Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Poslato: 28. Avgust 2014, 14:53:37 » |
|
Kakvo vam je stanje u vinogradu? Mislim da će ova godina biti jedna od lošijih :'(
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 36
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 28. Avgust 2014, 20:15:23 » |
|
Za sada mi se hamburg dobro drzi, ima 17% secera i uspesno sam se odbrani od pepelnice (mozda 5% propalo).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 28. Avgust 2014, 21:43:54 » |
|
Onaj ko je uspeo da se odbrani od pepelnice, može očekivati dosta dobru godinu, možda bude i iznenađenja. Naime do kraja septembra se očekuje relativno suvo, sunčano i hladno vreme, što izuzetno pogoduje vinskim sortama. Lagano prikupljanje šećera, stabilne kiseline, mineralni karakter i minimalni gubitak aromata. Sve ovo bi moglo da zadesi one kojima je grožđe sačuvano od bolesti. Količina grožđa je malo veća nego prošle godine, barem kod onih koji su imali restriktivnu rezidbu, oni koji nisu, grožđe je prerodilo i mogu očekivati veći prinos slabijeg kvaliteta. Sve u svemu biće ovo izuzetno šarena godina.Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 29. Avgust 2014, 08:13:24 » |
|
To si u pravu Bodo, pod uslovom da je preživilo ove kiše, grad, i kao što reče pepelnicu, ja bih dodao još botritis, plamenjaču, ali i ose i stršljenove (barem je kod mene slučaj za ose i stršljenove , jer je rano grožđe,, inače sutra berem ovo što je preživilo botritis, ose i stršljenove, nema ga mnogo možda trećina roda bude )
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 36
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 29. Avgust 2014, 08:43:56 » |
|
Koje sorte beres?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goks
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 29. Avgust 2014, 09:13:27 » |
|
Danas berem Rajnski rizling, šećer 22%. Šardone 20%, kaberne sovinjion 19% njih puštam još. Pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 29. Avgust 2014, 09:53:45 » |
|
Koje sorte beres?
To bih i ja voleo da znam http://www.sveovinu.com/index.php/topic,103.195.html Ako ga bude barem količinski dovoljno s obzirom na botritis i stršljenove staviću za vino, ako ne u bure za rakiju!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 29. Avgust 2014, 21:38:03 » |
|
Danas berem Rajnski rizling, šećer 22%. Šardone 20%, kaberne sovinjion 19% njih puštam još. Pozdrav.
Goks, voleo bi da nam kažeš gde to imaš vinograd koji već sada ima Rajnski Rizling sa 22% šećera i kako si to izmerio. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 01. Septembar 2014, 18:29:48 » |
|
Malopre merio secer klasicnim siromerom italijanski 13 % merlo 15%
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goks
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 02. Septembar 2014, 08:43:22 » |
|
Goks, voleo bi da nam kažeš gde to imaš vinograd koji već sada ima Rajnski Rizling sa 22% šećera i kako si to izmerio. Pozz. Merio refraktomerom RHW-25ATC koji ima skalu projektovanog alkohola u vinu i na toj skali je pokazao 15.2 što prema tablicama pretvoreno u KL po babou izađe 22% šećera. Kada sam obrao koji dan kasnije posle kiše u širi je bilo 21.5 % šećera. Refraktomer sam kupio nedavno i sam nisam verovao raspitivao sam se čirtao išao i kod drgih da merim i izgleda da je tako. Vinograd je okolina Novog Sada evo i fotka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 10. Septembar 2014, 15:58:51 » |
|
Katastrofalna godina. Bez roda Merloa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 10. Septembar 2014, 21:19:22 » |
|
Čuo sam od drugara podatak da je reon Kruševca 70% vinograda uništeno, taj izraz je upotrebio, led, kiše, pepelnica, bolesti razno razne :'(
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Karlo
Mlađi član
Van mreže
Pol:
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 15. Septembar 2014, 11:09:03 » |
|
Jedno pitanje..povezano sa kvalitetom ovogodišnjeg grožđa. Koliko minimalno slasti u grožđu bi trebalo da bude kako bi se iz njega dobilo "pristojno" vino? Konkretnije..trebalo bi da sutra-prekosutra stigne crni burgundac iz Župe. Slast je ispod 18%..cena 55 din. Vino pravim za sebe. Ne znam da l' da uzmem grožđa koliko i obično il' stotinak kila..tek da imam vina i od ove godine il' da preskočim ovu sezonu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 15. Septembar 2014, 12:03:47 » |
|
Mislim da je neki minimum, (ako se ne varam trebao bih da pogledam u Jovićevoj knjizi ili kod Kujundžića čini mi se da sam tamo pročitao), 18 sladora u grožđu za iole pristojno vino, e tamo takođe stoji da bi se povećao slador u 100 l šire za 1 stepen dodaje se oko 260 grama šećera, u prevodu izmerio si šećer 17 sladora, poželjno je recimo 23 da bi bilo jače sa alkoholom nakon završetka fermentacije i time stabilnije, znači dodaješ 6x260 grama šećera na 100l ili oko 1,5 kg šećera da popraviš šećer u širi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Karlo
Mlađi član
Van mreže
Pol: