bistrica
|
|
« Odgovor #120 Poslato: 11. Februar 2014, 10:31:12 » |
|
U praksi je uobičajeno da vino koje dozrijeva u buradima nakon određenog vremena, jer se ni tu ne smije pretjerati zbog previše izraženog uticaja, ide na flaširanje. Neko je na lijep i jednostavan način, a znam i ko, skoro na forumu opisao jedno od osnovnih pravila, da uvijek pije vino iz prošle berbe. Ako je to odležavanje duže onda se misli da nije problem na primjer 10 većih buradi dopuniti jednim manjim i sl., a sigurno može i inox.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
nenad88
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 36
|
|
« Odgovor #121 Poslato: 11. Februar 2014, 10:33:48 » |
|
Hvala na odgovoru.
I pored literature koju citam, ipak je "ziva" rec i iskustvo drugih nesto neprocenjivo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goks
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #122 Poslato: 11. Februar 2014, 10:54:59 » |
|
Molim Vas da mi odgovorite koliko praznog prostora se ostavlja između vina i pampura u buteljci. Hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #123 Poslato: 11. Februar 2014, 12:47:17 » |
|
1-1,5 cm
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #124 Poslato: 11. Februar 2014, 20:51:40 » |
|
Mislim da je to malo ako se striktno ne može držati stabilna temperatura čuvanja. Temperaturna razlika od 20 stepeni u odnosu na onu kod punjenja će to vino u boci podići za nekih 17-18 mm što će onda izbaciti čep. Uobičajeno to ide od 2 do 3 cm.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
vladan
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #125 Poslato: 11. Februar 2014, 22:02:59 » |
|
Na svakoj buteljc, na obodu dna sa spoljne strane stoji podatak o zapremini boce i nivo do koga se mora napuniti boca da bi bila zadovoljena nazivna zapremina. U stvari, dat je podatak, rastojanje od vrha buteljke do nivoa vina u buteljci u mm. To je minimalna visina do koje se mora buteljka napuniti na referentnih 150C da kupac ne bi bio zakinut ni za kap vina. Ovo o cemu Bistrica govori se regulise sa duzinom cepa (panfura). Danas se buteljke prave sa duzim grlicem, time je olaksan izbor panfura.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #126 Poslato: 17. Februar 2014, 21:17:13 » |
|
U vinarijam postoji vec razradjen proces proizvodnje vina.Grozdje stize u vinariju,onda se vrsi klasifikacija,zatim sledi muljanje i onda fermentacija.Posle fermentacije vino se pretace u tankove gde ce malo odlezati i izbistriti se.Vino koje je od prosle godineu drvenim buradima se flasira.U te burice se sipa vino koje je bilo u tankovima na bistrenju.Tako su sudovi uvek puni i postoji da kazem odredjena"sema"u radu.Tu nema malih istakanja vina i sl.Sudovi se u celosti prazne i pune.U kucnoj varijanti je malo slozenije jer trazi vise sudova razlicitih velicina.Ta kucna varijanta bi trebala da izgleda ovako.Posle fermentacije vino ostavite u sudu koji se hermeticki zatvara.Tu stoji do prvog pretakanja,onda ga pretocite u isti takav sud.Kada se vino stabilizuje moze se pretociti u drveno bure gde ce stariti do iduce godine.Iduce godine kada se ponovi ciklus proizvodnje i dodje trenutak da se stabilizovano vino pretoci u drveno bure,vino koje je o prosle godine u njemu se flasira,a novim vinom se puni bure.Buteljke se otvaraju i piju,vino u buricima se ne dira.E glavni problem kod hobi vinara je nedostatak strpljenja,svako bi da pije vino posle mesec dana,usled nedostatka adekvatnih sudova dolazi do kvarenja vina u sudovima iz kojih je istakano vino.Na taj nacin nema dopunjavanja i presipanja iz serpica u teglice i sl.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #127 Poslato: 18. Februar 2014, 11:25:26 » |
|
Bravo Sale, lepo rečeno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
brogan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
|
|
« Odgovor #128 Poslato: 21. Februar 2014, 14:22:03 » |
|
Istina ziva, treba covjek kada se pocne baviti vinom, polako iz godine u godinu dokupovati posude svih velicina bas za ovu situaciju pretakanja. Malo treba prostora za to ali se isplati...
|
|
|
Sačuvana
|
Samo polako i doobro vino i rakiju pravili...
|
|
|
Kanadjanin
Mlađi član
Van mreže
Starost: 60
|
|
« Odgovor #129 Poslato: 27. Februar 2014, 19:25:06 » |
|
Pozdrav Drugari, ja vino drzim u staklenim balonima od po 20, 30, 50 L i na sve njih stavim vranj (mislim da sam dobro rekao za airlock) i ostavim tako da dihuce do proleca i onda sve prelijem, dodam 0.5g vinobrana na po 10L i ostavim do Jeseni. Uz put malo po malo probam da samo potvrdim kako napreduje i da je sve ok. Pre dve godine sam se malo napravio pametan pa pokusao da ne koristim vinobran i pravo se dobro prevario. Kad sam vidio da vrag nosi salu dodao sam vinobran i spasio sto se spasiti moglo mada te godine mi je bilo najgore vino bas zbog toga "mog pametovanja" a i nisam jadan znao za ovaj forum (mislim da sam tad i pronasao forum. Od sad, pa na dalje i ubuduce vrijedi pravilo: ne igrati se bez vinobrana. Ovdje sam upoznao jednog Rusa koji isto tako pravi vina i on uvijek poslije fermentacije nastavlja sa melolacticnom fermentacijom. E sad ne znam dal da to isprobavam ili da ostanem ovako kako ide jer je jako dobro.
|
|
|
Sačuvana
|
Dajte mi vino...ma vino nek se toci...
|
|
|
Kanadjanin
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #130 Poslato: 27. Februar 2014, 20:23:23 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Kanadjanin
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #132 Poslato: 17. Septembar 2014, 17:22:48 » |
|
Hvala Black, Samo da nastavim na ovu temu...vino od prosle godine je jako dobro, flashirao sam ga krajem Augusta-pocetkom Septembra i sad stoji na policam ispod stepenica u podrumu. Temperatura je oko 19C (volio bih da je niza ali sta je tu je) i imam neka vina od pre dve-tri godine koje sam namerno ostavio da pratim da se nebi sta pokvarilo i sve je ok. Pozdrav...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
brencikus
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #133 Poslato: 12. Decembar 2015, 15:14:55 » |
|
Don Julijan, Stavljaš li vinobran izravno na plivajući poklopac ili na neku posudicu tipa poklopca od kiselih krastavaca? Znači li to da u periodu sazrijevenja vina i raznih manipulacija mladimi vinom (prvi pretok, popravak kiseline i sl.) uopće ne stavljaš parafinsko ulje uz rub plivajućeg poklopca. Na obogati li ti se vino u tom slučaju previše sumporom?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #134 Poslato: 12. Decembar 2015, 22:32:46 » |
|
U periodu zrenja mladoga vina stavljas obavezno plivajuci poklopac , ulje na vino uz rub plivajuceg, vinobran u stiropor posudici na plivajuci i sve to poklopis spoljnim poklopcem od suda. Naravno u vinobran kapnes par kapi vina.
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
|