08. Oktobar 2024, 21:11:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kupažiranje vina  (Pročitano 29831 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.12

« Poslato: 25. Mart 2008, 23:17:43 »

Kupaziranje vina predstavlja radnju kojom se dva ili vise vina mesaju u odredjenom odnosu radi dobijanja vina sa izmenjenim sastavom i organoleptickim osobinama. Kupaziranje se najcesce izvodi zbog:

• tipiziranja vina
  • popravke kvaliteta vina
  • osvezavanja starih vina
  • otklanjanje nekih nedostataka vina

Tipiziranje vina

Na teritoriji svakog vinogradarskog podrucja se gaji veci broj vinskih sorti i to na polozajima koji se po uslovima za sazrevanje grozdja dosta razlikuju. Samim tim ce i vino od takvog grozdja biti razlicitog kvaliteta. Sem toga uslovi za sazrevanje grozdja na istom podrucju nisu jednaki svake godine te ce i vina u pojedinim godinama proizvodnje biti razlicitog kvaliteta. Raznovrsnost u kvalitetu vina ne odgovara zahtevima trzista koje trazi vece kolicine ustaljenih osobina i kvaliteta koje ce predstavljati standardne tipove vina jednoga podrucja. Stvaranje tipova vina standardnih osobina se u vecini slucajeva postize bas putem kupaziranja tj. mesanjem vina razlicitih osobina radi dobijanja vina sa zeljenim osobinama.

Popravka kvaliteta vina

U nekim slucajevima pojedina vina mogu u vecoj meri da odstupaju od svog normalnog sastava i organoleptickih osobina. Do ovakvih slucajeva obicno dolazi u godinama nepovoljnim za sazrevanje grozdja. Nedostaci vina se najcesce u takvim slucajevima ispoljavaju u sadrzaju alkohola, aciditeta, boje i mirisa i mogu se otkloniti kupaziranjem sa vinom odgovarajuceg sastava.

Osvezavanje starih vina

Ponekad sedesava da vina "prestare" bilo usled duzeg drzanja u drvenim sudovima ili su na neki drugi nacin bila izlozena delovanju vazduha. Moze biti i takav slucaj da za starim vinima oslabi interes trzista i da ono predje na vina sa vise svezine kao sto su nova vina. U ovakvim slucajevima se radi kupaziranje starih vina sa novim. Zavisno od toga sta zelimo postici sa ovim se s jedne strane stara vina osvezavaju dok nova vina, uzeta za kupazu, postaju starija i ranije pogodna za potrosnju.

Otklanjanje nedostataka vina

Nisu retki slucajevi da neko vino dobije neku manu ili u njemu dodje do nekog kvarenja. Ako ove pojave nisu u toj meri izrazene da vino postane neupotrebljivo za pice obicno se posle izvrsenih popravki pristupa kupaziranju takvih vina sa vinima normalnog sastava i osobina. Vino sa slabo povecanim sadrzajem isparljivih kiselina (ciknulo vino) ili vino sa slabo izrazenim stranim mirisom ili ukusom mozemo popreaviti kupaziranjem sa vinom normalnog sasatava. U ovakvim slucajevima pre kupaziranja iz vina treba odstraniti pomenute nedostatke pa tek onda ga  kupazirati sa nekim vinom normalnog sastava i osobina. Ni u kom slucaju ne smemo vino sa manom kupazirati sa vinom normalnog sastava.

Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #1 Poslato: 05. Septembar 2008, 00:41:09 »

Evo nastavka Diodine gore započete priče, normalno, maksimalno pojednostavljene. Da bi shvatili značaj kupažiranja treba da imate i sledeće uslove: U vinogradu ili kupovinom obezbedite tri različite sorte vinskog grožđa. Još je potrebno da imate i tri čista zdrav suda adekvatne zapremine u odnosu na količinu izmuljanog grožđa. Odvojite to pri muljanju po sortama, iznegujte kao treba, i negde posle nove godine ili u februaru uradite probe u malom mešavinom različitih procenata dobijenog vina u više procentualnih varijanti. Pozovite prijatelje i servirajte im da probaju čisto sortno i dobijene mešavine, videće te šta znači dobar odnos pri kupaži dve ili više sorte vina, jer pri muljanju ako sve to pomešate imate samo jedan rezultat, ali pri kupažiranju imate više rezultata a jedan je najbolji.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Konfucije
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #2 Poslato: 14. Septembar 2008, 08:38:25 »

kako sacuvati vocnom vinu miris
Sačuvana
saric
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #3 Poslato: 24. Novembar 2008, 18:34:16 »

Može li se osim labaratorijski odrediti jacina kiselina u vinu,mislim postoji li neka aparatura i gdje da se nabavi...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #4 Poslato: 25. Novembar 2008, 00:23:23 »

Sama aparatura za analizu kiselina u vinu je jednostavna; to je jedan mali destilacioni aparat od vatrostalnog stakla gde se destiliše vino, dobijeni destilat se tretira reagensom, za to određenim, gde  utrošak reagensa ide na očitavanje u tablici i dobija se isparljiva kiselina. Vrlo jednostavno i nije skupo, samo treba naći gde i ko proizvodi!
Uzeo sam primer isparljive kiseline u vinu, reagens se dodaje u određenu količinu dobijenog destilata, sve dok destilat ne dobije ljubičastu boju, to je i završni pokazatelj utoška reagensa, i sve se to za deset minuta može naučiti.
Sačuvana

Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #5 Poslato: 25. Novembar 2008, 09:35:00 »

Posatoje i "prirucne" laboratorije koje imaju par potrebnih reagenasa kojima se odredjuju kiseline i sumpor u vinu. Pisalo se vec o tome (cini mi se), pokusacu da nadjem link pa cu postaviti...
Sačuvana
gogavino
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #6 Poslato: 12. Oktobar 2009, 22:47:28 »

Pozdrav,
da li se mogu kupazirati dva vina od kojih je jedno u pola vrenja a drugo pri kraju vrenja?
ili dva vina od kojih je jedno izvrelo a drugo u toku vrenja?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #7 Poslato: 12. Oktobar 2009, 23:19:44 »

Sta time zelis postici? Nije mi jasno...
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #8 Poslato: 13. Oktobar 2009, 09:16:36 »

Pozdrav,
da li se mogu kupazirati dva vina od kojih je jedno u pola vrenja a drugo pri kraju vrenja?

Možda bi bilo bolje sačekati da se završi vrenje pa tek onda kupažirati, prvo male količine i ako su rezultati dobri preći na veće.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #9 Poslato: 13. Oktobar 2009, 09:50:34 »

Da bi mogao da eksperimentišeš sa odnosom, bolje sačekaj da oba završe vrenje pa onda pravi različite kombinacije. Roll Eyes
Ali po nekim knjigama, najbolje je kada svo grožđe odradi vrenje zajedno. Scratchhead
Sačuvana

In vino veritas!
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #10 Poslato: 13. Oktobar 2009, 17:25:34 »

Pozdrav,

To nemooj da radiš! Dobićeš sirće!
Sačuvana

Hemingvej
jazzymc
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 20. Oktobar 2016, 21:26:46 »

Pozdrav svima, ove godine prvi put sam pokusao da napravim vino uz pomoc komsije koji to godinama radi. Naravno jako volim da pijem vino a samim tim i sam proces pravljenja mi je jako zanimljiv. Totalni sam laik sto se proizvodnje tice tako da sam se oslonio na savete komsije i ono sto sam uspeo da iscitam na ovom forumu. ove godine je to sve bilo dosta grubo sto se tice znanja i opreme ali sl godine ce nadam se biti bolje. Ono sto je najbitnije je da je vino uspelo i da ima odlican ukus, bar sto se mene i ljudi koji su probali tice Smiley
Zanimaju me vasa iskustva i saveti kako pomesati sorte za crno vino i sta koja sorta daje vinu. znam naravno da to zavisi od onoga sta zelim da dobijem ali generalno me zanima koja sorta daje slatkocu, oporost, gustinu, boju i eventualno u kom odnosu predlazete njihov udeo.
Ja konkretno sam stavio 100kg vranca, 60kg prokupca i 50kg frankovke po savetu komsija jer kazu vranac daje oporost i gustinu, prokupac vuce na slatko itd...
znam da ima tema o sortama ali tamo je vise fokus na sadnju, odrzavanje, bolesti itd.

Hvala unapred, nadam se da pitanje nije glupo ali imajte razumevanja, pocetnik sam totalni Grin
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 21. Oktobar 2016, 09:22:06 »

Kupaža  radi nakon završene fermentacije za svaku sortu ponaosob i kad se tako definiše vino onda se ukrštanjem u određenim procentima svakog od vina pravi sklad, e sad ova metoda ,,sve na gomilu'' kao što si ti opisao uz sledeće zahteve
Citat
,,koja sorta daje slatkocu, oporost, gustinu, boju i eventualno u kom odnosu predlazete njihov udeo''
ti je poprilično nesigurna i zavisi od xy faktora, jer u takvoj ,,smesi'' nećeš dobiti ništa sortno definisano , od okusa pa nadalje, jer svaka sorta može da ima jedne godine veći šećer, manje kiseline i obrnuto, oporost ti uglavnom zavisi od tehnologije maceracije, koliko dugo, da li su peteljke prsutne koliko dugo itd. Sve u svemu, ukratko, dobićeš vino, mož' da bidne super, a mož'i da ne mora da znači!
Sačuvana
jazzymc
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 21. Oktobar 2016, 12:57:34 »

Hvala na informaciji, sad sam nasao postove o kupazi vina tako da mi je sad jasno o cemu se tu radi
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.094 sekundi sa 21 upita.