|