12. Februar 2025, 15:10:08 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Likeri  (Pročitano 133656 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Cale
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #15 Poslato: 09. Februar 2009, 19:12:12 »

Nismo se razumeli.
Naravno da se voce izvadi iz rakije.
Likeri spadaju u kategoriju zestokih alkoholnih pica(verovatno znate da je to od rafinade) a vocna rakija u kojoj su bili plodova voca i secer (posle se to sve procedi) izgleda da nema mesta u pravilniku.
Ako je tako,ne mogu da shvatim one koji su pisali pravilnik.
Zato trazim pomoc
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #16 Poslato: 09. Februar 2009, 20:22:02 »

Ето, ја сад опет ово не разумем!
Шта је то рафинада?
Ликери се, данас, углавном, праве на бази квалитетног максимално чистог житног алкохола којему се додају, јали екстрахована и концентрована етерична уља и естери од воћа или биља (у теорији може и од поврћа, цвећа, или било чега другог) и заслађена сладилом (једноставно-шећером, али може и медом, или било чиме другим што је слатко), јали мацерацијом свежег воћа у алкохолу.
Ви хоћете правити ликере на бази воћне ракије а укус и мирис постићи мацерацијом свежег или сувог воћа, свежег или сувог биља, итд. То је исто ликер. Некад је само то и био ликер.
Једино што је за ликер важно је да је заслађен. Ако није заслађен, бар по правилнику за алкохолна пића где сам ја, није ликер.
Али, постоје и производи где се у теглице ставља алкохол у воће. "Чорба" је очигледно ликер (на исти начин је добијена као и воћни ликер), али има плодова воћа у себи. Ја такав производ не бих звао ликером.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #17 Poslato: 09. Februar 2009, 21:01:50 »

Rafinada, ili rafinisani alkohol jačine preko 85% do maksimalnih 96,6%, pri normalnoj destilaciji se nemože dobiti jači, preko je etar. Dobija se destilacijom od fermentisanih prirodnih sirovina. Šećer od repe, šećer od trske, žita, krompira itd...
Upotrebljava se u proizvodnji alkoholnih pića: votke, viskija, likera, brendija...
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #18 Poslato: 09. Februar 2009, 23:51:41 »

Аха, то је рафинада!
Па онда сам већ одговорио. Не мора само рафинада него било који алкохол пољопривредног порекла, укључујућии воћне ракије.
Sačuvana
Cale
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #19 Poslato: 10. Februar 2009, 12:24:50 »

Mislim da u pravilniku RS ne stoji tako,posto liker spada u zestoka alkoholna pica.
Pitam u koju grupu pica spada vocna rakija (sljivovica) sa vocem i secerom?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #20 Poslato: 10. Februar 2009, 14:19:41 »

Voćna rakija spada u prirodne rakije, setite se rakije viljemovke sa kruškom u boci! Ali sa dodatkom šećera spada u likere koji su drugoj grupi.
Sačuvana

Hemingvej
Cale
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #21 Poslato: 10. Februar 2009, 18:03:09 »

Hvala na odgovorima,teoretski je tako ali prakticno mislim da ne.
Liker je zestoko alkoholno pice u tu grupi se svrstava  i uvek se pominje rafinisani alkohol kao osnova,nigde prirodna rakija.
Ne mogu da verujem da se favorizuje taj tip alkohola a ne alkohol dobijen od voca.
Tako da jos nisam siguran kakvu etiketu da stampam,jer imam sljivovicu u kojoj je lezalo voce i secer.
Mozda se nekome cini naivno ali uopste nije,jer ni neki strucnjaci ne znaju bas pouzdan odgovor.
Pozdrav
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 10. Februar 2009, 19:12:18 »

Нисте у праву, Цале.
Ево како је дефинисан ликер у правилнику:

Član 54
Likeri su alkoholna pića dobijena po odgovarajućem tehnološkom postupku od rafinisanog etanola poljoprivrednog porekla, destilata poljoprivrednog porekla, šećera i vode uz dodatak voća, proizvoda od voća, voćnog soka, koncentrisanog voćnog soka, biljnog ekstrakta, kafe, kakaoa, čaja, čokolade, vina i drugih prehrambenih proizvoda čiji je kvalitet propisan odgovarajućim propisima o kvalitetu.

Дакле, осим од рафинисаног етанола може и од дестилата пољопривредног порекла.
А дестилат пољопривредног порекла дефинисан је овако:

10) destilat poljoprivrednog porekla je proizvod dobijen alkoholnom fermentacijom i destilacijom poljoprivrednih sirovina sa sadržajem etanola najviše 86% v/v i koji ima karakteristike sirovine od koje potiče;

Дакле, дестилат пољопривредног порекла је исто оно што чини базу воћне ракије.
И ја не видим где ви видите да су ликери сврстани у жестока алкохолна пића. Ликери су у својој, посебној групи, ликери, а жестока алкохолна пића су посебна група.

Ево да допуним горњи прилог:

Član 15
Alkoholna pića, u zavisnosti od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola stavljaju se u promet kao:
1) rakije od voća;
2) rakije od grožđa;
3) rakije od šumskih plodova;
4) rakije od žitarica;
5) rakije od ostalih poljoprivrednih sirovina;
6) žestoka alkoholna pića;
7) likeri;
8 ) voćna vina;
9) niskoalkoholna pića.

Član 16
Rakije od voća, grožđa i šumskih plodova su alkoholna pića dobijena destilacijom fermentisanog matičnog soka, kljuka, komine ili pikea voća, grožđa i šumskih plodova.
Destilat za proizvodnju rakija od voća, grožđa i šumskih plodova može da sadrži najviše 86% v/v etanola.
U proizvodnji rakija od voća, grožđa i šumskih plodova nije dozvoljena upotreba šećera, rafinisanog etanola poljoprivrednog porekla, biljnih ekstrakata i macerata na bazi etanola poljoprivrednog porekla.
U rakiju od voća, grožđa i šumskih plodova mogu se dodavati odgovarajući plod voća, poluproizvod voća, macerati i biljni ekstrakti voća u rakijama o kojima se radi u količini od 0,5% a koji ne smeju menjati sastav i svojstva rakije bez obaveze deklarisanja sastojaka.

У члану 15 видите да ликери и жестока алкохолна пића нису у истој групи а у члану 16, где су дефинисане све ракије, можете се уверити да је база за прављење ракије идентична ономе што се назива алкохол пољопривредног порекла, то јест алкохол пољопривредног порекла јесте шири од појма ракија али га (ракију) у потпуности обухвата.
Другим речима: није сваки алкохол пољопривредног порекла и ракија али све ракије (то јест база за њихову израду) јесу алкохол пољопривредног порекла.
Sačuvana
Cale
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.10

« Odgovor #23 Poslato: 10. Februar 2009, 22:51:43 »

Hvala,moram da proucim detaljnije.
Sačuvana
vukajla
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #24 Poslato: 15. Maj 2009, 22:55:38 »

Ja sam se od skoro prijavila ali vec me je zainteresovala tema likeri pa bih zamolila lahnjana ako moze da mi posalje svoju zbirku sakupljenih recepata o pravljenju likera, jezik nece biti problem imam jednog komsiju slovenca koji ce mi pomoci ako negde zaskripi. HVALA  Thumb
Sačuvana
lahnjan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 67

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #25 Poslato: 16. Maj 2009, 21:19:30 »

Dobrodošao Vukajla, nema problema, samo mi se javi na moj mail, jer svojeg nisi objavio, pa ti nemam kamo poslati.
Sačuvana
lahnjan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #26 Poslato: 16. Maj 2009, 21:22:23 »

Vukajla, izvini, što sam ti promenio rod. Malo je tu žena, a i čitao sam prebrzo...
Sačuvana
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #27 Poslato: 18. Novembar 2009, 18:59:55 »

Danas cuo od kolege neki recept za liker.  Slican je kao u prvom postu onaj sa zelenim orasima, ali se umesto 1kg secera stavi 3kg.

Znaci ovako: 1l rakije, 3kg secera i 15 zelenih oraha. To se sve stavi u jednu posudu i ne mesa se nego stoji (ne znam tacno koliko) ali dok se secer sam od sebe ne rastvori u rakiji. Orah da aromu, gorcinu i boju i to je gotov liker.

Meni je to malo puno secera na 1 litar rakije, ali probacu sa 2kg na litar rakije, pa javljam kad odstoji malo kakav je rezultat.
Sačuvana

Bolje biti malo lud, nego malo pametan
lahnjan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #28 Poslato: 19. Novembar 2009, 07:42:58 »

Veljko83pfc, mislim da je i 2 kg na litru rakije previše. Dobit češ slatki rastvor, kojeg češ morati razblaživati. Ja sam probao sa različitim količinama šečera, ali ni do 1 kg nisam došao. Javi, kako je ispalo. Uostalom, gdje si sada dobio zelene orahe.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #29 Poslato: 19. Novembar 2009, 12:56:09 »

Kod proizvodnje likera ekstrakcijom svežih ili polu suvih plodova uobičajen a i proizvodno prihvaćen odnos je od 280 do 400 grama šećera na jedan kilogram mase, i onda nalivanje sa rakijom, ili nekim drugim alkoholom. Kod šeri-brendija je sadržaj šećera u jednom litru oko 300gr, što obezbeđuje dodatak oko 400grama šećera na kilogram voćne mase, pa pošto se razblaži sa voćnim sokom i alkoholom dođe na oko 280-300grama po jednom litru. Ovo su odokativne preporuke i indivdualno je opredeljenje (neko voli slađe, a neko manje slatko). U suštini sve preko 400grama šećera na kilogram mase koju želimo ekstraktovati u liker je previše, normalno ako se dodaje jedan litar rakije ili nekog drugog alkohola. Međutim ako odnos ide 2:1, ili 3:1 u korist alkohola onda šećer treba povećavati na račun količine dodatog alkohola, ali ne kontra povećavati šećer a smanjivati količinu alkohola i voćne mase.
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.247 sekundi sa 21 upita.