Kao i uvjek, precizan i stručan odgovor
E sad da javim rezultat koji se mogao u tom trenutku ocjeniti.
Kom u kojem je dodan reciklat na početku, prije same fermentacije, je sporije fermentirao i naravno duže. Ono što je pozitivno to je da nije bilo onog burnog vrenja kao kod šljive gdje nije dodavan. Šta još mogu reći a to je da miris meke rakije skoro identičan kao kod koma gdje nije dodavan, bar koliko se moglo u trenutku pečenja i proticanja ocjenuti.
Jačina i količna meke rakije kod koma gdje nije dodavan reciklat je bila oko 20 litara na oko 30 stepeni. A ono što je zanimljivo od koma gdje je dodan reciklat dobila se skoro ista količina meke rakije možda jedno pola litre više, ali je jačina zato bila oko 35 stepeni. Mada sam očekivao da će biti više meke rakije, ali manje jačine
.
Takođe sam jedan kotao ispekao tako što sam dodao 2% reciklata u kom prije samog pečenja. E tu se osjetila razlika u mirisu meke rakije, nešto je manje bila izražajnija odnosno više se osjeti miris čistog etanola.
Moj neki zaključak da u kom gde se ne može regulisati temperatura vrenja može slobodno ubaciti ovaj reciklat u ovom procentu. Tačnije kom u kome je dodan reciklat, je sporije fermentirao, pa je tu dobiveno nešto na kvalitetu, dok kom gdje nije dodavano je brže i burnije odfermentirao pa se tu dio arome izgubio. Vjerovatno kad bi regulisao temperaturu vrenja (što je sad trnutno ne moguće) to bilo još izraženije, a ovako je razlika neprimjetna bar je ja nisam mogao ocjenuti u ovom trenutku. Što bi narod rako "Na mostu dobiješ, a na ćuprij izgubiš". Vidjet ćemo kad se bude radio uradio prepek i razblaži rakije onda će se moći dati konačan sud.