Lošiji kvasac iz prostog razloga što kod njega dolazi do pada fiziološke aktivnosti s brojem recikliranja, brojem stvorenih generacija kvasca (jedna generacija svakih cca. 2 sata). Činjenica i tvrdnja zapisana između ostalog i u svim ozbiljnijim pivarskim priručnicima, da i ne spominjem stručnu literaturu, vinarsku kao i pivarsku praksu.
Ima još ono što si pogrešno i obrnuto prezentirao, opasnost od mutacije. Promjena koja najčešće nastaje uslijed oštećenja izazvanih stresnim i nepovoljnim uslovima za rast i razmnožavanje.
Ponovno koriscenje 5 generacija istog kvasca nije mala stvar (iznad toga se ne preporucuje jer opada kvalitet i TU SE TEK SLAZEM - ali tek nakon 5 generacija). Ali zar nije bolje 5 generacija dobrog kvasca (divljeg, provereno dobrog) imati, nego se kockati svake godine kakav ce biti divlji kvasac? Izmedju ostalog (moze se u malim kolicinama raditi uporedno i divlji "ovogodisnji" kvasac, pa ako se pokaze... da se i on "cuva" na ovaj nacin) Cilj teksta je bio - KAKO IZBECI LOSU GODINU, A VEZANO ZA KVASCE
"Opasnost" od mutacije (kako si naveo) je upravo ono sto moze (i ne mora) da donese do boljeg i kvalitetnijeg kvasca (ne mora da znaci, ali moze i vredno je eksperimentisanja na manjim kolicinama) i moze da da jako zanimljive (kvalitetne rezultate). Ako su uslovi konstantni mutacija se nece desiti na osnovu "sokiranja" celija kvasca (mada prvi put cujem da se bas zbog toga desava mutacija (koliko ja znam u svim mikrobioloskim naukama se uci da sve sto se brzo razmnozava - mutacija je neminovna samo je pitanje dali ce biti pozitivna ili negativna - npr virus gripa je mikroorganizam koji ima najvise mutanata i svake sezone nas napadne drugi tip).
Za oksidaciju (aeraciju) nisam bio siguran - NISAM VINAR , ali sam jednostavno pomenuo sta se radi u pivarstvu. Prihvatam tvoju preporuku da je ne treba izvoditi na vinu. OK
Zamrzavanje celija kvasca u glicerinu se vrsi da bi se kvasac "skladistio" na duze vreme (probaj da nadjes, ali to je sigurno tako). - znaci, ne radi se o drzanju kvasca u glicerinu, vec prosto zamrzavanje gde glicerin cuva celije kvasca od procesa zamrzavanja. Jedini drugi nacin skladistenja kvasca na duze vreme je isusivanje u vakumu, gde se malim temperaturama vrsi dehidracija, ali ne znam ko u kucnim uslovima moze da ima kapaciteta za tako nesto.
Aerizacija u pivu se ne vrsi zbog aromatskih profila

- dobra stos! Mada, ako je "worth" iliti kom neaerizovan, tu si u pravu, jer od fermentacije ce biti samo delimicno fermentisano pivo koje ne lici ni na sta. I tu ce ti svaki pivar reci da sto je bolja aerizacija, to si sigurniji da ce fermentacija biti stabilna i "odraditi posao do kraja" (prakticno nema zaostalih secera). Drugih mikroorganizama u pivu NEMA, jer je kom (kao i sve sto dolazi u dodir sa pivom STERILNO. Ovde vidim da nemas iskustva sa pivom.
Propagacija iliti (ispravi me ako si mislio na nesto drugo) "starter" je nesto sto apsolutno nema veze sa svim ovim. Ona se kod piva radi umesto direktnog dodavanja kvasca pivu iz mnogo razloga , a koji ni jedan nema veze sa ovom pricom (mada, mozda i ima, ali to je vec postupak vezan za pivo iz vise razloga).
I opet me nisi ubedio zasto se ne bi aerisalo vino i podstakao rad divljih kvasaca koji su tu vec prisutni (mislim da bi se kolicina "kvarljivih" mikroorganizama mogla dovesti u red pre same fermentacije), ali dobro - ideja nije "konvencionalna" i sam cu eksperimentisati.

Inace, probao sam mnoga vina i ne mogu da se otmem utisku da su mi ona sa divljim kvascima ukusnija. Mozda je to samo moje misljenje.....
Vidim da imas univerzitetskog znanja i gledas iz tog ugla. Ja sam postovao nesto iz "prakticnog" dela pravljenja piva. Prihvatam neke tvoje ispravke i postujem tvoje misljenje. Uz svo duzno postovanje nema potrebe da mi objasnjavas kako se pravi pivo.

Pozdrav