12. Februar 2025, 14:02:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Likeri  (Pročitano 133654 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dzionik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 81.0

« Odgovor #105 Poslato: 02. Oktobar 2020, 07:45:34 »

Pretprošle godine moja draga napravi sok od višanja, desetak litara. Međutim posle nedelju dana jedna flaša eksplodira....
Orvorm pažljivo ostatak flaša, sipam u balon i stavim vrenjaču, da se ne baci:-)
Pretočim par puta i to je sve.
Sada je to odličan liker, ima verovatno petnestak posto alkohola i dovoljno šećera, ekstra aromu višnje.
Eto...mož' i tako:-)
Sačuvana
mungos.na
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #106 Poslato: 04. Decembar 2020, 21:23:48 »

Odradio kako je receno od grubo 200l patoke  dobio 20ak litara na 68 (na 7stepeni celzijusovih).
Zanima me dali bi i kako mogao praviti  zestoko alkoholno pice dobijeno maceracijom ruze
koja ruza koji deo koliko kad koliko vremena da budu zajedno dali da smanjujem procenat alkohola ili da pojacam  .......
eto neka mozda luda ideja al verujem da moze
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #107 Poslato: 04. Decembar 2020, 23:00:09 »

Postoji jedna ruža sa kojom bi to moglo biti jako uspješno. Rosa damascena Mill.
Ona najmirisnija i najcjenjenija od koje se pravi eterično ulje od ruža. Ista ona od koje se pravi šerbe i slatko od ruža.
Ljetna tromjesečarka sa lokalnim nazivima damašćanska ili đulbešećer ruža.
Mislim prije svega na liker. Za ostalo od nje je potrebna količina koju nemaš.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 05. Decembar 2020, 16:45:19 »

Odradio kako je receno od grubo 200l patoke  dobio 20ak litara na 68 (na 7stepeni celzijusovih).
Zanima me dali bi i kako mogao praviti  zestoko alkoholno pice dobijeno maceracijom ruze
koja ruza koji deo koliko kad koliko vremena da budu zajedno dali da smanjujem procenat alkohola ili da pojacam  .......
eto neka mozda luda ideja al verujem da moze

Ja sam probao,stavio sam latica koliko stane u flašu i prelio rakijom ali izgleda da postupak treba ponoviti nekoliko puta ili stisnuti čim veću kličinu u flašu da je čim veći omjer latica u odnosu na rakiju. Ne znam da li to ima utjecaja na aromu ( nisam primijetio miris po truleži) ali nepotopljene latice posmeđe pa ih za svaki slučaj drži potopljene. Ja sam upotrebio latice izuzetno aromatične sorte,slatko-opjnog mirisa ali rakija se nije aromatizirala koliko sam očekivao tako da ili ponavljaj postupak ili natlači čim više latica u posudu.
Sačuvana

Pitam jer ne znam
sremac67
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #109 Poslato: 29. Maj 2021, 18:43:19 »

Pravio sam ranije orahovaču na način kako je to opisano na brojnim portalima, 1l rakije, 40-ak mladih oraha i 1kg šećera ili meda nije to bilo loše ali uvek postoji način da to bude još bolje.
Pročitao sam ovde da je mnogo bolji način uraditi maceraciju pa onda dodati šećer ili med, to nisam radio pa bih zamolio one koji su to radili da mi u kratkim crtama opišu postupak.
Stavio sam 25.05. oko 4kg (nešto preko 1000kom.) mladih oraha u 15l rakije druge klase koju sam dobio recikliranjem patoke i prvenca, jačina rakija je oko 69 vol. % i danas sam proveravao rakija je već dobila zelenkastu boju, znači da ide dobro  Grin.
Interesuje me koliko vremena orasi treba da stoje u rakiji pre filtriranja i razblaživanja i da li posle macerat razblažujem samo destilovanom vodom ili slabijom rakijom, planiram da konačna jačina bude oko 40 vol. %

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #110 Poslato: 06. Jun 2021, 11:14:55 »

Još uvijek je rano za berbu zelenih oraha za likere. U zavisnosti od nadmorske visine i podneblja možeš eventualno krenuti u praćenje optimalnog datuma berbe kako je ovdje i napisano.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=196.msg70300#msg70300
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #111 Poslato: 06. Jun 2021, 11:38:33 »

Prvo se izvinjavam sto ovako kasnim sa odgovorom.Oprane visnje sa kospicama 10kg sam stavio u stakleni balon od 35l dodao 10l rakije od jabuke 65%  i 10 kg secera, zatim sve dobro promuckao i muckam svaki dan vec 3 dana jos vidim malo na dnu neotopljenog secera  balon sam zatvorio sa njegovim original plasticnim zatvaracom i ne otvaram drzim balone ne bas na suncu na betonu .Isto to sam uradio i sa jagodom.Drugarski pozdrav!
Uradi sa betonitom puno je ljepse Kad je bistriji jer tad se napravi talon na dnu flase.Nije vazno sto si stavio secer odmah samo povremeno promuckavaj i on ce se otopiti takodjer nemoj drzati na svijetlom mijestu vec drzi u tamnijem.Ja sam ih napravio da vec neznam ni broja .Rakiju ako hoces da napravis neutralnijeg mirisa koristi ugljeni filter ili rakiju rashladi u frizideru da se malo pokupe etericna ulja pa je po vadjenju iz frizidera propusti troz filter za kafu.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
Душан
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 89.0

« Odgovor #112 Poslato: 21. Jul 2021, 15:52:59 »

Prvo je potrebno dobiti ekstrakt, voćni macerat.
Maceracija se radi isključivo prelivanjem-potapanjem voća alkoholno vodenom smjesom najprikladnije jačine kako bi se maksimalno očuvao okus i arome voća koje se koristi. Najčešće je to 40-45-50% alkohola. Za likere i voće kod kojih je poželjno izvući fenolna jedinjenja ide se sa 40% zbog maksimalnog efekta. Za voće poput maline, jagode... koje u sebi sadrže više vode ide se u gornju zonu. isto zbog maksimalnog efekta.

Сад имам дилеме. Зашто мацерација са 65%+- алкохолом неби била бољег квалитета у односу на 40-50%? Некако ми је логично да са јачом ракијом је јаче дејство саме ракије а и вријеме мацерације би се скатило или?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 21. Jul 2021, 23:42:28 »

Iz sličnih razloga zbog kojih je za uništenje virusa i bakterija efikasnija koncentracija etanola od 70% nego ona od 96%.  

Za primjenu i izvođenje bilo kojeg tehnološkog postupka neophodno je znati one najvažnije faktore uticaja od kojih direktno zavisi kvalitet dobivenog proizvoda. Kod maceracije voća su pored kvaliteta sirovine jako bitni temperatura, vrijeme maceracije, koncentracija alkohola za maceraciju i uticaj svjetlosti, tačnije tame.  Smiley

Koncentracija alkohola je bitna iz razloga što su mnoge materije različito topljive u vodi i alkoholu pa njihova koncentracije direktno utiče na topljvost svega onog što to voće ili bilo koji drugi materijal na maceraciji ispušta u alkoholno vodenu otopinu. Poput šećera, kiselina, terpena, polifenola, antocijana,...
Sačuvana

Душан
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 89.0

« Odgovor #114 Poslato: 22. Jul 2021, 15:06:56 »

Iz sličnih razloga zbog kojih je za uništenje virusa i bakterija efikasnija koncentracija etanola od 70% nego ona od 96%.   

Za primjenu i izvođenje bilo kojeg tehnološkog postupka neophodno je znati one najvažnije faktore uticaja od kojih direktno zavisi kvalitet dobivenog proizvoda. Kod maceracije voća su pored kvaliteta sirovine jako bitni temperatura, vrijeme maceracije, koncentracija alkohola za maceraciju i uticaj svjetlosti, tačnije tame.  Smiley

Koncentracija alkohola je bitna iz razloga što su mnoge materije različito topljive u vodi i alkoholu pa njihova koncentracije direktno utiče na topljvost svega onog što to voće ili bilo koji drugi materijal na maceraciji ispušta u alkoholno vodenu otopinu. Poput šećera, kiselina, terpena, polifenola, antocijana,...

Мислим да сам укапиро. Захваљујем бистрице на овом савјету Smiley
Sačuvana
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 25. Maj 2022, 15:03:40 »

Pošto vidim da se ovde obradila tema o orahovcu i sve rečeno je jasno samo ne vidim nigde napomenu da li se orah stavlja na maceraciju kao ceo plod ili na neki način pripremljen sečenjem, gnječenjem ili sličnom metodom?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #116 Poslato: 26. Maj 2022, 18:56:01 »

Orah se siječe na četvrtine ili polovine, zbog bolje ekstrakcije.
Sačuvana

Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #117 Poslato: 26. Maj 2022, 22:34:29 »

Orah se siječe na četvrtine ili polovine, zbog bolje ekstrakcije.
Zahvaljujem.
Sačuvana
Maggicni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #118 Poslato: 11. Jun 2022, 18:38:57 »

Orah sam stavio na maceraciju u reciklat od jabuke jačine 40° i to sam uradio u dva staklena balona i u svakom je 16,5l rakije i oko 320 plodova oraha, maceracija se odvija bez prisustva sunčeve svetlosti i nameravam da traje oko tri meseca.U jedan balon nisam stavljao ništa sem oraha i alkohola ali u drugi sam stavio cimet i to jedan štapić na dve litre alkohola, dva klinčića po litri, pet zvezdica anisa i dva štapića burmut vanile.U planu mi je da dodam koru limuna ili narandže mada nešto  više naginjem narandži.Nisam dodadavao šećer i neću ga ni dodavati dok sve ne bude gotovo i ocedjeno, ne znam da li bi to moglo da prodje bez šećera i kako se računa obaranje jačine alkohola dodavanjem šećera jer planiram da finalna jačina bude oko 30° pa ne bih da zabrlja sa šećerom.Bilo bi idealno ako bi orahovac bio lepo piće bez šećera ali vidim i da ceo svet stavlja sumanute količine šećera u njega...
Sačuvana
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #119 Poslato: 15. Avgust 2022, 21:55:15 »

Kada se zavrsi maceracija zelenih oraha i alkohola i kad se naknadno doda secer, da li odmah treba da se orahovaca flasira ili treba neko vreme i koliko da odstoji liker u velikom sudu?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.097 sekundi sa 21 upita.