08. Oktobar 2024, 21:09:08 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Postupak proizvodnje i upotreba zelatina  (Pročitano 15971 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
macak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 15. Novembar 2008, 20:26:54 »

Pozdrav, mozete li mi pomoci oko zelatina. Naime, pokusavam vec 3 godine da napravim crno vino ali bez uspjeha. Ove godine mi je jedan prijatelj rekao da probam napraviti vino na ovaj nacin . Oberem grozdje, izmuljam I izmjerim jacinu mosta. Kako se nalazim u reonu gdje grozdje ne moze da sazri i dobije 18 jedinica secera rekao mi je da dodam 10 % secera na 100 kg. Ovim sam uspio da dobijem 19 jedinica secera. 5 dana sam mjesao kom 2 puta dnevno da se sjedini secer i kom. Kad je proslo 5 dana ostavio sam kom jos 15 dana da se zavrsi fermentacija, medjutim, kako je u podrumu bilo hladno fermentacija se nije odvijala pa sam nakon 7 dana morao da dogrijavam podrum cime sam pokrenuo fermentaciju (znam profesionalci ce da pitaju zbog cega nisam stavio kvasac pa da odgovorim - nisam pronasao vinski kvasac) te sam ovaj rok produzio za 7 dana. Nakon isteka od 27 dana sam pretocio vino kroz 1 sloj gaze I ponovo ostavio. Po proteku jos 10 dana ponovo sam pretocio vino ali kroz 3 sloja gaze i ostavio sam poklopljeno ali moze ulaziti vazduh. Kako sam ostavio u velikim staklenim posudama pri grlicu I danas vidim da vino radi ( izlaze mjehurici kao kad se otvori flasa sa mineralnom vodom) ali svakim danom u sve manjem obimu. Pri degustaciji ( koju vrsim iz jednog malog staklenog suda ) primjecujem da je sve manje secera te se nadam da cu ove godine uspjeti da napravim vino. Interesuje me da li smijem pri sljedecem pretakanju da koristim zelatin radi bistrenja vina I koliko puta jos da pretacem vino. Izvinjavam se profesionalcima kojima je sve ovo mozda I smijesno ali imam zelju da se ozbiljnije posvetim proizvodnji vina pa su mi potrebne informacije.
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #1 Poslato: 16. Novembar 2008, 00:52:17 »

Mačak, nema ovde profesionalaca i amatera, svi smo isti. Razlika je što su neki ranije krenuli u priču, pa imaju malo više iskustva.
Moj ti je savet: sačekaj da vino završi fermentaciju, tretiraj ga vinobranom, i pretači na svakih mesec dana. Ništa više.
Reci mi, da li si već dodavao vinobran, ako jesi, koliko?
Koliku količinu vina imaš? Od koje sorte, ili kojih sorti si pravio vino?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #2 Poslato: 16. Novembar 2008, 11:42:08 »

Ne trebas nista pretakati ni filtrirati kroz gazu ako je vrenje u toku. Sacekaj da dodje do kraja pa onda odlij sa taloga, dodaj zelatin i onda ponovo skini vino sa taloga nakon dvadesetak dana kada zelatin padne na dno i vino se izbistri.
Imas u forumu Nega vina par tema o bistrenju zelatinom pa procitaj. Ako bude nejasnoca pitaj Wink
Kao sto Pedja rece, ne zaboravi vinobran kod pretakanja da zastitis vino...
Sačuvana
macak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #3 Poslato: 16. Novembar 2008, 21:30:36 »

Hvala na savjetima, vina imam manju kolicinu oko 100 litara. Na ovu kolicinu sam stavio 10 g vinobrana. Koja sorta grozdja je u pitanu ne znam. Kod nas ga u narodu zovu plavi direktor ili plavi ambasador. Most ovog grozdja ostavlja tamno plavu boju. Ne posjedujem slike ovog grozdja ali se nadam da cu iduce godine staviti slike na forum. Imam u planu u dogledno vrijeme i nakon sticanja iskustva prosiriti vinograd.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #4 Poslato: 16. Novembar 2008, 22:49:39 »

Ako si tih 10 grama ubacio kada si izmuljao grozdje onda je dobro! Ubaci jos toliko kada budes pretakao vino nakon zavrsene fermentacije i nebi trebalo biti problema sa mrkim prelomom i kvarenjem vina...
Sto se prosirivanja vinograda tice, pogledaj teme u forumu Vinogradarstvo, naci sec korisne tekstove i savete Wink
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.08 sekundi sa 21 upita.