armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Poslato: 14. Mart 2014, 20:39:10 » |
|
nadam se da ne smetada se i mi vocari ubacimo u pricu o sadnji medju Vas vinogradare. ja bih voleo da posadim vocnjak od vinogradarskih bresaka. video sam da i njih ima u raznim varijantama i velicinama i oblicima. ono sto meni treba je vinogradarka breskav dobre do odlicne rodnosti sa velikim procentom secera. moze li mi ko preporuciti neku sortu kao i gde se moze nabaviti. da videh da u kacu ima nekih 5 sorti al ne znam njihove osobine
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 14. Mart 2014, 22:08:12 » |
|
Ne znam kolko ima veze sa ovom temom, al ajde, ja sam skoro posekao tri vinogradske bele breskve kod sebe na placu, panj jedne vidi se na prvoj slici prema mestu sa kog je fotografisano, mi smo te brekve sadili tako što smo ih samonikle presađivali, znači nisu bile kalemljene, i bile su ok, jedno 10 ak godina pravili džemove, pekli čak jednom i rakiju, ali sa vremenom su počele da propadaju, sitan rod, i da trunu (može da se vidi na ovom panju), moja preporuka ti je da kupiš neke u rasadniku koje su kalemljene i bez obzira na vrstu trebalo bi da bude ok. Pozz
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 14. Mart 2014, 23:42:23 » |
|
armine i jasho, imate na Voćarstvu dovoljno mesta za novu temu vezano za vinogradarsku breskvu. tema koju je otvorio jasho o dilemama vezanim za podizanje novog zasada vinograda je spojena sa već postojećom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 15. Mart 2014, 00:43:13 » |
|
nadam se da ne smetada se i mi vocari ubacimo u pricu o sadnji medju Vas vinogradare. ja bih voleo da posadim vocnjak od vinogradarskih bresaka. video sam da i njih ima u raznim varijantama i velicinama i oblicima. ono sto meni treba je vinogradarka breskav dobre do odlicne rodnosti sa velikim procentom secera. moze li mi ko preporuciti neku sortu kao i gde se moze nabaviti. da videh da u kacu ima nekih 5 sorti al ne znam njihove osobine
Vinogradarska breskva je u stvari breskva dobijena generativnim putem iz semena vinogradarske breskve i nikada, ili skoro nikada neprenosi svoje osobine u potpunosti prilikom razmnozavanja, tako da imamo hiljade varijeteta, dobrih i losih. Vocari su se dosetili pa na podlogu vinogradarske breskve kaleme takodje vinogradarsku breskvu, a koja se izdvaja po svojim kvalitativnim osobinama, i na taj nacin verno prenose i umnozavaju dobijeni varijetet, a koji im se svidi zbog niza dobrih osobina. Po meni je najbolji nacin za dobijanje zeljenih osobina vinogradarske breskve, naci dobrog kalemara i dobru vinogradarsku breskvu, pa mu dati zadatak da ih nakalemi.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 15. Mart 2014, 08:32:19 » |
|
Ili da nakalemi sam, na internetu ima milion PDF-ova, klipova, malo proučiš i nema greške
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 15. Mart 2014, 15:37:48 » |
|
ovo je odprilike sve sto sam nasao na nasem trzistu kod profe http://www.mavmrasadnik.com/breskva-krupnoplodna-vinogradarska ali ni za jednu nema konkretnijih podataka sa jedne strane a i cena je vise nego ozbiljna kod njega
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 15. Mart 2014, 21:14:58 » |
|
hvala ti puno dugi, videcu da ti se javim sigurno jer ili ja idem ili neko od mojih iz zagreba ili ljubljane dolazi prolazi (motoristi) pa smo stalno na putu. ove godine cu se potruditi nabaviti dovoljno semenki da ih na zimu zasadim na stalno mesto, pa posle cu videti dal tako da ih ostvim ili da ih iskalemim. ona pz1 mi se dopada jako pa cu videti vec sta cu
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 15. Mart 2014, 22:27:42 » |
|
po ovom tekstu bih ja ipak trebao za podlogu uzeti dzenariku pa na nju kalemiti divlju breskvu jer mi je njiva malo losijeg kvaliteta http://www.poljoberza.net/AutorskiTekstoviJedan.aspx?ime=V001_3.htm&autor=18
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 21. April 2014, 13:52:47 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 21. April 2014, 16:23:20 » |
|
stavljam na jesen semeke ringlove na stalno mesto pa di=ogodine kalemim, a u toku sezone cu obici da vidim gde da skinem kalem pa odatle. bice to dobra stvar
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 23. April 2014, 09:17:20 » |
|
armin1@ je ringlova neka vrsta šljive.
Vinogradarsku breskvu je najbolje kalemiti takođe na vin. breskvu. Samo treba za sjeme uzeti košpice sitnijeg ploda.
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 23. April 2014, 23:07:41 » |
|
pokušao sam da dobijem sejance vinogradarske breskve i mečije leske ali sam izgleda nešto zaj..ao oko stratifikacije... i jedno i drugo posejano nu male saksije pre mesec dana, stalno vlažno tj redovno zalivam ali nema nikakvih znakova da će nešto nići. plan je bio da na to sledeće godine nakalemim vinogradarske breskve i istarski dugi na mečiju lesku ali izgleda da neće biti ništa od toga
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jakovljevic79
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 45
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 24. April 2014, 10:07:20 » |
|
Gde si čuvao koštice do proleća?Na kojoj temperaturi su stajale preko zime?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|