12. Decembar 2024, 12:06:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vinogradarska breskva  (Pročitano 33098 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Poslato: 14. Mart 2014, 20:39:10 »

nadam se da ne smetada se i mi  vocari ubacimo u pricu  o sadnji medju Vas vinogradare. ja bih  voleo da posadim  vocnjak od vinogradarskih  bresaka. video sam  da i njih  ima  u  raznim varijantama i velicinama i  oblicima. ono  sto meni  treba je  vinogradarka breskav  dobre do  odlicne  rodnosti sa  velikim procentom secera.  moze li mi ko  preporuciti neku  sortu kao i  gde se moze nabaviti. da videh da u kacu ima nekih 5 sorti al ne znam  njihove osobine
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #1 Poslato: 14. Mart 2014, 22:08:12 »

Ne znam kolko ima veze sa ovom temom, al ajde, ja sam skoro posekao tri vinogradske bele breskve kod sebe na placu, panj jedne vidi se na prvoj slici prema mestu sa kog je fotografisano, mi smo te brekve sadili tako što smo ih samonikle presađivali, znači nisu bile kalemljene, i bile su ok, jedno 10 ak godina pravili džemove, pekli čak jednom i rakiju, ali sa vremenom su počele da propadaju, sitan rod, i da trunu (može da se vidi na ovom panju), moja preporuka ti je da kupiš neke u rasadniku koje su kalemljene i bez obzira na vrstu trebalo bi da bude ok. Pozz Smiley
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 14. Mart 2014, 23:42:23 »

armine i jasho, imate na Voćarstvu dovoljno mesta za novu temu vezano za vinogradarsku breskvu.
tema koju je otvorio jasho o dilemama vezanim za podizanje novog zasada vinograda je spojena sa već postojećom.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #3 Poslato: 15. Mart 2014, 00:43:13 »

nadam se da ne smetada se i mi  vocari ubacimo u pricu  o sadnji medju Vas vinogradare. ja bih  voleo da posadim  vocnjak od vinogradarskih  bresaka. video sam  da i njih  ima  u  raznim varijantama i velicinama i  oblicima. ono  sto meni  treba je  vinogradarka breskav  dobre do  odlicne  rodnosti sa  velikim procentom secera.  moze li mi ko  preporuciti neku  sortu kao i  gde se moze nabaviti. da videh da u kacu ima nekih 5 sorti al ne znam  njihove osobine
Vinogradarska breskva je u stvari breskva dobijena generativnim putem iz semena vinogradarske breskve i nikada, ili skoro nikada neprenosi svoje osobine u potpunosti prilikom razmnozavanja, tako da imamo hiljade varijeteta, dobrih i losih. Vocari su se dosetili pa na podlogu vinogradarske breskve kaleme takodje vinogradarsku breskvu, a koja se izdvaja po svojim kvalitativnim osobinama, i na taj nacin verno prenose i umnozavaju dobijeni varijetet, a koji im se svidi zbog niza dobrih osobina. Po meni je najbolji nacin za dobijanje zeljenih osobina vinogradarske breskve, naci dobrog kalemara i dobru vinogradarsku breskvu, pa mu dati zadatak da ih nakalemi.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 15. Mart 2014, 08:32:19 »

Ili da nakalemi sam, na internetu ima milion PDF-ova, klipova, malo proučiš i nema greške whistlefly
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 15. Mart 2014, 15:37:48 »

ovo je  odprilike sve  sto  sam nasao  na nasem trzistu kod  profe  http://www.mavmrasadnik.com/breskva-krupnoplodna-vinogradarska ali  ni  za jednu nema konkretnijih podataka sa jedne strane a i cena je  vise nego ozbiljna kod njega
Sačuvana

IMA TU NECEGA
dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 15. Mart 2014, 18:10:48 »

armin1, ja sve breskve koje imam uzgojio sam iz koštica. trenutno imam 40-ak komada 4 vrste i sve krasno rode s tim da ih strogo orezujem i prorijeđujem plodove. Budu super krupne i ukusne. I nektarinu sam uzgojio iz koštice i rodi mi već 4 godine bez problema. Prošle godine sam posadio nekih 300-ak sjemenki (nek se nađe). Također sam prošle godine sam kalemio i sve mi se primilo. Neke lanjske iz sjemenki mi već niču. Ako prolaziš kroz Hrvatsku ili neki tvoj prijatelj možemo se dogovoriti da ti pošaljem par komada da ne moraš kupovati. Ja sam blizu autoputa kod Slavonskog Broda tako da mi nije problem doći do naplatnih kućica predati robu.  Smiley whistlefly Wink
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 15. Mart 2014, 21:14:58 »

hvala ti  puno  dugi, videcu da ti  se javim  sigurno jer ili ja  idem  ili neko  od mojih  iz zagreba ili  ljubljane dolazi  prolazi (motoristi) pa smo  stalno  na putu. ove  godine  cu  se potruditi nabaviti  dovoljno  semenki da ih na zimu   zasadim na stalno mesto, pa posle cu  videti dal  tako da ih  ostvim ili da ih iskalemim. ona pz1 mi se dopada jako pa  cu  videti vec sta cu
Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 15. Mart 2014, 22:27:42 »

po ovom  tekstu  bih   ja ipak  trebao  za podlogu  uzeti  dzenariku pa na  nju kalemiti  divlju  breskvu jer  mi je njiva malo  losijeg  kvaliteta  http://www.poljoberza.net/AutorskiTekstoviJedan.aspx?ime=V001_3.htm&autor=18
Sačuvana

IMA TU NECEGA
dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 16. Mart 2014, 12:11:12 »

armine1, sam odluči, u svakom slučaju ponuda stoji  Cool
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #10 Poslato: 21. April 2014, 13:52:47 »

Evo da se nadovežem na priču. Ja ima više vrsti vinogradarske breskve, kod nas to zovu šantelije. Pretpostvaljam da hoćeš da ih koristiš u preradu. Ja bih ti praporučio sorte sa žutim meso. Mnogu su rodnij, slađe i imaju specifičniju aromu. Treba samo naći krupnije klonove i iskalemiti ih. Zaštitu ne zahtjevaju skoro nikakvu. Evo i par mojih slika.

Sačuvana

Budimo dobri domaćini
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 21. April 2014, 16:23:20 »

stavljam  na jesen  semeke ringlove na stalno  mesto pa di=ogodine kalemim, a u toku sezone cu  obici da vidim gde  da  skinem kalem pa odatle. bice to  dobra stvar
Sačuvana

IMA TU NECEGA
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #12 Poslato: 23. April 2014, 09:17:20 »

armin1@ je ringlova neka vrsta šljive.

Vinogradarsku breskvu je najbolje kalemiti takođe na vin. breskvu. Samo treba za sjeme uzeti košpice sitnijeg ploda.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #13 Poslato: 23. April 2014, 23:07:41 »

pokušao sam da dobijem sejance vinogradarske breskve i mečije leske ali sam izgleda nešto zaj..ao oko stratifikacije... i jedno i drugo posejano nu male saksije pre mesec dana, stalno vlažno tj redovno zalivam ali nema nikakvih znakova da će nešto nići. plan je bio da na to sledeće godine nakalemim vinogradarske breskve i istarski dugi na mečiju lesku ali izgleda da neće biti ništa od toga whistlefly
Sačuvana
jakovljevic79
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #14 Poslato: 24. April 2014, 10:07:20 »

Gde si čuvao koštice do proleća?Na kojoj temperaturi su stajale preko zime?
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 21 upita.