16. Mart 2025, 20:20:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Maceracija kod belih vina  (Pročitano 11148 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
zeljkot
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 54

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Poslato: 12. Septembar 2014, 12:59:45 »

Pozdrav svima,

naime ovih par godina sam odmah po berbi vrsio muljanje i presovanje grozdja i odvajanje samotoka, ove godine sam ( tj prekljuce ) izmuljao i ostavio na komu, planiram da za jedno 5-6 dana izvrsim presovanje i ...

Zbog cega ovo radim, primetio sam da na crnom grozdju ( koje inace stoji 7 dana na komu ) imam daleko vece izdvajanje šire nego kod belog, kod kojeg veliki deo soka ( posebno onaj u kozici ) odlazi u kom od kojeg pravim rakiju. Zelim da dobijem vise vina prostije receno.

Da li je ovaj postupak ok ? Ako moze neko sa vise iskustva...
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 12. Septembar 2014, 13:15:58 »

Ovim postupkom ce se izdvojiti vise tanina iz semenki (i peteljki ako ih nisi odvojio) koji nisu pozeljni kog belog vina.
Opet, znam da posotje postupci proizvodnje belog vina koja ukljucuje maceraciju.
Sačuvana

darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 13. Septembar 2014, 20:11:54 »

da, ovim postupkom ces dobiti vise vina ali mnogo losijeg kvaliteta. maceracija belih sorti se radi samo 24 casa najvise. da bi izbegao eksperimente posle muljanja dodaj pektoliticki enzim i ispresuj grozdje 12 sati po muljanju. tako ces dobiti i kolicinu i kvalitet
Sačuvana

zeljkot
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 13. Septembar 2014, 22:05:41 »

Ok
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #4 Poslato: 14. Septembar 2014, 07:44:01 »

Pozdrav svima,

naime ovih par godina sam odmah po berbi vrsio muljanje i presovanje grozdja i odvajanje samotoka, ove godine sam ( tj prekljuce ) izmuljao i ostavio na komu, planiram da za jedno 5-6 dana izvrsim presovanje i ...

Zbog cega ovo radim, primetio sam da na crnom grozdju ( koje inace stoji 7 dana na komu ) imam daleko vece izdvajanje šire nego kod belog, kod kojeg veliki deo soka ( posebno onaj u kozici ) odlazi u kom od kojeg pravim rakiju. Zelim da dobijem vise vina prostije receno.

Da li je ovaj postupak ok ? Ako moze neko sa vise iskustva...

ovde ti se potkrala greška. naime, ako vršiš "presovanje" onda ne dobijaš samo samotok već i dodatni deo ćelijskog soka koji se zove "preševina" i slabijeg je kvaliteta od samotoka.
cilj maceracije kod belih vina je dobijanje na kvalitetu tj. dodatno izdvajanje aromatskih i ostalih komponenti vina koje se nalaze u pokožici bobice. tačno je da se dužim stajanjem vrši i izdvajanje dodatnih tanina koji nisu naročito poželjni u belim vinima ali se zato ovakva maceracija završava u rokovima od 12-48 sati. grožđe mora biti zdravo i uglavnom se to radi kod belih sorti slabijeg kvaliteta kao što je recimo Smederevka. Ja bih na tvom mestu izbegao presovanje bilo pre bilo posle maceracije.
Prošle sezone sam pravio vino od mešavine sorti Smederevka i Rajnski rizling (gde je preovlađivala Smederevka), pa sam ostavio da nekih 48 sati izmacerira pre nego što sam ga otočio. Posle toga sam ubacio i bentonit i kvasce i pustio da se vrenje obavi zajedno sa bentonitom jer više nisam imao mogućnosti da zadržavam fermentaciju. Kada se fermentacija smirila, vino sam skinuo sa taloga i pustio da dovire.
Kvalitet vina je bio kao retko kad. Što se tiče količine, nije bilo primetno više soka odnosno vina a nisam ni merio ali verujem da sam dobio nešto više nego standardnim postupkom.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 21 upita.