13. Januar 2025, 20:23:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zivotni ciklus celija kvasca  (Pročitano 81300 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.12

« Poslato: 23. Mart 2008, 22:36:38 »

Kao i svi zivi organizam i kvasac prolazi kroz nekoliko stadijuma svog razvica. Pored toga sto je svaki stadijum od znacaja za sam kvasac svi ti stadijumi su znacajni i za tehnologiju vina. Ovaj se znacaj narocito ispoljava za vreme procesa alkoholne fermentacije.

Stadijum razmnozavanja
Da bi se u siri alkoholna fermentacija obavila pravilno i do kraja potrebna je odredjena masa kvascevih celija, koja ce biti u stanju da prevre secer u siri. Obezbedjivanje biomase kvasca i stvaranje novih aktivnih celija se vrsi intenzivnim razmnozavanjem u prisustvu vazdusnog kiseonika sto se postize provetravanjem sire. Provetravanjem sire se obezbedjuju dovoljne kolicine kiseonika za razmnozavanje kvasca.Posto se razmnozavanje kvasca vrsi pupljenjem ovaj stadijum razvica se lako moze poznati ako pod mikroskopom posmatramo kap sire. U njoj cemo videti mnostvo celija koje na jednom ili oba pola imaju vece ili manje pupoljke tj. cerke celije.

Pupljenje celije kvasca

Stadijum burne fermentacije

Posle intenzivnog razmnozavanja u prisustvu vazduha, kada dodje pod anaerobne uslove kvasac pocinje sve vise da koristi secer iz sire za obezbedjenje potrebne energije. Pod ovakvim uslovima on prelazi sa procesa disanja na proces intenzivne fermentacije i taj se period naziva stadijum burne fermentacije ili burnog vrenja. Sadrzaj stvorenog alkohola u to vreme obicno iznosi 5 - 8% vol. Usled intenzivnog oslobadjanja ugljendioksida za vreme ovog stadijuma u vinu dolazi do jakih konvekcionih strujanja koja razbijaju kolonije kvasca na pojedinacne celije.

Stadijum gladovanja
Posle zavrsene fermentacije u vinu nema vise secera ili ga ima u nedovoljnoj kolicini tako da je kvasac prinudjen da koristi svoj vlastiti secer - glikogen. Samim tim celije kvasca se sve vise iscrpljuju i nastaju pojave vrlo slicne pojavama pri gladovanju visih organizama. Obim celija se smanjuje i protoplazma dobija zrnastu strukturu. Zbog smanjenog prisustva ugljendioksida u vinu dolazi do smirivanja sire odnosno konvekcionih kretanja pa se najveci deo celija talozi i prelazi u stelju.

Stadijum izumiranja
Posle potpunog iscrpljenja koje dolazi kao posledica duzeg "gladovanja" i nepovoljnih uslova za zivot usled stvorenog alkohola kvasac postepeno izumire. Izgled celije se i dalje menja - po obimu one se jos vise smanjuju a u unutrasnjosti protoplazma se vise ili manje odvaja od membrane i vise skuplja prema centru celije. Do izumiranja pojedinih kvascevih celija dolazi i pre zavrsetka fermentacijeu toku samog vrenja.

Stadijum autolize
Posle izumiranja u kvascevim celijama stupaju u akciju proteoliticki enzimi pod cijim uticajem dolazi do razlaganja belancevina iz samih celija odnosno do autolize celije. Pri ovom procesu unutrasnji sadrzaj celija prelazi u spoljnu sredinu odnosno u vino. Hidrolizom belancevina oslobadja se znatan broj aminokiselina koje prelaze u vino gde uzimaju ucesce u mnogim procesima vrlo znacajnim za njegov kvalitet. Sem ovoga, aminokiseline mogu da posluze kao materijal za ishranu raznim predstavnicima mikroflore vina medju kojima cesto mogu da se nadju i stetni mikroorganizmi. Kako celije kvasca mahom podlezu autolizi kada predju u stelju, po zavrsetku fermentacije, to je ovaj stadijum kvasca veoma znacajan i sa gledista vremena otakanja vina sa stelje.

Stadijum obrazovanja spora
U ovaj stadijum kvasac prelazi kada nastupe nepovoljni uslovi za njegov zivot. U vinu ne dolazi do obrazovanja spora. Stadijum obrazovanja spora kod kvasca obicno nastupa kada se nadje u zemljistu ili na nekom drugom mestu nepovoljnom za zivot odakle prelazi na grozdje a potom u siru gde spore klijaju i prelaze u vegetativni oblik koji je sposoban za fermentaciju.

Oksidativni stadijum
Posle zavrsene alkoholne fermentacije najveci broj kvascevih celija sedimentira i prelazi u stelju gde izumire. Manji broj celija ostaje na povrsini vina, razmnozava se i obrazuje navlaku po izgledu slicnu onoj koja se javlja u ciknulim vinima. Obrazovanje navlake najpre pocinje u vidu stvaranja manjih kolonija koje se postepeno povecavaju i pri tome spajaju da bi se na kraju obrazovala jedinstvena navlaka po celoj slobodnoj povrsini vina. U ovom stadijumu kvasac s jedne strane koristi alkohol iz vina i oksidise ga u acetaldehid, a s druge strane sircetnu kiselinu redukuje prevodeci je takodje u acetaldehid. Da bi kvasac presao u oksidativni stadijum vino mora da bude izlozeno slobodnom pristupu vazduha sa relativno velikom povrsinom sto se postize drzanjem vina u otpraznjenim sudovima. Da pri tome ne bi doslo do pojava ciknulosti i vinskog cveta vino mora biti sa najmanje 14% vol alkohola. Oksidativni stadijum kvasca se koristi za spravljanje specijalnog vina tipa seri.

Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #1 Poslato: 12. Maj 2008, 12:48:24 »

Da li je potrebno da se veštački ubacuju kvasci ili ne?
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #2 Poslato: 12. Maj 2008, 12:59:21 »

U principu i divlji kvasci mogu odraditi posao ali je bolje dodati selekcionisane vinske kvesce na pocetku fermentacije... Imas da ih kupis u poljoprivrednim apotekama, pakovani su u kesicama...
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 12. Maj 2008, 13:14:06 »

Na osnovu čega se određuje koliko treba dodati kvasca?
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #4 Poslato: 12. Maj 2008, 15:08:16 »

Kad kupis kvasac na kesici pise sve sto treba... Ako sam dobro zapamtio kesica ide na 100 litara sire, da sada ne naglabam procitas sta pise i tako doziras...
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 12. Maj 2008, 15:25:01 »

Ne bih da ispadnem dosadan ali moram da pitam da li je stavljanje kvasca obaveyno ili yavisi od nečega?
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #6 Poslato: 12. Maj 2008, 15:39:34 »

Nije obavezno dodavanje, i divlji kvasci koji se vec nalaze na grozdju mogu da prevru secer ali je bolje dodati selekcionisani kvasac, narocito ako grozdje nije zdravo tj. ako je plesnivo...
Samo pitaj sta te god zanima  Wink
Sačuvana
scorpioX
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #7 Poslato: 14. Maj 2008, 01:59:45 »

Poenta dodavanja selekcionisanih kvasaca je kontrola fermentacije i predvidljivost njenog ishoda ako se ispostuju odredjena pravila (dostupnost elemenata neophodnih za životni ciklus kvasaca, kao i temperatura fermentacije).

Drugo, pošto svaka vrsta kvasca ima svoje karakteristike, nisu svi kvasci pogodni za sve sorte. Na žalost, moje iskustvo je da se po našim poljoprivrednim apotekama prodaje samo jedna vrsta vinskog kvasca i to Uvaferm CM kog ja lično smatram ragom medju vinskim kvascima jer će odraditi posao korektno što se tiče same konverzije šećera u alkohol, ali teško da će izvući ono najbolje iz odredjene sorte.

Kod Enovitisa iz Topole se moze nabaviti dosta kvalitetnih Lallemandovih kvasaca, ali oni dolaze u pakovanjima od pola kilograma, sto je dovoljno za 2000 litara šire. U mom slučaju to rezultira sa dosta bačenog kvasca jer kad se pakovanje jednom otvori, tu se priča završava. Kod njih je takođe moguće nabaviti i hraniva za kvasce kao sto su Go-Ferm (koristi se prilikom rehidracije kvasca) i Fermaid - K koji se koristi u toku fermentacije (kada koncentracija šećera opadne za trećinu). Tu je situacija još katastrofalnija. Oni dolaze u pakovanjima od 2,5 kila i prilično su skupi.

Lallemand koji je jedan od vodećih proizvođača selekcionisanih vinskih kvasaca (ako ne i vodeći) ima i liniju koja je namenjena malim, neprofesionalnim vinarima. U okviru te linije se popularni kvasci (RC 212, ICV D-47, 71B-1122, ICV K1V-1116, EC-1118) kvasci pakuju u kesice od po 5 grama što je dovoljno za nekih 20-ak litara šire. Maloprodajna cena takvog jednog paketa (kesice) ne bi trebalo da prelazi 1 euro. Gorepomenuta hraniva su takodje dostupna u pakovanjima slične veličine. Ja sam svojevremeno pokušavao da ubedim ljude iz Enovitisa (koji su inače ekstra profesionalni) da i to uvrste u svoju ponudu, međutim oni su me ubedjivali da tako nešto ne postoji.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #8 Poslato: 14. Maj 2008, 09:25:07 »

Mnogo korisnih informacija u jednom postu Wink

Pogledao sam sajt Enovitisa, ima zanimljivih stvari... Mislio sam da mozda imaju predstavnistvo u NS pa da pogledam sta sve imaju u ponudi ali izgleda nista od toga... Mozda bi poceli da uvoze manja pakovanja ako bi dovoljno ljudi bilo zainteresovano, u svakom slucaju prakticnije je kupiti 10 kesica nego baciti 450 grama kvasca  Scratchhead
Sačuvana
scorpioX
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #9 Poslato: 14. Maj 2008, 19:29:57 »

Mnogo korisnih informacija u jednom postu Wink

Pogledao sam sajt Enovitisa, ima zanimljivih stvari... Mislio sam da mozda imaju predstavnistvo u NS pa da pogledam sta sve imaju u ponudi ali izgleda nista od toga... Mozda bi poceli da uvoze manja pakovanja ako bi dovoljno ljudi bilo zainteresovano, u svakom slucaju prakticnije je kupiti 10 kesica nego baciti 450 grama kvasca  Scratchhead

Ma jok, kakav predstavnik u Novom Sadu, iš'o ja u selo Vinču da pokupim šta mi je trebalo. Ruku na srce, ljudi su korektni pa ti daju opciju da ti isporuče preko City Express-a. Znači, moraš da ih nazoveš telefonom, da kažeš šta ti treba i to je to. Ukoliko ne znaš šta ti konkretno treba, pozoveš jednog simpatičnog čikicu (mislim da se zove Vladan Nikolić) i on ti u detalje objasni šta se preporučuje za vinifikaciju sorte grožđa koja te interesuje.

Možda bi oni mogli i više da zarade na manjim pakovanjima kvasaca koja bi odgovarala nama entuzijastima, ali mislim da to ide malo u poslovnu politiku jer ljudi jednostavno neće da se cimaju na sitno.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #10 Poslato: 14. Maj 2008, 21:34:02 »

Cudi me da nemaju predstavnistvo u Novom Sadu s obzirom da su tu Fruska Gora i Sremski Karlovci  Huh?
Ima x entuzijasta sto ti rece koji ma bi tako nesto odgovaralo....
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #11 Poslato: 14. Maj 2008, 21:54:05 »

POSTOJI NEKA FIRMA U PETROVARADINU KOJU SAM JESENAS ZVAO ZA PEKTOLITICKE ENZIME I BAVI SE PRODAJOM KVASACA I OPREMOM ZA VINARSTVO ALI SU BILI SKUPLJI BUKVALNO 10 PUTA OD ENOVITISA JER SU KRCMILI PAKOVANJA I PRODAVALI NA GRAME KOLIKO TI TREBA. JAVICU BROJ TELEFONA KADA NADJEM
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #12 Poslato: 15. Maj 2008, 00:38:28 »

Jos jedan darko na forumu  Grin

U sustini mi ne treba broj jer moj vinograd nije u NS niti u blizini tako da nista od tih stvari ne kupujem u Novom Sadu ali ce mozda nekom drugom zatrebati pa mozes postaviti  Wink

Zbog cega si dodavao pektoliticke enzime? Zbog boljeg bistrenja ili...?
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 15. Maj 2008, 08:43:37 »

Može li se dobiti neki kontakt telefon tog simpatičnog čikice iz Vinče:)
Sačuvana

scorpioX
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #14 Poslato: 15. Maj 2008, 09:02:40 »

Koliko se ja razumem u kvasce, kada se pakovanje otvori, kvasac povuče vlagu iz vazduha i krene da radi. Zbog toga nije moguće sačuvati duže od mesec dana i to u idealnim uslovima. Ako grešim, molim da me neko ispravi.

Ono što mene muči je gde mogu da nadjem amonijum-difosfat u rinfuzi?
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.026 sekundi sa 21 upita.