Evo preliminarne

ocene ove tehnike spravljanja likera jer sam napravio po ovom receptu 2 likera, od šljiva i i od zove.
Sirup koji se dobije na ovaj način je veoma viskozan pa je i liker kasnije veoma gust, viskozan, što se kod likera traži i ceni. osim toga boja ovih likera je veoma lepa, neokisidirana, kao kod svežeg voća.
Što se tiče mana ovog postupka, u poređenju sa pravljenjem likera maceracijom voća u alkoholu, mogu navesti dve stvari gde jednu smatram ozbiljnom manom a druga možda i nije mana nego stvar ukusa.
Evo da onda spomenem prvo ovu drugu: likeri pravljeni na ovaj način su jako slatki. Ali baš onako! Kao orijentalne baklave ili tulumbe!
ja bih ovaj šljivov liker voleo sa sigurno duplo manje šećera, a možda tek samo jednu trećinu od sadšnje, ali recept ne dozvoljava velike promene (malo može, ali upola manje šećera u voće svakako ne bi valjalo).
Kažem, ovo može biti i stvar ukusa a ne mana tehnike.
Druga primedba je ozbiljnija: sirup pripremljen na ovaj način, naročito kad se još razblaži sa rakijom, ima premalo sortne karaktistike. Bobice zove su baš aromatične ali je, po meni, nedovoljno tog mirisa i ukusa ostalo u sirupu pa onda još i manje u likeru. Kad maceriram zovu u rakiji liker lepše miriše zovom i ukus zove u ustima je zaista puno jači.
Osim ovoga desila mi se i neprijatnost sa jednom kofom od skoro 10 litara bobica zove i već potpuno rastopljenog šečera. naima, iako je na 2 kg zove bilo stavljeno 2,5 kg šećera, sve je počelo da radi! Kad sam to primetio proces je već bio malo poodmakao pa sam, kad sam podigao poklopac bio zapahnut jakim mirsom komine pa sam sve morao da bacim.
Šteta za 4 kg zove i 5 kg šećera.
Zbog ovoga sa drugom kofom nisam hteo da više čekam da se ne dogodi isto pa sam ocedio sirup i napravio liker iako je prošlo tek nešto oko 3 nedelje (Peca reče najmanje mesec dana).
Šećer jeste bio potpun otopljen i bobice su plivale gore jedino sam se bojao da to nije zbog uglejndioksida.
U svakom slučaju hteo sam još duže da držim "pod komom" nadajući se boljoj ekstrakciji tvari koje daju sortnu karakteristike zove ali, kao što rekoh, nisam se usudio.