blue_moon
|
 |
« Odgovor #90 Poslato: 21. Jul 2019, 22:42:46 » |
|
Kad ocediš macerat, dodatno izvršiš ekstrakciju ostatka voća sa slabijim destilatom od 30vol%,da bi izvukao njegov maksimum.Mada to je bistrica gore već opisao.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #91 Poslato: 21. Jul 2019, 23:21:57 » |
|
Da, nesto kao treca voda kod piva. Sluzi za ispiranje ekstrakta pa sta ispere. U svakom slucaju je punija od same vode ili samog alkohola. Malina kao i ostalo slicno voce se radi kao desertni liker pa nerijetko i sa nesto nizim sadrzajem alkohola. Za orah si dobro shvatio samo kreni sa jos nizim secerom pa ces vidjeti gdje ces sa njim zavrsiti.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Red
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #92 Poslato: 22. Jul 2019, 15:35:15 » |
|
Hvala na odgovorima,da li bi mogao ovaj destilat sto imam od 50% spustiti na 30 za desetak dana. I koliko bi trebala trajati ova dodatna eksrtakcija?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #93 Poslato: 22. Jul 2019, 16:42:48 » |
|
Zašto da ne. Razblaži slobodno. Traje u pravilu koliko i prva, desetak dana.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #94 Poslato: 01. Avgust 2019, 20:02:26 » |
|
Ako nekog zanima: danas sam merio zovu i pokazala je 12 brix-a. Bobice izgledaju veoma zrelo, odpadaju na dodir i po neka pusti sok. Na zalost ove godine necu da imam vremena da pokusam od zove da dobijem destilat, ali cu da napravim liker. Ima li neko iskustva sa tim?
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
Dzionik
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #95 Poslato: 17. Decembar 2019, 13:45:34 » |
|
Prelazim sa teme http://www.sveovinu.com/index.php?topic=577.msg64457#new sa mojom rakijom i imam još pitanja. Pošto sada nemam više nikakvog voća osim mušmule i dunje, da li bih mogao da prelijem dunju sa tom mojom rakijom od 60 stepeni? Kako bi taj postupak tekao, ako uopšte ima smisla mešati jabuko-kruška rakiju sa dunjom??
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #96 Poslato: 17. Decembar 2019, 14:59:30 » |
|
Najbolji način je napraviti dunju posebno a jabuku prepeči i viditi što češ dobiti. Onda napravi probu na malo pa ako ti paše izmješaj sve. Mislim da nečeš mješati ali odluka je na tebi. Spremi se dobro za dunju. Macerat dunje u jabuci nisam nikad probao mislim da i nije neko riješenje ali opet isto probaj pa češ znatti. Ja bi odabrao prvu konbinaciju koju sam naveo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dzionik
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #97 Poslato: 17. Decembar 2019, 16:09:53 » |
|
Hvala i meni ta kombinacija ne zvuči dobro, možda je neko već probao pa se javi. U svakom slučaju volim da eksperimentišem pa ću probati litar dva..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #98 Poslato: 25. Maj 2020, 18:14:10 » |
|
Konkretno za orahovacu dali je bolje da je orah mladji ili stariji (manji ili veci) ja sam planirao sada da ih prelivam komovicom na 67% Vidim da su neki spravljali skoro mesec dana kasnije pa ....... Grubo koliko litara na koliko kila ili da se gleda da "bude preliveno sa prsta"? Koja je idealna jacina orahovace? (na koliko da je razblazujem) Koliko je min % secera ?
Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #99 Poslato: 25. Maj 2020, 21:08:55 » |
|
Tradicionalno se zeleni orah bere na ljetni solsticij, 21.06. ali zbog različitih klimatskih područja i nadmorske visine postoji i precizniji način određivanja idealnog trenutka njegove berbe. Na nekih 7-10 dana prije toga kreni u praćenje. Iglom polako i pažljivo probadaš zeleni orah. Kada osjetiš bliže središnjem dijelu neznatan otpor vrijeme je za berbu. Možeš to potvrditi i sječenjem na polovice. Pod nožem ćeš osjetiti taj lagani otpor ranog početka stvaranja ljuske oraha. Ljuske koja će tek biti formirana. Na pogled po presjeku to još uvijek mora imati bijelu želatinoznu strukturu. Trenutak berbe je bitan prije svega zbog nakupljanja maksimalne količine fenolnih jedinjenja u kojima je prisutna izrazita dominacija juglona. Za liker od oraha je pogodna jačina oko 40 stepeni. Najčešće je to od 38 do 43. Meni se jako dobrom pokazala maceracija zelenog oraha relativno neutralnim alkoholom jačine približnih 70 stepeni. Redestilisanim od odbačenih frakcija kod jabukovače. Neću ni ovdje pisati recepte nego postaviti neki okvir za orijentaciju. Potrebno ti je 15-20 oraha za litru likera, odnosno 20-25 oraha na litru takvog destilata. Nakon njihove maceracije u alkoholu filtriraj smjesu i kreni u igru sa startnih 250-300 grama šećera na litru likera pa vidi gdje ćeš završiti. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Etanol
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #100 Poslato: 24. Jun 2020, 22:57:20 » |
|
Ja sve volim držati van dohvata sunčevih zraka(tako sam baždaren  ), vrijedi li to i za orahovaču?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #101 Poslato: 24. Jun 2020, 23:03:02 » |
|
Da,naravno.Za sve.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #102 Poslato: 24. Jun 2020, 23:07:27 » |
|
Dokazano. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
janke
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #104 Poslato: 16. Septembar 2020, 14:32:03 » |
|
Dobar dan, zanima me može li se napraviti liker od divljih krusaka, da li ih ostaviti cele ili iseckati i rakiju koje jačine sipati?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|