Dobro, znam da sirće nije baš omiljena tema među vinarima ali ovaj slučaj moram ispričati...
Odlučio ja da napravim par litara jabukovog sirćeta za sebe, čitam zdravo je, svi ga preporučuju pa kontam da ima da se začini slata itd.
Kod drugara u voćnjaku naberem desetak kila jabuka, sve operem, uklonim trulo, ručno izrendam, stavim u plastične balone, zavranjim, sve po ps-u...
Krenula fermentacija, ja ko malo dete svaki dan provodio na terasi i gledao kako iz vranja izlaze mehurići, radovao se jabukovom vinu i na kraju dobio odlično vino, prosto mi je bilo žao da ga sirćetim
I tako, odlijem vino, skinem vranj, mućkam svaki dan da ga aerišem, čak sipam malo jabukovog sirćeta (or'ginal bosansko od divljih jabuka) kao starter i ništa. Kontam treba još vremena i čekam a ono i dalje ništa, prošlo dva meseca a ja i dalje nemam sirće, ni blizu sirćeta.
Nisam dodao ni kap vinobrana, namerno ga aerišem, sipao sirće u njega i ono neće da se usirćeti a da sam hteo da ostene vino pokvarilo bi se za dva dana. Ne samo da se nije usirćetilo već nije ni oksidiralo, žuto je ko vosak, milina jedna od boje
Meni tu ništa nije jasno, ako nekome jeste neka me prosvetli ili da zovem Milana tarota